2011/06/19

Sernik Amaretto z Migdałami - Amaretto & Almond Chessecake

Sernik migdałowy z amaretto, to jeden z moich ulubionych. Pierwszy raz miałam okazję go spróbować u siostry Krysi. Pierwsza wersja tego sernika nie zawierała migdałów, zamiast nich były mandarynki z puszki, i ta oto zmiana dokonana przez siostrę uważam, że jest korzystniejsza. Sernik po przez długie ubijanie jajek jest bardzo puszysty a zarazem delikatny. Naprawdę jest wart grzechu...




Składniki na blaszkę o średnicy 25cm:
  •  750g twarogu 3 krotnie mielonego (w uk quark cheese w Asda)
  • 200g płatków migdałowych
  • 100ml likieru amaretto (zastępczo można użyć aromat migdałowy)
  • 4 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 300ml śmietany kremówki 36%
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
Piekarnik rozgrzać na 175 stopni. Przygotować blaszkę, wysmarować masłem boki i spód następnie obsypać boki blaszki oraz spód płatkami  (50g). Płatki migdałowe (100g) uprażyć na patelni bez tłuszczu do lekkiego zarumienienia. Schodzić.




Całe jajka ubić z cukrem i solą (minimum 20 minut aż masa będzie puszysta). Następnie dodać twaróg dobrze wymieszać, potem śmietanę kremówkę.Dobrze ubić, a na sam koniec dodać pozostałe składniki delikatnie wymieszać(płatki migdałowe i likier). Tak puszystą masę przelać do przygotowanej foremki. Na wierzch posypać płatkami migdałowymi (pozostałe 50g).



 


Piec około godziny w temperaturze 175 stopni. Schłodzić.



Polecam bardzo.




5 komentarzy:

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails