2011/08/14

Tort Dobosza - Hungarian Gateau

Przepis już widziałam dawno temu, ale dopiero teraz zdecydowałam się go przygotować na urodziny znajomej Joanny K. ;) Oryginalnie przepis i jak samo ciasto pochodzi z Węgier. Mój tort przygotowałam z połączenia kilku przepisów i własnej modyfikacji również. Tort dobosza składa się z 8 bardzo cieniutkich waniliowych placuszków  przełożonych kremem o intensywnym czekoladowym smaku przeplatający się delikatnym posmakiem kawy oraz wódki. Na wierzch udekorowany trójkącikami pokrytymi karmelem i obsypanymi kakao. 

Najlepszego Joasiu jeszcze raz;)

A tak z innej bajki. Bardzo chciałabym kupić w najbliższym czasie lustrzankę. Nie taką z najwyższej półki, ale dobrej jakości. Przedtem w miarę często miałam dostęp do pożyczonej lustrzanki, a obecnie jestem skazana na mój stary mały aparacik, których jakość zdjęć...ma wiele do życzenia jak z resztą widać. Zwłaszcza gdy są robione pod wieczór lub nocą. Może polecicie jakiś aparacik godny uwagi, dla początkującego amatora jak ja;)??? Ps. ogólnie mam sentyment do Nikona...






Składniki na placki waniliowe (6 do 8 ):
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej


Tortownicę wyłożyć pergaminem, natłuszczonym masłem lub olejem.(najlepiej zakładać pergamin podwójnie, wtedy upieczone placki łatwiej odchodzą od pergaminu). Pekarnik rozgrzać na temperaturę 200 stopni.


Żółtka oddzielić od białek a nastepnie utrzeć z cukrem waniliowym do białości (cukier musi być całkowicie rozpuszczony). Mąki przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych żółtek Powoli dodawać łyżeczka po łyżeczce dodać przygotowaną mokę z proszkiem. Na sam koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek,delikatnie wymieszać.
Masę podzelić na około 6 do 8 częśći. Mi wyszło ich osiem.
Każdy placek piec około 15 minut w temp. 200°C.
Oderwać od pergaminu i ostudzić. Ten sam pergamin do pieczenia wszystkich placków.





Składniki na krem czekoladowo-kawowy:

  • 20 dag kawy (użyłam rozpuszczalną)
  •  25 dag cukru 
  • 5 dag kakao 
  • 6 łyżek cukru waniliowego
  • 25 dag masła
  • 100ml wódki

Kawę zaparzyć z 1/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić.  Masło utrzeć wraz cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę. Aż będzie biała. Na sam koniec dodać zaparzoną kawę, kakao oraz wódkę.
Kremem (trochę odłożyć na udekorowanie boków tortu oraz na wierzch) smarować cienko upieczone placki, nakładając kolejno jeden na drugi, przycisnąć. Boki wyrównać nożem. Zostawić jeden placek na później.




Składniki na karmel:

  • 150 ml wody
  • 10 dag cukru

  • 5 dag masła


W małym garnuszku cukier rozpuścić w wodzie na małym ogniu. Zwiększyć płomień, nie mieszać i gotować, aż syrop zbrązowieje. Dolać trochę wody, wymieszać, żeby syrop się rozpuścił, dodać masło i odparować. Karmel musi zgęstnieć tak, by po ostygnięciu nie twardniał całkowicie. 


     Odłożony krążek ciasta pokroić na 16 jednakowych


trójkątów. Każdy szybko polać ciepłym karmelem. 






Na wierzch  tortu wycisnąć 16 kuleczek z odłożonego kremu i to na nich opierać ukośnie trójkąty pokryte karmelem.




6 komentarzy:

  1. przyjemne jest świętowanie z takimi słodkościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam, apo torciku deser. Proponuję na deser... golonkę :)

    ..........
    http://dietadlafaceta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze się nie poważylam na tort dobosza chociaz mam na to ochotę...zachęciłaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie się prezentuje!
    też już od jakiegoś czasu czaję się na niego xd

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak, trudno się przesiąść z lustrzanki na coś mniejszego, znam ten ból.. :) Ja polecam Canony - może nie jako osobisty specjalista (chociaż już z 2 modelem świetnie mi się pracuje), ale dużo osób sobie chwali. Np model D500 albo D450 chociażby. :)
    A jeśli chodzi o tort, to w kilku książkach mam przepisy, i nigdy nie zrobiłam.. A ta dekoracja mi się bardzo podoba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję dziewczyny;)

    Cukrowa wróżko: wiesz jak to jest, człowiek bardzo szybko przyzwyczaja się do dobrego, gorzej w drugą stronę:/ ogólnie mój mały aparacik też jest z canona, ale już ma trochę latek i nie jest lustrzanką. Sprawdzę te modele z canona, ogólnie jak najbardziej spodobał mi się nikon d5100... tylko ta cena... Dziękuję za poradę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails