Uwielbiam je, zwłaszcza gdy za oknem gorąco a one są dobrze schłodzone. Łatwe w wykonaniu. Moje składają się z kruchego ciasta francuskiego przełożonego kremową masą budyniową. Mniam....
Przepis pochodzi ze zbiorów Pani Ireny Sikory.
Składniki na ciasto:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Rozgrzać piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciasto francuskie rozwałkować na 2 kawałki. I włożyć na dwie blaszki wymiarach 25x40. Piec około 15 minut do zarumienienia.
Lub do wyboru ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki 36% - od śmietany zależy kruchość ciasta, ważne aby nie była zbyt wodnista)
Wszystkie składniki wsiekać na stolnicy, zagnieść,schłodzić.
Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, po nakłuwać widelcem i upiec w temperaturze 200 stopni przez ok.20 min.Należy uważać przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche
Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, po nakłuwać widelcem i upiec w temperaturze 200 stopni przez ok.20 min.Należy uważać przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche
.
Składniki na masę:
- 3/4 l mleka
- 1/4 kostki masła - 50g
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
Pół litra mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym. Z pozostałym mlekiem rozmiksować pozostałe składniki (jajka, budyń oraz obie mąki) wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia).
Gorący krem wyłożyć na jeden blat ciasta francuskiego, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto.Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
ten krem wygląda wprost bajecznie;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je!
OdpowiedzUsuńale już nie pamiętam, kiedy to otatnio jadłam...
Ubóstwiam napoleonki...prawie tak samo jak kremówki:)
OdpowiedzUsuńale one są cudnie kremowe!
OdpowiedzUsuńwyjadałabym ten krem łyżeczką :)
OdpowiedzUsuńjami :)
OdpowiedzUsuńSąsiadka Joanna ;)
Aż ma się ochotę zanurzyć w tym kremie^^
OdpowiedzUsuńDziewczyny też uwielbiam ten krem, jest niesamowity można nim się zajadać.....i nie można skończyć i jemu się oprzeć.
OdpowiedzUsuńmam pytanko jajka dodajemy do kremu całe czy tylko żółtka
OdpowiedzUsuńdo kremówek dajemy całe jaja. Pozdrawiam;)
Usuńdziekuje z przepis jest pyszna zrobilam z tego przepisu
OdpowiedzUsuń