Nigdy nie przepadałam za ciastami cytrynowymi, a ostatnio naprawdę zaczęły mi smakować. A wy je lubicie? Dzisiejsze ciacho to tort cytrynowy. Biszkopt o intensywnym cytrynowym smaku, lekko kwaśny, nasączony sokiem z cytryny i przełożony waniliowym kremem z bitej śmietany.
Biszkopt cytrynowy:
- 6 jaj
- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 2 cytryny
Mała rada: jeśli chcecie by biszkopt był bardziej żółty dodajcie łyżeczkę barwnika spożywczego lub kurkumy.
Przygotować blaszkę o średnicy 23 cm.
Wyłożyć pergaminem, posmarować masłem bądź smalcem. Piekarnik włączyć na temperaturę 180 stopni. Skórkę z cytryny zetrzeć na sitku o grubych oczkach, a następnie wycisnąć sok z cytryny.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać razem przez sito. Przygotować 2 duże miski. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka ubić w osobnej misce z cukrem (około 15 minut). Następnie białka i przesiane mąki dodawać do ubitych żółtek z cukrem powoli mieszając. A na sam koniec dodać skórkę i sok z cytryn. Dobrze wymieszać i przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec około 45 minut w piekarniku do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z blaszki i ostudzić. Jak biszkopt ostygnie, odwrócić
do góry nogami, oderwać pergamin.
Ostudzony biszkopt przekrojić na 4 równe blaty.
Krem waniliowy:
- 600ml śmietany kremówki 36% (w uk whiping cream)
- pół szklankicukru pudru
- 2 opakowani cukru waniliowego
- 2 fixy do śmietany
Poncz:
- 2 cytryny
- 1 szklanka chłodnej przegotowanej wody
- 2 łyżki wody
a ja bym zjadla sobie takie cytrynowe pyszności:)
OdpowiedzUsuńnie ma się co dziwic, taki tort musi smakowitym byc!
OdpowiedzUsuńoj, ależ bym się poczęstowała xd