2011/07/03

Rurki z kremem Waniliowym i musem Truskawkowym - Puff Pastry Tubes stuffed with Vanilla Cream and Strawberry Mousse

Rurki, przygotowane na sobotnie popołudnie na grilla.  Szybkie w wykonaniu z użyciem gotowego ciasta francuskiego. Dzisiejsze składają się z kremu waniliowego wykonanego na bazie z bitej śmietany i serka mascarpone oraz musu  ze świeżych truskawek. Takie nadzienie rewelacja w zwłaszcza tak gorące dni (a przypomina również polską flagę;)) Zniknęły bardzo szybko...następnym razem muszę zrobić ich jeszcze więcej.






Składniki na rurki (około 40):
  • 1kg ciasta francuskiego
  • 1 roztrzepane jako do smarowania rurek
  • metalowe rurki
  • cukier 
  • masło do natłuszczenia foremek i blaszek
  • mąka do podsypania

Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 3-4mm (im grubsze ciasto tym większe rurki). Wycinać radełkiem paski o długości około 25cm i szerokości 1,5cm.Zwijać na metalowe rurki do węższej części do szerszej.




Tak zawinięte rurki smarujemy przygotowanym jajkiem i posypujemy najlepiej grubym cukrem. układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub dobrze wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia (około pół godziny w zależności od wielkości rurek).


Tak upieczone rurki schładzamy.


Składniki na masę waniliową:
  • 250ml śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii (może być też aromat waniliowy, lub cukier waniliowy)
  • 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 8 łyżkach gorącej wody
Wszystkie składniki umieścić w misce (oprócz żelatyny) ubić na sztywną masę. Na sam koniec dodać 1/4 rozpuszczonej schłodzonej żelatyny. Pozostałą część dodać do musu truskawkowego.


Składniki na mus truskawkowy:
  • 400g świeżych truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • pozostała część żelatyny 
Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować. Dodać cukier oraz schodzoną ale nie twardą żelatynę. 

Obie masy trzeba schłodzić, ale nie mogą być za sztywna. Umieścić najpierw rękawie cukierniczym jedną masę a potem drugą na wierzch tak by się nie zmieszały.  Wypełniać kremem rurki.





Dekoracja:
  • 100g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w mikrofali lub kąpieli wodnej
Udekorować według uznania.


Smacznego;)

8 komentarzy:

  1. Faktycznie proste w przygotowaniu i nie dziwię się,ze znikły szybko :) Trzeba będzie zrobić tylko muszę zakupić te formy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 10 metalowych rurek kosztowało 6 zł, zakupiłam je w Elblągu w sklepie MakChemia. Jak tylko je zobaczyłam je to przypomniały mi się smaki z dzieciństwa...bo dawno nigdzie nie widziałam tych foremek i od razu je zakupiłam... udanych wypieków;)

    OdpowiedzUsuń
  3. rurki z kremem... pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste,takie piekne,takie smaczne...Faktycznie musialy byc pyszne...wiem jak smakuje taka masa,ale do rurek jeszcze jej nie uzywalam ,wspanialy pomysl.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny deser - naszła mnie chęć na coś słodkiego po obejrzeniu tych rurek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam rurek z ciasta francuskiego, ale na lato wydają mi się być idealną alternatywą dla ciężkiego, maślanego ciasta kruchego. I to lekkie jak obłok nadzienie - pyycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie pyszne i w moich dzisiejszych ulubionych barwach :) dziękuję za solidarność z siatkarzami i kibicami :)!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails