2011/08/16

Domowy Makaron - Homemade Pasta

Mój ulubiony, zawsze przygotowywany przez moją Mamę w każdą niedzielę do rosołu. Nie wyobrażam sobie innego, nie da się go zastąpić. Jest syty dzięki ilości jajek. Uwielbiam go jak i do rosołu czy do różnego rodzaju zapiekanek a także na słodko ze świeżo ugotowanymi truskawkami, wiśniami czy czereśniami. Można go zamrozić i dopiero gotować kiedy będzie nam potrzebny.
Rewelacja...zajmuje troszkę czasu...ale warto;)



Składniki na około 8 porcji:

  • 6 jaj
  • 0.5kg mąki pszennej
  • około 1/4 szklanki wody

Jajka zagnieść razem, jeśli ciasto nie będzie się sklejało należy dodać odrobinkę wody. 



Tak zagniecione ciasto podzielić na 2 części. rozwałkować na 2 prostokąty o grubości 2mm. Obsypać dobrze mąką z każdej strony, dzięki temu potem makaron nie będzie się sklejał.



Z każdego prostokąt wycinać pasy o szerokości 5-6cm (mogą być dłuższe jeśli chcecie by wasz makaron był długi)

Każdy wycięty pas również obsypać dobrze mąką. Układać jeden na drugim. Kroić nożem cieniutkie paski. Na bieżąco posypywać pocięty makaron mąką i delikatnie roztrząsać, by się nie sklejał.


W dużym garnku zagotować wodę z łyżką oleju oraz soli.



Do gorącej wody  wrzucić makaron, gotować około 6-8 minut. Odcedzić na durszlaku, przepłukać zimną wodą. 

Jeśli robicie większą ilość makaronu i chcielibyście go  zachować na później, możecie go zamrozić. Wystarczy wyłożyć na tackę, włożyć do zamrażalki, poczekać aż się zamrozi, a potem wyjąć i przełożyć do woreczka foliowego. Zawsze to trochę zaoszczędzenie czasu jeśli, chcemy go przygotować wcześniej.




A tu już z niedzielnym rosołkiem ;)


5 komentarzy:

  1. Pewnie, że watro - najlepszy na świecie.Kiedyś nie ruszyłam innego jak tylko domowy, nieoceniony smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy makaron jest niezastąpiony. Podziwiam Twoją mamę, że daje radę robić go, aż tak często. Moja mama ma dokładnie taką samą technikę przygotowywania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rosolek wyglada znakomicie ztakim domowym makaronem, pysznosci:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do rosołku plaster dużej cebuli przypieczonej z odu stron, zupełnie inna jazda...smakowa, oczywiście!
    Jarek Sz wagierek

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj był, był ten plasterek Jareczku;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails