Kabaczki, pyszne i bardzo delikatne. Idealne warzywo na letnie dania, które zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu. Moje dwa średniej wielkości kabaczki wykorzystałam do przygotowania bardzo delikatnych placuszków, które podałam z świeżo ugotowanymi dzikimi czereśniami...a i z samym cukrem również. ;)
Składniki:
- 2 średniej wielkości kabaczki
- 0,5kg maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- masło do smażenia
Kabaczki obrać ze skóry, wydrązyć środki z ziarek.
Zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Odcisnąć wodę.
Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Najlepiej od razu smażyć placuszki na rozgrzanej patelni z masełkiem. Jeśli masa zbyt długo stoi, robi się zbyt rzadka(gdyż kabaczek puszcza soki), należy wtedy dodać więcej mąki.
Smażyć z obydwu stron do zarumienienia.
Smażyć z obydwu stron do zarumienienia.
Podawać według uznania.
Lubię takie warzywne placuszki, w szczególności letnią porą;)
OdpowiedzUsuń