Delikatne i kruche wykonane z ciasta francuskiego wiatraczki, są łatwe w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu, jeśli zakupimy gotowe ciasto francuskie. Wiatraczki zawierają nadzienie cynamonowo-imbirowe przygotowane na bazie z soku brzoskwiniowego oraz kawałki brzoskwiń.
Składanki na wykonanie około 12 wiatraczków:
- 600g ciasta francuskiego
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 rozbite widelcem jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- cukier puder do posypania lub lukier
Brzoskwinie odcedzić z soku. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 6 łyżkami soku brzoskwiniowego. Pozostałą cześć soku wymieszać z cukrem, cynamonem i imbirem. Całość zagotować, następnie wlać przygotowaną mąkę ziemniaczaną. Tak powstał nam kisiel brzoskwiniowo - cynamonowo - imbirowy.
Piekarnik rozgrzać na temperaturę 180 stopni.
Ciasto rozwałkować, podzielić na 12 równych kwadratów. Każdy z kątów ponacinać na około 3cm.
Na środek kwadratu wykładać ciepły jeszcze kisiel około 2 pełne łyżki. Następnie co 2 bok zwijać do środka.
Na środek każdego wiatraczka położyć pół brzoskwini lekko ponacinanej. Tak przygotowane wiatraczki posmarować roztrzepanym jajkiem (tylko ciasto francuskie). Włożyć do piekarnika i piec około 15 minut.
Jak ostygną posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Mniam mniam;)
A zastanawiałam sie czy dzisiaj nie kupić ciasta francuskiego:( i nie kupiłam...głupia byłam.
OdpowiedzUsuńbardzo ładne
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają te wiatraczki :)
OdpowiedzUsuńBd musiała spróbować ; )
OdpowiedzUsuńzabieram Ci jedno.
pozdrawiam
www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
jakie ładne ;]
OdpowiedzUsuńciasto francuskie, owoce, trochę serca i miłości... i takie cuda powstają ;]
i właśnie za to uwielbiam ciasto francuskie- można z niego zrobić tyle smacznych rzeczy- choćby takie śliczne wiatraczki;)
OdpowiedzUsuńSuper wiatraczki :)
OdpowiedzUsuńTak cisto francuskie jet genialne, zawsze można coś z niego zrobić, co rozochoci oczy jak i podniebienie. Przesyłam Wam po jednym Kobitki;)
OdpowiedzUsuńPrzy małym wysiłku takie pyszności powstały. Śliczne wiatraczki.
OdpowiedzUsuń