2011/06/14

Napoleonki, Kremówki - Custard Creams

Uwielbiam je, zwłaszcza gdy za oknem gorąco a one są dobrze schłodzone. Łatwe w wykonaniu. Moje składają się z kruchego ciasta francuskiego przełożonego kremową masą budyniową. Mniam.... 
Przepis pochodzi ze zbiorów Pani Ireny Sikory. 




Składniki na ciasto:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
Rozgrzać piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciasto francuskie rozwałkować na 2 kawałki. I włożyć na dwie blaszki  wymiarach 25x40. Piec około 15 minut do zarumienienia.

Lub do wyboru ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki 
  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki 36% - od śmietany zależy kruchość ciasta, ważne aby nie była zbyt wodnista)
 

Wszystkie składniki wsiekać na stolnicy, zagnieść,schłodzić.
 Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, po nakłuwać widelcem i upiec w temperaturze 200 stopni przez ok.20 min.Należy uważać przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche

.

Składniki na masę:
  •  3/4 l mleka
  • 1/4 kostki masła - 50g
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

Pół litra mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.  Z pozostałym mlekiem rozmiksować pozostałe składniki (jajka, budyń oraz obie mąki) wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia).
Gorący krem wyłożyć na jeden blat ciasta francuskiego, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto.Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.




11 komentarzy:

  1. ten krem wygląda wprost bajecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je!
    ale już nie pamiętam, kiedy to otatnio jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubóstwiam napoleonki...prawie tak samo jak kremówki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale one są cudnie kremowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyjadałabym ten krem łyżeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jami :)

    Sąsiadka Joanna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ma się ochotę zanurzyć w tym kremie^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyny też uwielbiam ten krem, jest niesamowity można nim się zajadać.....i nie można skończyć i jemu się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  9. mam pytanko jajka dodajemy do kremu całe czy tylko żółtka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do kremówek dajemy całe jaja. Pozdrawiam;)

      Usuń
  10. dziekuje z przepis jest pyszna zrobilam z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails