2011/07/05

Roladki z Kurczaka z Serem, Szynką oraz Masłem Czosnkowym

Roladki,doskonałe z każdym nadzieniem, ale najbardziej gdy zawierają ciągnący się ser. Dzisiejsze składają się z piersi z kurczaka nadziewane serem, szynką oraz masełkiem czosnkowym w kruchej panierce....




Składniki na 4 porcje:
  • 4 małe piersi z kurczaka
  • 4 plasterki sera
  • 50g masła czosnkowego (lub zrobić samemu 2 ząbki czosnku drobno posiekanego wymieszać z miękkim masłem)
  • 4 plasterki szynki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Piersi z kurczaka nacinać wzdłuż, tak by powstały cienki plaster.  Z jednej piersi możemy uzyskać 3 albo nawet 4 plastry w zależności od wielkości piersi. Każdy plaster delikatnie ubić tłuczkiem (ja ubijam delikatnie dlatego nawet  nie ubijam piersi z kurczaka przez folie spożywczą, dzięki czemu pierś z kurczaka się nie rozwala).


Każdą pierś z kurczaka delikatnie doprawić solą i pieprzem z każdej strony.


Roladki zawijać w następujący sposób:



Panierka:

  • bułka tarta do obtoczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka wody (250 ml około)
  • troszkę maki do obtoczenia

W misce mąkę zmiksować razem z wodą i proszkiem do pieczenia. Konsystencja powinna być jak na ciasto naleśnikowe.Na koniec dodać troszkę soli i pieprzu. Bułkę tartą wsypać do drugiej miseczki. Każdą zawinięta pierś obtoczyć w mące, potem dokładnie zamoczyć w powstałym cieście a następnie obtoczyć w bułce tartej, od razu wykładać na rozgrzany olej, obsmażać z każdej strony (nie smażyć na całej mocy kuchenki, gdyż panierka się spali a pierś w środku będzie surowa).



Ta panierka według mnie jest lepsza, bułka tarta bardziej trzyma się piersi dokładnie zamyka szparki z piersi z kurczaka i dzięki czemu nie trzeba używać żadnych wykałaczek. Kiedyś zamiast ciasta obtaczałam tylko w ubitym widelcem jajku i bułce. Spróbujcie, która wersja Wam bardziej odpowiada.

6 komentarzy:

  1. Świetny przepis, prosty i kurczak bardzo smaczny! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię to, ale chyba podaruję sobie dodanie proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również zabieram się do zrobienia tych roladek !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś podobnego do devolay ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Robilam ostatnio ze szpinakiem, masłem, czosnkiem i serem żółtym. Pyyyyycha a dzisiaj ten przepis. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails