2012/04/12

Wielkanocny Barszcz Czerwony na Wędzonce

Wielkanocny barszcz czerwony gotowany na wędzonce, burakach oraz chrzanie, podawany ze święconką. Kolor barszczu lekko różowy, zabielony lekko śmietaną. 
Nie wyobrażam sobie innego barszczu na śniadanie wielkanocne. Pochodzę z Warmii u mnie zawsze ten barszcz był podawany na śniadanie, choć już wiele osób pytało się mnie ze zdziwieniem czy raczej nie powinno się go serwować na Boże Narodzenie lub czy to nie powinien być żur czy biały barszcz ;) 
Co dom i region to inny obyczaj. Uwielbiam i zawsze
z utęsknieniem czekam na wielkanocne śniadanie.

A wy jaki barszcz preferujecie?:)




Składniki na barszcz:

  • 1 kg buraków ćwikłowych  
  • 500g kości od wędzonej szynki lub wędzone żeberka (ewentualnie dodatkowo skórki z wędzonej szybki czy boczku)
  • pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka,por)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 l bulionu warzywnego lub jak ktos woli latwiej kostka rosołowa rozpuszczona w gorącej wodzie
  •  sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek chrzan tartego (w uk horse radish)
  • 1 szklanka śmietany słodkiej do zup (w uk single cream)
  • 3 łyżki mąki pszennej

Włoszczyznę, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, obrane buraki  pokrojone na ćwiartki oraz wędzone kości umieścić w 10 l garnku, zalać wodą. Gotować na średnim ogniu, doprawić sola i pieprzem oraz bulionem warzywnym.
Gotować minimum 2h. Odstawić do ostygnięcia. Odcedzić. 




Najlepiej gotować barszcz dzień przed czyli w wielką sobotę.  Na drugi dzień podgrzać barszcz, ale nie gotować. Barszcz zabielić mąką wymieszaną ze śmietaną. Na sam koniec dodać starty chrzan. Wszystko razem podgrzewać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.


Tak przygotowany barszcz podawać z ugotowanym jajkiem oraz pokrojoną w kostkę wiejską wędzoną kiełbaską.

2 komentarze:

  1. w moim domu raczej barszcz to na Boże Narodzenie - preferujemy tradycyjny żur.
    ale wiesz, nie jadłam nigdy barszczu na wędzonce, tym bardziej z jajem ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. znam troche inna wersje takiego barszczu...ktory podaje sie tylko do swieconki,na sniadanie wielkanocne...pycha...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails