Rurki, przygotowane na sobotnie popołudnie na grilla. Szybkie w wykonaniu z użyciem gotowego ciasta francuskiego. Dzisiejsze składają się z kremu waniliowego wykonanego na bazie z bitej śmietany i serka mascarpone oraz musu ze świeżych truskawek. Takie nadzienie rewelacja w zwłaszcza tak gorące dni (a przypomina również polską flagę;)) Zniknęły bardzo szybko...następnym razem muszę zrobić ich jeszcze więcej.
Składniki na rurki (około 40):
- 1kg ciasta francuskiego
- 1 roztrzepane jako do smarowania rurek
- metalowe rurki
- cukier
- masło do natłuszczenia foremek i blaszek
- mąka do podsypania
Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 3-4mm (im grubsze ciasto tym większe rurki). Wycinać radełkiem paski o długości około 25cm i szerokości 1,5cm.Zwijać na metalowe rurki do węższej części do szerszej.
Tak zawinięte rurki smarujemy
przygotowanym jajkiem i posypujemy najlepiej grubym cukrem. układamy je
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub dobrze wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze 180
stopni do lekkiego zrumienienia (około pół godziny w zależności od
wielkości rurek).
Tak upieczone rurki schładzamy.
Składniki na masę waniliową:
- 250ml śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru
- 1 laska wanilii (może być też aromat waniliowy, lub cukier waniliowy)
- 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 8 łyżkach gorącej wody
Wszystkie składniki umieścić w misce (oprócz żelatyny) ubić na sztywną masę. Na sam koniec dodać 1/4 rozpuszczonej schłodzonej żelatyny. Pozostałą część dodać do musu truskawkowego.
Składniki na mus truskawkowy:
- 400g świeżych truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- pozostała część żelatyny
Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować. Dodać cukier oraz schodzoną ale nie twardą żelatynę.
Obie masy trzeba schłodzić, ale nie mogą być za sztywna. Umieścić najpierw rękawie cukierniczym jedną masę a potem drugą na wierzch tak by się nie zmieszały. Wypełniać kremem rurki.
Dekoracja:
- 100g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w mikrofali lub kąpieli wodnej
Udekorować według uznania.
Smacznego;)
Faktycznie proste w przygotowaniu i nie dziwię się,ze znikły szybko :) Trzeba będzie zrobić tylko muszę zakupić te formy :)
OdpowiedzUsuń10 metalowych rurek kosztowało 6 zł, zakupiłam je w Elblągu w sklepie MakChemia. Jak tylko je zobaczyłam je to przypomniały mi się smaki z dzieciństwa...bo dawno nigdzie nie widziałam tych foremek i od razu je zakupiłam... udanych wypieków;)
OdpowiedzUsuńrurki z kremem... pysznosci:)
OdpowiedzUsuńTakie proste,takie piekne,takie smaczne...Faktycznie musialy byc pyszne...wiem jak smakuje taka masa,ale do rurek jeszcze jej nie uzywalam ,wspanialy pomysl.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny deser - naszła mnie chęć na coś słodkiego po obejrzeniu tych rurek.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam rurek z ciasta francuskiego, ale na lato wydają mi się być idealną alternatywą dla ciężkiego, maślanego ciasta kruchego. I to lekkie jak obłok nadzienie - pyycha! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńFaktycznie pyszne i w moich dzisiejszych ulubionych barwach :) dziękuję za solidarność z siatkarzami i kibicami :)!!
OdpowiedzUsuń