2011/06/27

Kuleczki z Ziemniaków i Boczku w Kruchej Panierce z Ciasta Naleśnikowego - Potato & Bacon Balls in Crispy Batter

 Doskonały dodatek do obiadu lub na jakakolwiek uroczystość rodzinną i nie tylko. Składa się na nie ugotowane i zmielone ziemniaczki z dodatkiem boczku i czosnku, usmażone w chrupiącej panierce z ciasta naleśnikowego.




 Składniki na farsz:
  • 0,5kg ziemniaków obranych i ugotowanych
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki (najlepiej świeża)
  • 50g boczku wędzonego 
  • 50g startego sera, najlepiej parmezan
  • sól i pieprz do smaku
Boczek pokroić drobno i delikatnie podsmażyć. Dodać potem pozostałe składniki. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa o grubym sicie. Tak przygotowany farsz doprawić solą i pieprzem według uznania.



 
Składniki na panierkę:

  • sól, pieprz do smaku 
  • łyżka octu 
  • 200g mąki pszennej 
  • 1 szklanka wody (250ml) 
  • plus mąka do obsypania kuleczek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • olej do smażenia
 Z tak przygotowanej masy tworzyć kuleczki, którą każdą obtoczyć w mące a następnie maczać w przygotowanym cieście naleśnikowym.

Smażyć na głębokim tłuszczu w patelni lub w frytkownicy do zarumienienia.




4 komentarze:

  1. Wyglądają wielce obiecująco:)
    Chyba je kiedys zrobię...zastąpię tylko mięsko wędzonym tofu...może przejdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z tofu też nieźle się zapowiada;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysłowe i to bardzo. chętnie bym spróbowała takich kuleczek;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails