2011/06/06

Tort na Komunię Świętą - Biblia

Czas komunie już dawno temu się rozpoczął i ciągle trwa.  Mój tort został wykonany 3 tygodnie temu, niestety przeprowadzka, nie pozwoliła mi na dodawanie wpisów w związku z miesięcznym oczekiwaniem inżyniera,c internet  który miał mi podłączyć internet na drugi dzień;) Tak to jest z podłączeniem w Wielkiej Brytanii:).  Tort wykonałam na zlecenie kolegi Jacka. Tort ten przypomina biblię. Dekoracja wykonana jest masy cukrowej oraz marcepanu, natomiast w środku jest biszkopt waniliowy przełożony delikatnym i lekko kwaśnym  kremem cytrynowym. Niestety podczas przeprowadzki uległy zniszczeniu zdjęcia jak wykonać ten tort krok po kroku. Pozostały mi tylko zdjęcia z telefonu komórkowego (przy okazji przepadło też kilkanaście zdjęć innych przepisów:( )  

A i jeszcze jedno. Dziś komunia mojego Chrześniaka Przemka, niestety nie mogłam w niej uczestniczyć, a szkoda. Pozdrawiam 






Skladniki na 1 biszkopt:
  • 6 jajek 
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
Piekarnik rozgrzać na temperaturę 180 stopni. Przygotować blaszkę 30x25 wyłożyć pergaminem wysmarowanym masłem lub smalcem (ale tylko dno), Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić prawie na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, dobrze ubić całość aż piana będzie sztywna. Następnie dodać żółtka, dalej ubijać. Dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito a następnie dodać do ubitych jajek. Delikatnie już wymieść najlepiej drewnianą łyżką. Na sam koniec dodać ocet. Wymieszać.  Tak dobrze wymieszaną masę przełożyć do przygotowanej blaszki. 
Piec około 40 minut to tzw suchego patyczka.
Świeżo upieczone biszkopty odwrócić górą do dołu, oderwać pergamin, i schłodzić w takiej pozycji. 
Należy upiec 2 takie same biszkopty.
Dobrze schłodzone biszkopty przekroić na 3 części. Najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej.




Składniki na krem cytrynowy:
  • 3 cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 barwnika spożywczego  żółtego


Obrać cytrynę ze skórki a następnie wycisnąć z nich sok. Sok, skórkę z cytryny, wodę (zostawiamy 2 – 3 łyżki), cukier oraz barwnik wlewamy na garnuszka. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pozostałą wodą i wlewamy również do garnuszka. Wszystko razem doprowadzamy do zagotowania (zgęstnienie)energicznie mieszając. Gotujemy powstały kisiel cytrynowy przez chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.


Do kolejnej części kremu będzie nam potrzebne:
  • 1l śmietany kremówki (koniecznie 36%)
  • ok 6 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • ostudzony kisiel cytrynowy
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz stopniowo dodawać ostudzony kisiel. Ubijamy do końca aż masa będzie sztywna.
Krem znalazłam na stronie Fabryka Przepisow
jest rewelacyjny. 


Poncz:

  • woda
  • cukier
  • sok z cytryny


Dwa blaty nasączyć i przełożyć kremem. Z jednego blatu pociąć paski i umiejscowić je na środku księgi(też nasączając ie ponczem i przekładając kremem).  tak powstanie nam podwyższenie na środku w księdze. Następnie przełożyć dalsze blaty po całości. Powstała księgę posmarować po wierzchu kremem również. 




Dekoracja:
  • 1kg masy cukrowej
  • mąkę ziemniaczana
  • barwniki
  • 500g marcepanu


3 komentarze:

  1. rewelacja, jestem pod wrażeniem

    OdpowiedzUsuń
  2. och, cudowny!
    wygląda jak z drogiej cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuje kobitki;) trochę zajęło jego przygotowanie.

    OdpowiedzUsuń

link

Related Posts with Thumbnails