2011/05/03

Rolada Czekoladowo-Karmelowa = Chocolate-Carmel Roulade

Uwielbiam rolady, a raczej ich kremy. Ta składa się z dwóch czekoladowych biszkoptów przełożonych masą karmelową (krówko-wą) oraz kremem z bitej śmietany, serka mascarpone oraz startej gorzkiej czekolady. Wszystko razem tworzy nie bagatelny smak, a samo wykonanie naprawdę nie jest tak trudne jakby mogłoby się wydawać. Polecam.;)






Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 6 jaj
  • 215g cukru drobnego
  • 120g mąki pszennej
  • 1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 45g kakao
  • papier do pieczenia
  • olej do posmarowania blaszek

Piekarnik rozgrzać na temperaturę 190stopni. Przygotować 2 blaszki  o wymiarach 33x23cm. Wyożyć papierem, posmarować delikatnie olejem.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem i przesiać przez sito.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 75g cukru i dalej ubijać aż cukier się rozpuści. W drugim naczyniu ubić żółtka z pozostałą częścią cukru, aż masa będzie puszysta.Dodać mieszkankę mąki, kakao i proszku do pieczenia, wymieszać. Na koniec delikatnie wymieszać łyżką masę z ubitymi białkami. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na blaszki. Piec około 10 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na ściereczkę kuchenną, oderwać papier do pieczenia,odciąć po pół centymetra z każdego boku.Połączyć 2 blaty razem i zawijać w rulon w ściereczkę. Pozostawić tak zwinięte biszkopty aż do całkowitego schłodzenia. W tym czasie przygotować krem.



Krem waniliowy:
  • 500g serka mascarpone
  • 250g śmietany kremówki 36%
  • 4 opakowania cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru pudru


Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek marscapone i 2 rodzaje cukru, dobrze wszystko razem wymieszać.

Dodatkowo:
  • pól puszki karmelu
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady startej a tarce


Schłodzony biszkopt rowinąć, rozsmarować karmel na całości biszkoptu(jeśli wolicie możecie użyć całą puszkę karmelu, ja użyłam tylko pół).

Wyłożyć 2/3 przygotowanego kremu waniliowego, a na sam koniec posypać startą czekoladą.Następnie zwijać w rulon obydwa biszkopty.


Wyłożyć pozostałą część kremu waniliowego na zwiniętą już roladę. Udekorować według uznania (użyła startą gorzką czekoladę).




Schodzić na minimum 3 godziny w lodówce, a najlepsza jest na drugi dzień.


Smacznego;)



9 komentarzy:

  1. Ja tez uwielbiam rolady ale dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna rolada, wręcz wzorcowa i zapewne pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zawijane cudeńka. I te smaki, mmm...

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje rolady nie wyglądają tak ładnie...ale twoja jest rewelacyjna...i te składniki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawd Dziewczyny Rolady są pyszne;) A te składnki to moje jedne z ulubionych;) Sekret dobrej rolady to by upiec 2 cienkie blaty...życzę powodzenia w pieczeniu...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. sam opis działa na wyobraźnię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda ta rolada.Bardzo smakowicie ale też pracochłonnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie rolady to wciąż czarna magia, a szkoda bo te baaaardzo kuszą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails