2011/09/04

Kopytka - Gnocchi

Korzystając z okazji nie wykorzystanych ziemniaków, wykonałam kopytka...w mojej wersji są koperkowe gdyż ziemniaki na wczorajszy obiadzik były z koperkiem. Uwielbiam kopytka, są delikatne i sycące. Idealne  gdy pozostanie nam trochę ziemniaków z obiadu i nie wiemy co  z nimi zrobić. Podawane najczęściej z smażoną cebulką          i boczkiem, sosem grzybowym lub na słodko ze śmietaną        i cukrem a także w wersji ze smażoną bułką tarta z masełkiem oraz cukrem.

A tak z innej bajki wiecie że dzisiaj to mój 100 przepis;) Sama nie mogę uwierzyć....że to tak zleciało;)





Składniki na około 4 porcje:

  • 600g ugotowany ziemniaków, dobrze ugniecionych lub zmielonych przez maszynkę
  • 250g maki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej

Wszystkie składniki zagnieść w kulę. W zależności od rodzaju ziemniaków (czy są bardziej wodniste czy suche), czasami należy dodać odrobinę więcej maki. W moim przypadku, ciasto zagniótł mikser.


Podzielić na 4 części i z każdej nich, rękoma rolować walki z ciasta, które należy obficie obsypać mąką. 

Przygotować garnek 3litrowy, zagotować w nim wodę           z łyżką soli oraz 2 łyżki oleju.



W zależności jakiej wielkości chcemy otrzymać kopytka; walki mogą mieć grubość od 1cm do 10cm;) Jak kto lubi.
Ja preferuje średniej wielkości jak widać.


Do wrzącej wody wrzucić kopytka. Po jakieś minucie delikatnie łyżką podnieść je od dna, delikatnie zamieszać i pogotować koleje 5 minut. Wyłowić z garnka, wykładać na talerz lub tacę. Jak lekko ostygną polać kilkoma łyżkami oleju. Przemieszać rękoma. Dzięki temu nie będą się sklejały.




;)

1 komentarz:

  1. wyglądają przepysznie, drukuję przepis i w weekend wypróbuję z sosem grzybowym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails