Doskonały dodatek do obiadu lub na jakakolwiek uroczystość rodzinną i nie tylko. Składa się na nie ugotowane i zmielone ziemniaczki z dodatkiem boczku i czosnku, usmażone w chrupiącej panierce z ciasta naleśnikowego.
Składniki na farsz:
- 0,5kg ziemniaków obranych i ugotowanych
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki (najlepiej świeża)
- 50g boczku wędzonego
- 50g startego sera, najlepiej parmezan
- sól i pieprz do smaku
Składniki na panierkę:
- sól, pieprz do smaku
- łyżka octu
- 200g mąki pszennej
- 1 szklanka wody (250ml)
- plus mąka do obsypania kuleczek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Smażyć na głębokim tłuszczu w patelni lub w frytkownicy do zarumienienia.
Wyglądają wielce obiecująco:)
OdpowiedzUsuńChyba je kiedys zrobię...zastąpię tylko mięsko wędzonym tofu...może przejdzie:)
z tofu też nieźle się zapowiada;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńpomysłowe i to bardzo. chętnie bym spróbowała takich kuleczek;)
OdpowiedzUsuń