Pavlova deser pochodzący z Australii, a sama nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.
Chrupiąca biała beza z wierzchu a środku nadal wilgotna, podawana najczęściej z bitą śmietaną oraz świeżymi owocami. Moją dzisiejszą bezę przygotowałam razem z bitą śmietaną wraz z połówkami truskawek maczanych w białej i gorzkiej czekoladzie. Smak nieziemski....i rozpływający się w ustach.
Swoją bezę ubiłam na sztywno , wstawiłam do piekarnika i na 1,5 godziny wyszłam na zakupy...;)
Nieskomplikowany przepis, nie potrzebuje wielu składników do przygotowania. Najlepiej go wykonać, gdy pozostają na niepotrzebne białka. W moim wypadku zostały żółtka, które wykorzystałam na zrobienie domowego makaronu (przepis już wkrótce).
Nieskomplikowany przepis, nie potrzebuje wielu składników do przygotowania. Najlepiej go wykonać, gdy pozostają na niepotrzebne białka. W moim wypadku zostały żółtka, które wykorzystałam na zrobienie domowego makaronu (przepis już wkrótce).
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 350g cukru
- łyżka octu
- łyżka maki ziemniaczanej
- szczypta soli
- olej do posmarowania pergaminu
- pergamin
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, później nadal ubijać stopniowo dodając łyżka po łyżce cukru, na sam koniec ocet oraz mąkę ziemniaczaną.
Przygotować blaszkę, wyłożyć podwójnie pergaminem. Odrysować kształt koła od talerza obiadowego. Posmarować delikatnie olejem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni.
Wyłożyć na blaszkę, tworząc gniazdo. Wysokie po bokach a w środku delikatny dołek.
Piec w temperaturze 120 stopni przez 1,5 godziny.
Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i zostawić tam bezę do całkowitego ostudzenia.
Dodatkowo:
- 300ml śmietany kremówki 36%
- 1 fix do śmietany
- około 250g truskawek
- 50 g białej czekolady
- 50 gorzkiej czekolady
Śmietanę ubić na sztywno z fixem. Nie potrzeba cukru gdyż beza jest wystarczająco słodka.
Wyłożyć na schłodzoną bezę. udekorować świeżymi truskawkami. Moje były pokrojone w połówki, maczana na przemian w białej i gorzkiej czekoladzie.
Przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z książki Merry Berry "Desserts" naprawdę jest godna polecenia.
uwielbiam pavlovą i często daję się jej skusić :)
OdpowiedzUsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńrozkoszna
OdpowiedzUsuńjest śliczna.
OdpowiedzUsuń