Pyszne mięciutkie ciasteczka owsiano- kukurydziane z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Szybkie w wykonaniu.... W dodatku bezglutenowe.
Składniki na okolo 16 ciastek:
- 1 Jajko
- 180g brązowego cukru ( może być pół na pół z bialym)
- 130g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej
- 120g mąki owsianej
- 120g mąki kukurydzianej
- Szczypta soli
- 100g posiekanej lub rozdrobnionej gorzkiej czekolady.
Jajka, maslo, Cukier, cukier waniliowy ubić mikserem z 5 minut następnie dodać pozostałe składniki oprócz gorzkiej czekolady i dalej ubić mikserem kolejne 2 minuty. Na sam koniec dodać kawałki czekolady i wymieszać.
Przygotowana masa będzie dosyć lepka za pomocą dwóch łyżeczek lub łyżki do lodów nakładać na przygotowaną blaszkę w odstępach 5cm. Wielkość kulki nie większą niż orzech włoski. Lekko spłaszczyć (najlepiej zmoczyć łyżkę w zimnej w wodzie i spłaszczyć)
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z blaszki zostawić do całkowitego wystudzenia. Im dłużej pieczemy ciastka tym będą bardziej kruche jaknostygne z kolei krócej będą bardzo miękkie i lekko ciągnące.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Znikają w mgnieniu oka.
Ciasteczka są dosyć słodkie więc lepiej użyć gorzką czekoladę niżeli mleczną.
Ciasteczka są dosyć słodkie więc lepiej użyć gorzką czekoladę niżeli mleczną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)