Uwielbiam młode ziemniaczki o tej porze roku z koperkiem i podsmażoną cebulką, ale dzisiejsza wersja młodych ziemniaczków nieco inna ;) Podgotowane młode ziemniaczki; oblane marynatą z masełka, koperku
i kurkumy; a następnie zapieczone w piekarniku....
Składniki:
- 1kg ziemniaków nie muszą być młode
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki drobno posikanego świeżego koperku
- 200g masła prawdziwego
- 1 łyżka kurkumy
Ziemniaki jeśli są młode można je umyć druciakiem, nie trzeba obierać, natomiast stare należy obrać. Pokroić na ćwiartki. Dobrze umyć. Wrzucić do garnka, zalać najlepiej gotującą się wodą. Dodać sól. gotować do momentu, gdy będą robiły się miękkie,, ale nie będą się rozwalały. Sprawdzać za pomocą widelca. Odcedzić. Wyłożyć na blaszkę do piekarnika.
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać koperek i kurkumę. Zamieszać, nie gotować. polać po podgotowanych ziemniaczkach.
Piec w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas poruszając ziemniaczki.
Piec w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas poruszając ziemniaczki.
Idealny dodatek do wielu dań.
Smacznego;)
Smacznego;)
Ja też lubię pieczone ziemniaki. Z kurkumą jeszcze nie robiłam. Zapraszam do mojej akcji, ziemniaki również należą do psiankowatych http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285
OdpowiedzUsuńCzy mogę się wproscić na żółte pyrki?
OdpowiedzUsuńPyszne ziemniaczki, chociaż z kurkumą nie robiłam, ale chyba muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńczęsto podpiekam wcześniej ugotowane ziemniaczki, ale jeszcze nigdy nie dodawałam masła. przy następnej okazji z pewnością poleję je masełkiem
OdpowiedzUsuńKaś: Masełko daje naprawdę dobry posmak, tylko nie używaj, żadnych masło podobnych margaryn.
OdpowiedzUsuńMniam Mniam: zapraszam i to szybko..bo niewiele zostało;)
Mopswkuchni, Degustatorka: kurkuma nadaje niepowtarzalny smak...podobny do curry.