2011/09/25

Pulpeciki w Białym Sosie Koperkowo-Majerankowym - Meatballs in creamy white Marjoram and Dill Sauce

Pulpeciki teraz w wersji w białym sosie koperkowo-majerankowym, w smaku przypominającym barszcz biały, za sprawą dużej ilości soku z cytryny. Często przygotowywane przez moją mamę....oj jak dawno ich nie jadłam i za nimi strasznie tęskniłam.
A podobno bardzo dobre na suszącego kaca okrutnika, sprawdzone!!!  hihihi;)





Składniki na około 5 porcji:
  • 250g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średniej wielkości cebula pokrojona drobno lub starta na tarce o grubych oczkach
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 jajko
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
Bulion zagotować z mlekiem. Pozostałe składniki zagnieć, najlepiej jak troszkę postoją i się przegryzą. Można zrobić je dzień wcześniej. Potem formować kule średniej wielkości, jak kto lubi.  Wrzucić do gotującej się wody z mlekiem.





Składniki sosu:
  • sól pieprz do smaku
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Kostkę rosołową, majeranek sok z cytryny oraz koperek dodać do gotujących się pulpecików. 





Zagęszczenie Sosu:
  • 8 łyżek maki pszennej
  • 1/4 szklanki śmietany słodkiej
  • 1/2 szklanki wody zimnej
  • 1/2 szklanki wywaru z pulpecików

Do mąki stopniowo dodawać wodę a następnie śmietanę, energicznie mieszając tak by nie powstały grudki. Konsystencja powinna być lejąca. Do tak wymieszanej mąki z wodą i śmietaną, powoli dodawać wodę z gotujących się pulpecików. 



A następnie całość wlać do garnka. Wymieszać delikatnie. Doprawić do smaku solą i pierzem.

Podawać najlepiej z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem.




3 komentarze:

  1. to zdecydowanie moje smaki, wolę pulpeciki w takiej formie anie klasycznie w pomidorach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja jakoś średnio przepadam za pomidorowymi smakami....stąd to mój numer jeden;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zamiast pulpetow urzylem surowej szynki, PYCHA!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails