2012/01/31

Porcjowanie Kurczaka krok po kroku

Porcjowanie kurczaka, jest proste dla stałych bywalców kuchni, jednakże dla początkujących amatorów wydaje się wielkim problemem. Dziś przedstawiam jak podzielić na części kurczaka. Sposoby są różne dla mnie ten jest najłatwiejszy.



Najpierw należy odciąć udka od korpusu kurczaka (można delikatnie nagiąć udka i kość powinna się przełamać a następnie przeciąć skórę z mięśniami nożem). Do całego porcjowania użyłam dobrego noża. Nigdy nie używam nożyc. Jak widać kość w udzie, wtedy udko jest dobrze pokrojone.


Następnie oddzielamy skrzydełka od korpusu. Wykonujemy podobnie jak z oddzieleniem uda. Nadłamać kość, a następnie odciąć skórę z mięśniami.


Następnie przekrajmy tuszę kurczaka, można nożycami lub nożem. wycięty kręgosłup kurczaka wykorzystuję na ugotowanie zupy czy rosołu.


Zdejmujemy skórę z piersi.

Palcami oddzielamy skórę piersi od kręgosłupa, tylko przycinamy nożem przy samym grzbiecie. Wykonujemy tak jeśli, chcemy uzyskać piersi np. na kotlety.

W innym wypadku można pokroić na 4 części z kością, jeśli chcemy piec kurczaka w kawałkach.


Uda można użyć jako całe, bądź podzielić je na pół jeśli chcemy mieć więcej porcji. Należy lekko nadłamać kość następnie przeciąć skórę i mięsień.




Wbrew pozorom naprawdę nie jest takie trudne. Zazwyczaj kupuję kilka kurczaków, porcjuję i mrożę, pakuję w woreczki udka z udkami, korpusy i skrzydełka (nie przepadam za nimi, stąd ich użycie na zupy) pakuję w woreczki na zupy a piersi zostawiam na kotlety.
Wszystko według uznania.



A tutaj znajdziecie przepisy na wykorzystanie kurczaka:

6 komentarzy:

  1. Czy odcinanie kręgosłupa używając noża zamiast nożyc jest ciężkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia wprawy. Trzeba uważać by się nie pokaleczyć. Osobiście zawsze używałam nóż zamiast nożyc.

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję - idealnie sprawiłam kurczaka dzięki powyższym wskazówkom (chyba pierwszego w życiu). Użyłam tylko noża z cienkim, ostrym ostrzem. Polecam taki sposób porcjowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę dobre wskazówki! Nigdy wcześniej nie porcjowałam kurczaka, dzięki tej instrukcji udało mi się to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, czasem z pozoru coś wydaje nam się za bardzo trudne, a wystarczy spróbować.

      Usuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails