2011/05/07

Wiatraczki cynamonowe z Brzoskwiniami - Cinnamon And Peach Windmills

Delikatne i kruche wykonane z ciasta francuskiego wiatraczki, są łatwe w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu, jeśli zakupimy gotowe ciasto francuskie. Wiatraczki zawierają nadzienie cynamonowo-imbirowe przygotowane na bazie z soku brzoskwiniowego oraz  kawałki brzoskwiń.




Składanki na wykonanie około 12 wiatraczków:
  • 600g ciasta francuskiego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 rozbite widelcem jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • cukier puder do posypania lub lukier

Brzoskwinie odcedzić z soku. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 6 łyżkami soku brzoskwiniowego. Pozostałą cześć soku wymieszać z cukrem, cynamonem i imbirem. Całość zagotować, następnie wlać przygotowaną mąkę ziemniaczaną. Tak powstał nam kisiel brzoskwiniowo - cynamonowo - imbirowy.

Piekarnik rozgrzać na temperaturę 180 stopni.

Ciasto rozwałkować, podzielić na 12 równych kwadratów. Każdy z kątów ponacinać na około 3cm.



Na środek kwadratu wykładać ciepły jeszcze kisiel około 2 pełne łyżki. Następnie co 2 bok zwijać do środka.


Na środek każdego wiatraczka położyć pół brzoskwini lekko ponacinanej. Tak przygotowane wiatraczki posmarować roztrzepanym jajkiem (tylko ciasto francuskie). Włożyć do piekarnika i piec około 15 minut.



Jak ostygną posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.


Mniam mniam;)


9 komentarzy:

  1. A zastanawiałam sie czy dzisiaj nie kupić ciasta francuskiego:( i nie kupiłam...głupia byłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. super wyglądają te wiatraczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bd musiała spróbować ; )
    zabieram Ci jedno.
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie ładne ;]
    ciasto francuskie, owoce, trochę serca i miłości... i takie cuda powstają ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. i właśnie za to uwielbiam ciasto francuskie- można z niego zrobić tyle smacznych rzeczy- choćby takie śliczne wiatraczki;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak cisto francuskie jet genialne, zawsze można coś z niego zrobić, co rozochoci oczy jak i podniebienie. Przesyłam Wam po jednym Kobitki;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przy małym wysiłku takie pyszności powstały. Śliczne wiatraczki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails