2011/08/10

Delikatne Placuszki z Kabaczka - Cucurbit Pancakes

Kabaczki, pyszne i bardzo delikatne. Idealne warzywo na letnie dania, które zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu. Moje dwa średniej wielkości kabaczki wykorzystałam do przygotowania bardzo delikatnych placuszków, które podałam z świeżo ugotowanymi dzikimi czereśniami...a i z samym cukrem również. ;)



Składniki:


  • 2 średniej wielkości kabaczki
  • 0,5kg maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • masło do  smażenia


Kabaczki obrać ze skóry, wydrązyć środki z ziarek.



Zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Odcisnąć wodę.


Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Najlepiej od razu smażyć placuszki na rozgrzanej patelni z masełkiem. Jeśli masa zbyt długo stoi, robi się zbyt rzadka(gdyż kabaczek puszcza soki), należy wtedy dodać więcej mąki.
Smażyć z obydwu stron do zarumienienia.


Podawać według uznania. 


2 komentarze:

  1. Lubię takie warzywne placuszki, w szczególności letnią porą;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne warzywne placuszki.. przyznam, że z kabaczka jeszcze nie jadłam, ale muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails