Nic rewelacyjnego, ale łatwe w przygotowaniu i jedne z moich ulubionych dodatków do obiadu. Ugotowana fasolka szparagowa zielona czy żółta okraszona podsmażoną bułką tartą na masełku. W tej samej w wersji często przygotowuję zamiast fasolki: gotowany kalafior, brokuły, brukselkę, marchewkę czy kapustę....
Idealny dodatek do rożnego rodzaju obiadów.
Składniki:
- 500g fasolki szparagowej
- 150g masła prawdziwego
- około 6 -8 łyżek bułki tartej
- łyżka soli
Litr wody zagotować z solą dodać fasolkę, gotować do 10 minut aż fasolka będzie miękka (w zależności czy jest świeża czy mrożona). Odcedzić w durszlaku i z powrotem przełożyć do garnka.
Na średniej wielkości patelni rozpuścić masełko. Najlepsze jest masło prawdziwe , niżeli roślinne czy margaryny, których nie jestem zwolennikiem. Dodać stopniowo bułkę tartą, tak by konsystencja była rzadka (jeśli jest przygotowywana z masłem prawdziwym, zasmażka powinna się ślicznie pienić). Podsmażać tak około 5 minut. Polać na ugotowaną fasolkę szparagową.
Uwielbiam!!!:)
Też uwielbiam warzywa z bułką tartą i masełkiem :)
OdpowiedzUsuń