Uwielbiam takie połączenia, kebaby chodzą za mną od zawsze. Jadłam je już w kilku krajach (Francja, Włochy, Irlandia, Wielka Brytania, Hiszpania), ale jedno mogę powiedzieć że najlepsze kebaby są w Turcji lub w Polsce. Na mój dzisiejszy składają się naleśniki nadziewane piersiami z kurczaka, marynowanymi w cajun przyprawie i podsmażane w woku a następnie podane ze świeżymi warzywami oraz sosem czosnkowym. Czasami również dodaję kostki sera feta oraz sos tzatziki zamiast czosnkowego. W takim połączeniu można zatracić się bez reszty....;)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 210g mąki pszennej
- 1 szklanka wody lub mleka (250ml)
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżka grubo mielonego pieprzu
- 1/4 szklanki oleju do ciasta
Wszystkie składniki (oprócz oleju). dobrze zmiksować mikserem na sam koniec dodać olej. Konsystencja masy powinna być rzadka. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika, nałożyć troszkę oleju. Potem już nie będzie potem już nie będzie potrzeba, gdyż olej jest w cieście. Obsmażać z każdej strony do zarumienienia na dużej patelni (min. 25cm średnicy)
Surówka:
- 1/2 sałatki umytej i pokrojonej w paski
- 1 marchewka obrana i starta na tarce
- klika rzodkiewek pokrojonych drobno
- 2 pomidory drobno pokrojone
- 1 mała papryka drobno pokrojona
- sól i pieprz do smaku.
- kilka kropli soku z cytryny
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić według uznania. Można dodać wiele innych warzyw, w zależności co ma się w lodówce ;)
Farsz z piersi z kurczaka:
- 4 piersi z kurczaka
- przyprawa cajun lub przyprawa do kebaba
- olej do smażenia
- mąka pszenna do obsypania mięsa
- olej do smażenia.
Piersi pokroić w kostkę, doprawić do smaku przyprawami. Odstawić najlepiej na jeden dzień w lodówce.Obsypać mąką, smażyć na rozgrzanym woku lub patelni z olejem do zarumienienia.
Sos czosnkowy:
- 1 jogurt naturalny mały
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 łyżeczka koperku drobno posiekanego
Wszystko razem dobrze wymieszać.
Usmażone naleśniki nadziewać ciepłymi piersiami z kurczaka, surówką oraz sosem czosnkowym. Zawijać jak krokiety.
Bardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńza kebabami szczególnie nie przepadam. aczkolwiek Twjego w życiu bym sobie nie odmówiła! taki kolorowy, taki smakowity!
OdpowiedzUsuńale smakowity obiadek;) ile pięknych kolorów
OdpowiedzUsuńto nadzienie podoba mi się szczegolnie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam :) pyyyycha ! Dzięki za pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńa wez i go zawin. mozna jedynie zamknac ale pyszne
OdpowiedzUsuń