2011/09/28

Fasolka Szparagowa z Bułką Tartą

Nic rewelacyjnego, ale łatwe w przygotowaniu i jedne z moich ulubionych dodatków do obiadu. Ugotowana fasolka szparagowa zielona czy żółta okraszona podsmażoną bułką tartą na masełku. W tej samej w wersji często przygotowuję zamiast fasolki: gotowany kalafior, brokuły, brukselkę, marchewkę czy kapustę....
Idealny dodatek do rożnego rodzaju obiadów.








Składniki:
  • 500g fasolki szparagowej
  • 150g masła prawdziwego
  • około 6 -8 łyżek bułki tartej
  • łyżka soli

Litr wody zagotować z solą dodać fasolkę, gotować do 10 minut aż fasolka będzie miękka (w zależności czy jest świeża czy mrożona). Odcedzić w durszlaku i z powrotem przełożyć do garnka.

Na średniej wielkości patelni rozpuścić masełko. Najlepsze jest masło prawdziwe , niżeli roślinne czy margaryny, których nie jestem zwolennikiem. Dodać stopniowo bułkę tartą, tak by konsystencja była rzadka (jeśli jest przygotowywana z masłem prawdziwym, zasmażka powinna się ślicznie pienić). Podsmażać tak około 5 minut. Polać na ugotowaną fasolkę szparagową.






Uwielbiam!!!:)


1 komentarz:

  1. Też uwielbiam warzywa z bułką tartą i masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails