2011/09/28

Fasolka Szparagowa z Bułką Tartą

Nic rewelacyjnego, ale łatwe w przygotowaniu i jedne z moich ulubionych dodatków do obiadu. Ugotowana fasolka szparagowa zielona czy żółta okraszona podsmażoną bułką tartą na masełku. W tej samej w wersji często przygotowuję zamiast fasolki: gotowany kalafior, brokuły, brukselkę, marchewkę czy kapustę....
Idealny dodatek do rożnego rodzaju obiadów.






2011/09/25

Pulpeciki w Białym Sosie Koperkowo-Majerankowym - Meatballs in creamy white Marjoram and Dill Sauce

Pulpeciki teraz w wersji w białym sosie koperkowo-majerankowym, w smaku przypominającym barszcz biały, za sprawą dużej ilości soku z cytryny. Często przygotowywane przez moją mamę....oj jak dawno ich nie jadłam i za nimi strasznie tęskniłam.
A podobno bardzo dobre na suszącego kaca okrutnika, sprawdzone!!!  hihihi;)





2011/09/19

Aromatyczna Zupa z Soczewicy - Aromatic Lentil & Ginger Soup

Delikatna, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimowe obiady lub podwieczorki. W mojej zupie użyłam czerwonej soczewicy (red lentils), którą ugotowałam razem z skrzydełkami kurczaka oraz wędzonką szynką, warzywami; doprawiłam wędzoną papryką, solą, pieprzem oraz imbirem, dzięki czemu zupa uzyskała niepowtarzalny lekko pikantny a zarazem rozgrzewający smak. A czy wiecie, że soczewica zawiera ogromne ilości, żelaza, witamin z grupy B, magnezu oraz kwasu foliowego?





2011/09/18

Płatki Ryzowe na Mleku - Rice Flakes Pudding

Wspomnienie z dzieciństwa....moje ulubione na poranne śniadanie lub kolację. Delikatne, łatwe w wykonaniu i najlepsze na jesienno-zimową porę. Pamiętam że u nas w domu płatki ryżowe na mleku bywały bardzo często. Podawane zazwyczaj z Sokiem z wiśni lub truskawek. Wtedy również była bitwa o łyżki z paseczkami, które nazywaliśmy je  "baldenikami", choć kompletnie nie wiem skąd pochodzi ta nazwa i jakie miała znaczenie (łyżki miały to do siebie, że były jeszcze aluminiowe). Na zdjęciu mam podobną łyżkę, o którą w tamtych czasach toczono zacięte bitwy ;)




2011/09/15

Migdałowy Torcik Bezowy

Dzisiejszą propozycją jest migdałowy torcik bezowy. Wykonałam go wczoraj, na dzisiejszy jakże szczytny cel a mianowicie na zebranie funduszy na Hospicjum w Belfaście w Irlandii Północnej (Northern Ireland Hospice). Dzięki zakupionym losom, można było wygrać ten że torcik. Po jednym dniu uzbieraliśmy 160 funtów. 

Torcik składa się z 4 warstw upieczonej bezy ze zmielonymi migdałami. Przełożony waniliowym kremem z bitej śmietany, kawałkami startej gorzkiej czekolady oraz kawałkami miękkiego toffi. Udekorowany ręcznie wykonanymi wiórkami z gorzkiej czekolady.







2011/09/04

Kopytka - Gnocchi

Korzystając z okazji nie wykorzystanych ziemniaków, wykonałam kopytka...w mojej wersji są koperkowe gdyż ziemniaki na wczorajszy obiadzik były z koperkiem. Uwielbiam kopytka, są delikatne i sycące. Idealne  gdy pozostanie nam trochę ziemniaków z obiadu i nie wiemy co  z nimi zrobić. Podawane najczęściej z smażoną cebulką          i boczkiem, sosem grzybowym lub na słodko ze śmietaną        i cukrem a także w wersji ze smażoną bułką tarta z masełkiem oraz cukrem.

A tak z innej bajki wiecie że dzisiaj to mój 100 przepis;) Sama nie mogę uwierzyć....że to tak zleciało;)





2011/08/22

Prawdziwe i Najlepsze Domowe Masełko Mamy Marysi - Homemade Butter

Prawdziwe domowe masło, łatwo nie da się go wykonać w domu, ze względu na składniki a także sprzęt. Dzisiaj przedstawiam Wam masełko mojej Mamy. Jest rewelacyjne i nie może równać z żadnym innym....a sam smak nie bagatelny. Dla mnie takie masełko z świeżo upieczonym chlebkiem jest lepsze niżeli jakąkolwiek szynką czy polędwicą...

Uwielbiam!!!:)





Sernik Waniliowy z Nektarynkami i Pieprzem - Vanilla Cheesecake with Nectarines & Black Cracked Pepper


Dzisiaj troszkę eksperymentalnie, miałam odrobinę twarogu oraz nektarynki...i zastanawiałam się co by tu przygotować.... oczywiście jak się domyślicie wypadło na sernik. Jednakże tym razem mój sernik składa się z warstwy kruchego ciasta na bazie mąki krupczatki oraz mąki pszennej; następnie warstwy sernika waniliowego o delikatnej a zarazem soczystej i wilgotnej konsystencji z odrobiną pieprzu grubo mielonego (następnym razem dodam go jeszcze więcej) ;a na sam koniec udekorowany nektarynkami...po upieczeniu obsypany cukrem pudrem....



2011/08/17

Pieczone Ziemniaczki z Koperkiem, Masełkiem i Kurkumą - Roasted Potatoes with Garlic, Dill & Turmeric (bezglutenowe)

Uwielbiam młode ziemniaczki o tej porze roku z koperkiem i podsmażoną cebulką, ale dzisiejsza wersja młodych ziemniaczków nieco inna ;) Podgotowane młode ziemniaczki; oblane marynatą z masełka, koperku
i kurkumy; a następnie zapieczone w piekarniku....




2011/08/16

Domowy Makaron - Homemade Pasta

Mój ulubiony, zawsze przygotowywany przez moją Mamę w każdą niedzielę do rosołu. Nie wyobrażam sobie innego, nie da się go zastąpić. Jest syty dzięki ilości jajek. Uwielbiam go jak i do rosołu czy do różnego rodzaju zapiekanek a także na słodko ze świeżo ugotowanymi truskawkami, wiśniami czy czereśniami. Można go zamrozić i dopiero gotować kiedy będzie nam potrzebny.
Rewelacja...zajmuje troszkę czasu...ale warto;)



2011/08/15

Pavlova


Pavlova deser pochodzący z Australii, a sama nazwa  pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej

Chrupiąca biała beza z wierzchu a środku nadal wilgotna, podawana najczęściej z bitą śmietaną oraz świeżymi owocami. Moją dzisiejszą bezę przygotowałam razem z bitą śmietaną wraz z połówkami truskawek maczanych w białej i gorzkiej czekoladzie. Smak nieziemski....i rozpływający się w ustach. 
Swoją bezę ubiłam na sztywno , wstawiłam do piekarnika i na 1,5 godziny wyszłam na zakupy...;)

Nieskomplikowany przepis, nie potrzebuje wielu składników do przygotowania. Najlepiej go wykonać, gdy pozostają na niepotrzebne białka. W moim wypadku zostały żółtka, które wykorzystałam na zrobienie domowego makaronu (przepis już wkrótce).







2011/08/14

Tort Dobosza - Hungarian Gateau

Przepis już widziałam dawno temu, ale dopiero teraz zdecydowałam się go przygotować na urodziny znajomej Joanny K. ;) Oryginalnie przepis i jak samo ciasto pochodzi z Węgier. Mój tort przygotowałam z połączenia kilku przepisów i własnej modyfikacji również. Tort dobosza składa się z 8 bardzo cieniutkich waniliowych placuszków  przełożonych kremem o intensywnym czekoladowym smaku przeplatający się delikatnym posmakiem kawy oraz wódki. Na wierzch udekorowany trójkącikami pokrytymi karmelem i obsypanymi kakao. 

Najlepszego Joasiu jeszcze raz;)

A tak z innej bajki. Bardzo chciałabym kupić w najbliższym czasie lustrzankę. Nie taką z najwyższej półki, ale dobrej jakości. Przedtem w miarę często miałam dostęp do pożyczonej lustrzanki, a obecnie jestem skazana na mój stary mały aparacik, których jakość zdjęć...ma wiele do życzenia jak z resztą widać. Zwłaszcza gdy są robione pod wieczór lub nocą. Może polecicie jakiś aparacik godny uwagi, dla początkującego amatora jak ja;)??? Ps. ogólnie mam sentyment do Nikona...




2011/08/12

Tort Cytrynowy - Lemon Gateau



Nigdy nie przepadałam za ciastami cytrynowymi, a ostatnio naprawdę zaczęły mi smakować. A wy je lubicie? Dzisiejsze ciacho to tort cytrynowy. Biszkopt o intensywnym cytrynowym smaku, lekko kwaśny, nasączony sokiem z cytryny i przełożony waniliowym kremem z bitej śmietany. 



2011/08/10

Delikatne Placuszki z Kabaczka - Cucurbit Pancakes

Kabaczki, pyszne i bardzo delikatne. Idealne warzywo na letnie dania, które zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu. Moje dwa średniej wielkości kabaczki wykorzystałam do przygotowania bardzo delikatnych placuszków, które podałam z świeżo ugotowanymi dzikimi czereśniami...a i z samym cukrem również. ;)



2011/07/07

Leśne Grzyby ze Śmietaną - Wild Mushrooms with Onions and Creamy Sauce

Świeżo zebrane, w pobliskim parku...początek grzybobrania w tym roku;) Dziwne, ale prawdziwe...mieszkańcy w Irlandii Północnej nie uznają takich grzybów, zbierając je patrzyli na mnie jak na dziwaka, który za chwile się zatruje. Dla nich jedynym jadalnym grzybem jest pieczarka i to ze sklepowej półki. 
Przygotowałam je z podsmażoną cebulką oraz śmietaną, w ich skład wchodzą kozaki oraz prawdziwki, prawdziwe rarytasy. To jeden z moich ulubionych zestawów o tej porze roku;)



2011/07/05

Roladki z Kurczaka z Serem, Szynką oraz Masłem Czosnkowym

Roladki,doskonałe z każdym nadzieniem, ale najbardziej gdy zawierają ciągnący się ser. Dzisiejsze składają się z piersi z kurczaka nadziewane serem, szynką oraz masełkiem czosnkowym w kruchej panierce....


2011/07/03

Rurki z kremem Waniliowym i musem Truskawkowym - Puff Pastry Tubes stuffed with Vanilla Cream and Strawberry Mousse

Rurki, przygotowane na sobotnie popołudnie na grilla.  Szybkie w wykonaniu z użyciem gotowego ciasta francuskiego. Dzisiejsze składają się z kremu waniliowego wykonanego na bazie z bitej śmietany i serka mascarpone oraz musu  ze świeżych truskawek. Takie nadzienie rewelacja w zwłaszcza tak gorące dni (a przypomina również polską flagę;)) Zniknęły bardzo szybko...następnym razem muszę zrobić ich jeszcze więcej.





2011/07/02

Już niedlugo rurki z ciasta fruncuskiego.....

Mmmm dziś naprawdę coś pysznego....a mianowicie rurki z ciasta francuskiego...ale zgadnijcie z jakim nadzieniem....? Przepis już niedługo....




2011/06/28

Naleśniki nadziewane Kurczakiem i Warzywami oraz Sosem Czosnkowym czyli Domowy Kebab - Tortitlla stuffed with Cajun Chicken Pices, Salad and Garlic Sauce.

Uwielbiam takie połączenia, kebaby chodzą za mną od zawsze. Jadłam je już w kilku krajach (Francja, Włochy, Irlandia, Wielka Brytania, Hiszpania), ale jedno mogę powiedzieć że najlepsze kebaby są w Turcji lub w Polsce. Na mój dzisiejszy składają się naleśniki nadziewane piersiami z kurczaka, marynowanymi w cajun przyprawie i podsmażane w woku a następnie podane ze świeżymi warzywami oraz sosem czosnkowym. Czasami również dodaję kostki sera feta oraz sos tzatziki zamiast czosnkowego. W takim połączeniu można zatracić się bez reszty....;)





2011/06/27

Kuleczki z Ziemniaków i Boczku w Kruchej Panierce z Ciasta Naleśnikowego - Potato & Bacon Balls in Crispy Batter

 Doskonały dodatek do obiadu lub na jakakolwiek uroczystość rodzinną i nie tylko. Składa się na nie ugotowane i zmielone ziemniaczki z dodatkiem boczku i czosnku, usmażone w chrupiącej panierce z ciasta naleśnikowego.




2011/06/22

Sernik Pomarańczowy z Kawałkami Gorzkiej Czekolady - Orange Baked Cheesecake with Dark Chocolate Chips


Na pierwszy dzień lata prezentuje wam słoneczny, o intensywnym i niepowtarzalnym smaku pomarańczowym sernik z kawałkami gorzkiej czekolady i pomarańczy oraz skórki pomarańczowej, upieczony na czekoladowym kruchym cieście.... w kąpieli wodnej. W smaku przypomina mi czekoladki Lindt o smaku pomarańczowym...Polecam.




2011/06/19

Sernik Amaretto z Migdałami - Amaretto & Almond Chessecake

Sernik migdałowy z amaretto, to jeden z moich ulubionych. Pierwszy raz miałam okazję go spróbować u siostry Krysi. Pierwsza wersja tego sernika nie zawierała migdałów, zamiast nich były mandarynki z puszki, i ta oto zmiana dokonana przez siostrę uważam, że jest korzystniejsza. Sernik po przez długie ubijanie jajek jest bardzo puszysty a zarazem delikatny. Naprawdę jest wart grzechu...




2011/06/16

Kluski Śląskie - Potato Dumplings (bezglutenowe)



Kluchy śląskie pyszne, pulchniutkie. Uwielbiam je i nigdy nie mam ich dosyć. Doskonałe do każdych dań mięsnych jak i wegetariańskich z sosami. Ostatnio miałam je jeść na weselu....były cudowne... Przepis pochodzi ze zbiorów Olcik.




2011/06/14

Napoleonki, Kremówki - Custard Creams

Uwielbiam je, zwłaszcza gdy za oknem gorąco a one są dobrze schłodzone. Łatwe w wykonaniu. Moje składają się z kruchego ciasta francuskiego przełożonego kremową masą budyniową. Mniam.... 
Przepis pochodzi ze zbiorów Pani Ireny Sikory. 



2011/06/07

Ogórki konserwowe z Curry – Gherkins with Curry


Zaczął się sezon ogórkowy i pewnie szukacie inspirujących przepisów w sieci. Przedstawiam Wam dziś naprawdę inny przepis na ogórki konserwowe, które są z przyprawą curry. Pierwszy raz miałam okazję ich spróbować; u kuzynki Gabrysi M., których smak pobudził moje podniebienie…”chodzi za mną do dziś”. A to tylko ogórki konserwowe z cebulą, selerem w słodkiej zalewie z curry.


Składniki:

2,5 kg ogórków

słoiki litrowe z przykrywkami

gorczyca (szczypta na 1 l słoik)

3 sztuki liścia selera

2 cebule pokrojone w plastry




Ogórki umyć, obrać i pokroić w słupki (jeśli ogórki są małe można użyć je w całości bez obierania).


Na dno każdego słoika wkładamy gorczycę plaster cebuli, liść selera a następnie ściśle układamy ogórki. Na górę wyłożonych ogórków układamy kolejny plaster cebuli oraz liść selera.


Zalewa:

1 szklanka octu

6 szklanek wody

2,5 szklanki cukru

2 łyżki soli

2 ząbki czosnku

1 przyprawa w proszku curry (około 20 g)


Wszystkie składniki wkładamy do jednego garnka, lekko podgrzewamy (aż cukier się rozpuści) nie gotujemy!

Przygotowane słoiki z ogórkami napełniamy powstałą zalewą.Słoiczki zakręcamy. Słoiczki gotujemy (pasteryzujemy) 5 minut w garnku z wodą (woda powinna zakrywać połowę słoiczków, a na dno garnka kładziemy ścierkę z materiału).   Po ugotowaniu słoiki wyjmujemy z garnka i kładziemy na ścierkę lub gazetę (zapobiega to pękaniu słoiczków).


 

Tak przygotowane ogórki są idealnym dodatkiem do obiadów, a jeszcze bardziej na tzw. “zagrychę” :):):):):)

2011/06/06

Tort na Komunię Świętą - Biblia

Czas komunie już dawno temu się rozpoczął i ciągle trwa.  Mój tort został wykonany 3 tygodnie temu, niestety przeprowadzka, nie pozwoliła mi na dodawanie wpisów w związku z miesięcznym oczekiwaniem inżyniera,c internet  który miał mi podłączyć internet na drugi dzień;) Tak to jest z podłączeniem w Wielkiej Brytanii:).  Tort wykonałam na zlecenie kolegi Jacka. Tort ten przypomina biblię. Dekoracja wykonana jest masy cukrowej oraz marcepanu, natomiast w środku jest biszkopt waniliowy przełożony delikatnym i lekko kwaśnym  kremem cytrynowym. Niestety podczas przeprowadzki uległy zniszczeniu zdjęcia jak wykonać ten tort krok po kroku. Pozostały mi tylko zdjęcia z telefonu komórkowego (przy okazji przepadło też kilkanaście zdjęć innych przepisów:( )  

A i jeszcze jedno. Dziś komunia mojego Chrześniaka Przemka, niestety nie mogłam w niej uczestniczyć, a szkoda. Pozdrawiam 




2011/05/07

Wiatraczki cynamonowe z Brzoskwiniami - Cinnamon And Peach Windmills

Delikatne i kruche wykonane z ciasta francuskiego wiatraczki, są łatwe w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu, jeśli zakupimy gotowe ciasto francuskie. Wiatraczki zawierają nadzienie cynamonowo-imbirowe przygotowane na bazie z soku brzoskwiniowego oraz  kawałki brzoskwiń.




2011/05/04

Placek po Cygańsku - Gipsy Potato Pancake served with Spicy Gulash



Uwielbiam takie zestawienia, placek ziemniaczany połączony z lekko pikantnym sosem (lub kto woli bardzo pikantnym, ja jednak lubię gdy sos lekko łaskocze podniebienie niżeli je wypala;)) ;z dużą ilością mięsa, cebuli, papryki i podawany z sosem czosnkowym; plus gamą różnorodnych surówek. Nazywany jest w zależności o regionu plackiem po cygańsku, węgiersku czy po zbójecku; przynajmniej takie określenia słyszałam;) Nie zależnie od nazwy jest pyszny i bardzo syty. Kiedyś smażyłam po dwa placki przekładałam sosem dziś tylko jeden i to złożony na pół bo więcej już nikt nie ma aż takich zdolności by zjeść aż tak wielką porcję...ale wyjątki się znajdą;) Hi hi hi

2011/05/03

Rolada Czekoladowo-Karmelowa = Chocolate-Carmel Roulade

Uwielbiam rolady, a raczej ich kremy. Ta składa się z dwóch czekoladowych biszkoptów przełożonych masą karmelową (krówko-wą) oraz kremem z bitej śmietany, serka mascarpone oraz startej gorzkiej czekolady. Wszystko razem tworzy nie bagatelny smak, a samo wykonanie naprawdę nie jest tak trudne jakby mogłoby się wydawać. Polecam.;)



2011/03/28

Tort Urodzinowy Barbie - Barbie Birthday Cake

Miał być zwykły urodzinowy tort dla mojej trzyletniej chrześnicy Rozalki jednak, dopadła mnie wena twórcza i przełamałam swoje bariery co do wykonania i dekorowania masą cukrową, która jest bardzo popularna w Wielkiej Brytanii tzw. torty angielskie. Zdecydowałam się na wykonanie urodzinowego w kształcie lalki Barbie, obawiałam się, gdyż nigdy wcześniej nie przygotowałam masy cukrowej, efekty same mnie zaskoczyły;) i nie tylko mnie ....Rozalkę jak i jej rodziców, gości również,  aż szkoda było go kroić..... A w dodatku taki pyszny... (PS. Lalka jest prawdziwa, pozostała część włącznie z suknią i dekoracjami jak najbardziej zjadliwa;))




link

Related Posts with Thumbnails