Na pierwszy dzień lata prezentuje wam słoneczny, o intensywnym i niepowtarzalnym smaku pomarańczowym sernik z kawałkami gorzkiej czekolady i pomarańczy oraz skórki pomarańczowej, upieczony na czekoladowym kruchym cieście.... w kąpieli wodnej. W smaku przypomina mi czekoladki Lindt o smaku pomarańczowym...Polecam.
Składniki na kruchy spód czekoladowy:
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko (białko dodać do masy serowej)
- 120g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
W czasie pieczenia ciasta kruchego możemy przygotować masę na sernik.
Po upieczeniu owinąć tortownicę folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Masa serowa:
750g twarogu trzykrotnie mielonego (w uk quark)1 szklanka cukru
2 pomarańcze
100g chipsów gorzkiej czekolady (lub kawałków pokrojonej czekolady)
3 jajka plus białko z kruchego ciasta
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Zetrzeć wierzchnią skórkę z pomarańczy, a następnie obrać. Pokroić pomarańcze w drobną kostkę.
Wszystkie składniki (oprócz chipsów czekoladowych) umieścić w jednej misce. Dobrze wymieszać mikserem przez około 5 minut (nie napowietrzać masy) na sam koniec dodać chipsy czekoladowe. Pozostawić kilka na posypanie na wierzch. Wlać masę do tortownicy z upieczonym kruchym ciastem. Posypać czekoladowymi chipsami. Blaszkę wstawić do większej blaszki, a następnie wlać do blaszki gorącą wodę, tak by zakrywała połowę wysokości blaszki z sernikiem.
Piec przez pierwsze 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie zmienić na 120 stopni i piec około godziny aż ciasto będzie twarde na środku.
Dobrze schłodzić przed serwowaniem.
Nie jestem fanką serników, jedyny wyjątek mogę zrobić dla tych z dodatkiem owoców, ten wygląda świetnie i pewnie cudownie pachnie :)
OdpowiedzUsuńale cudnie wygląda, czekoladowe kropki dodają mu uroku
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością na przepis bo wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń