Roladki,doskonałe z każdym nadzieniem, ale najbardziej gdy zawierają ciągnący się ser. Dzisiejsze składają się z piersi z kurczaka nadziewane serem, szynką oraz masełkiem czosnkowym w kruchej panierce....
Składniki na 4 porcje:
- 4 małe piersi z kurczaka
- 4 plasterki sera
- 50g masła czosnkowego (lub zrobić samemu 2 ząbki czosnku drobno posiekanego wymieszać z miękkim masłem)
- 4 plasterki szynki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka nacinać wzdłuż, tak by powstały cienki plaster. Z jednej piersi możemy uzyskać 3 albo nawet 4 plastry w zależności od wielkości piersi. Każdy plaster delikatnie ubić tłuczkiem (ja ubijam delikatnie dlatego nawet nie ubijam piersi z kurczaka przez folie spożywczą, dzięki czemu pierś z kurczaka się nie rozwala).
Każdą pierś z kurczaka delikatnie doprawić solą i pieprzem z każdej strony.
Roladki zawijać w następujący sposób:
Panierka:
- bułka tarta do obtoczenia
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka wody (250 ml około)
- troszkę maki do obtoczenia
Świetny przepis, prosty i kurczak bardzo smaczny! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńzrobię to, ale chyba podaruję sobie dodanie proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńJa również zabieram się do zrobienia tych roladek !:)
OdpowiedzUsuńcoś podobnego do devolay ;d
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńRobilam ostatnio ze szpinakiem, masłem, czosnkiem i serem żółtym. Pyyyyycha a dzisiaj ten przepis. Polecam.
OdpowiedzUsuń