Czas komunie już dawno temu się rozpoczął i ciągle trwa. Mój tort został wykonany 3 tygodnie temu, niestety przeprowadzka, nie pozwoliła mi na dodawanie wpisów w związku z miesięcznym oczekiwaniem inżyniera,c internet który miał mi podłączyć internet na drugi dzień;) Tak to jest z podłączeniem w Wielkiej Brytanii:). Tort wykonałam na zlecenie kolegi Jacka. Tort ten przypomina biblię. Dekoracja wykonana jest masy cukrowej oraz marcepanu, natomiast w środku jest biszkopt waniliowy przełożony delikatnym i lekko kwaśnym kremem cytrynowym. Niestety podczas przeprowadzki uległy zniszczeniu zdjęcia jak wykonać ten tort krok po kroku. Pozostały mi tylko zdjęcia z telefonu komórkowego (przy okazji przepadło też kilkanaście zdjęć innych przepisów:( )
A i jeszcze jedno. Dziś komunia mojego Chrześniaka Przemka, niestety nie mogłam w niej uczestniczyć, a szkoda. Pozdrawiam
Skladniki na 1 biszkopt:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Piec około 40 minut to tzw suchego patyczka.
Świeżo upieczone biszkopty odwrócić górą do dołu, oderwać pergamin, i schłodzić w takiej pozycji.
Należy upiec 2 takie same biszkopty.
Dobrze schłodzone biszkopty przekroić na 3 części. Najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej.
Składniki na krem cytrynowy:
- 3 cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 2 barwnika spożywczego żółtego
Obrać cytrynę ze skórki a następnie wycisnąć z nich sok. Sok, skórkę z cytryny, wodę (zostawiamy 2 – 3 łyżki), cukier oraz barwnik wlewamy na garnuszka. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pozostałą wodą i wlewamy również do garnuszka. Wszystko razem doprowadzamy do zagotowania (zgęstnienie)energicznie mieszając. Gotujemy powstały kisiel cytrynowy przez chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Do kolejnej części kremu będzie nam potrzebne:
- 1l śmietany kremówki (koniecznie 36%)
- ok 6 łyżek cukru pudru (do smaku)
- ostudzony kisiel cytrynowy
Krem znalazłam na stronie Fabryka Przepisow
jest rewelacyjny.
Poncz:
- woda
- cukier
- sok z cytryny
Dwa blaty nasączyć i przełożyć kremem. Z jednego blatu pociąć paski i umiejscowić je na środku księgi(też nasączając ie ponczem i przekładając kremem). tak powstanie nam podwyższenie na środku w księdze. Następnie przełożyć dalsze blaty po całości. Powstała księgę posmarować po wierzchu kremem również.
Dekoracja:
- 1kg masy cukrowej
- mąkę ziemniaczana
- barwniki
- 500g marcepanu
rewelacja, jestem pod wrażeniem
OdpowiedzUsuńoch, cudowny!
OdpowiedzUsuńwygląda jak z drogiej cukierni.
dziękuje kobitki;) trochę zajęło jego przygotowanie.
OdpowiedzUsuń