2011/12/29
2011/12/28
Uszka wigilijne - Polish Christmas Dumplings
Uszka wigilijne, smaczne, jedno z dań głównych na Wigilijnym stole. Przygotowuje się podobnie jak pierogi, te samo ciasto natomiast inny sposób zawijania. I może troszeczkę bardziej czasochłonne niż pierogi. Farsz też ten sam. Moje tradycyjnie zawierają farsz z kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów. Idealne serwowane z grzybowym barszczem, bo tylko taki jest u mnie przygotowywany na Święta Bożego Narodzenia lub jak kto woli z czerwonym....
2011/12/27
2011/12/26
Ekspresowe Pierogi z Makiem - Sweet Dumplings with Poppy Seed Filling
Świąt nadbiega koniec....i dopiero teraz będę dodawać przepisy;) z braku czasu w przedświątecznym szaleństwie, no cóż będą na przyszły rok.
Pierożki powstały bardzo szybko, nie były planowane na tegoroczne święta, ale została masa makowa a ciasto francuskie było w zamrażalce, więc należało wykorzystać pozostałą masę makową.
2011/12/24
Jest taki dzień....
Chciałabym złożyć serdeczne życzenia Świąteczne i Noworoczne dla Całej rodziny, znajomych fanów mojego bloga, dla tych którzy pasją jest gotowanie i pieczenie. Życzę wam spełnienia marzeń tych słodkich i jeszcze słodszych...wiele miłości i serdeczności w Waszych domach. I ogólnie przyjemnie spędzonej biesiady Bożonarodzeniowej.
Dziękuję serdecznie na ten wspólnie spędzony czas. Za wasze wsparcie... Podrawiam Serdecznie.
Małgorzata Faryna
2011/12/20
Paszteciki (Krokieciki) z Ciasta Naleśnikowego Nadziewane Mięsem Wieprzowym - Croquettes stuffed with Pork Mince
Paszteciki a raczej może mini krokiety, wykonane z ciasta naleśnikowego. A zazwyczaj paszteciki są wykonane z ciasta drożdżowego. Dzisiejsze paszteciki wykonane są z ciasta naleśnikowego nadziewane mięsem wieprzowym, usmażone w kruchej i naprawdę pysznej panierce z rzadkiego ciasta naleśnikowego oraz bułki tartej. Można stosować inne rodzaje nadzień według uznania. Idealne jako danie na obiad z czerwonym barszczem lub przystawka na różnego rodzaju przyjęcia czy święta.
2011/12/11
Smażony Dorsz - Fried Cod
Prosta, w swoim przygotowaniu. Dla mnie najlepsza ze względu na swą prostotę, zdecydowanie lepsza w smaku niż ryby w cieście. Filet z dorsza koniecznie ze skórką, zamarynowany w soli, pieprzu i soku z cytryny. Obtoczony w mące krupczatka, która nadaje skórce chrupkości, usmażony w głębokim tłuszczu. Tak samo mogą byś smażone inne filety z ryb lub całe ryby. Całe ryby jak pstrąg czy flądra najlepiej nakrajać co 2cm na głębokość około 1cm. Dzięki temu ryba będzie się lepiej i szybciej smażyła. I łatwo jest sprawdzić czy się usmażyła po przez to, że łatwo odchodzi od ości.
2011/11/30
Kokosanki - Coconut Cookies
Kokosanki, jedne z moich ulubionych. Kruche a zarazem soczyste w środku. Są idealnym rozwiązaniem zamiast bez, gdy pozostają nam białka z jajek. Zawierają duże ilości kokosu przeplatane ze smakiem mielonych migdałów, które nadają im soczystość oraz ziarenek mielonej kawy, dzięki której to nie są tak mdłe i słodkie. Polecam!!!
2011/11/29
Róże Karnawałowe - Carnival Roses
A jeśli nie faworki to może róże karnawałowe? Są wykonane z tego samego ciasta, jednakże trzeba im poświęcić troszkę więcej czasu podczas przygotowania. Ale za to wyglądają bardziej efektownie...jak z resztą widać;) Tak samo jak faworki są idealnym słodkim dodatkiem na andrzejki lub tłusty czwartek...
2011/11/28
Faworki - Polish Pastry Twists
Faworki czy chrusty nazwy różne jak i przepisy na nie. Doskonałe na andrzejkowe szaleństwo (moje były przygotowane na Andrzejki w ostatnią sobotę), jak i na tłusty czwartek. Łatwe w przygotowaniu, jednakże bardziej czasochłonne w smażeniu...chyba że zatrudni się dodatkowe ręce do pracy to zrobione są w mig;)
Przepis na te chrusty jest naprawdę dobry, są kruche, rozpływające się w ustach i z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Przygotowując faworki zostanie nam kilka białek z których możemy zrobić bezy lub kokosanki (na nie przepis już jutro).
2011/11/21
Pierogi z Kurczakiem i Pieczarkami - Dumplings stuffed with Chicken and Mushrooms
Pierogi jedne w moich ulubionych dań, tym razem z nadzieniem z mięsa drobiowego (nóg z kurczaka) oraz podsmażonych pieczarek z cebulką. Użyłam mięso które, gotowałam rosół, więc takie pierogi można zrobić zawsze na drugi dzień, gdy dzień wcześniej na obiad był rosół.
W dodatku farsz przyprawiłam grubo mielonym pieprzem , dzięki czemu są lekko pikantne...Pycha!
2011/11/11
Makowiec z serem i bakaliami oraz wyprawa na najwyższy szczyt Irlandii Północnej - Poppy Seeds Cake
Makowiec troszkę w innym wydaniu a mianowicie z zmielonym twarogiem, który nadaje mu soczystości.
A bakalie urozmaicają jego konsystencję, tj. można coś pochrupać...ja je uwielbiam....stąd taka ich ilość;)
A bakalie urozmaicają jego konsystencję, tj. można coś pochrupać...ja je uwielbiam....stąd taka ich ilość;)
A na na szczycie szlaku górskiego, zajadając się takim makowcem można aż "szczytować" spożywając tak piękną kompozycję smaku z połączeniem miejsca w którym się znajduje;)
2011/11/05
Cycki Murzynki - Bubbie Cake
Rewelacyjne ciasto pod względem smaku a jak i samego wyglądu. Często gościło u mnie w domu za dawnych lat. Pierwsza warstwa bezy upieczonej z ziarnkami maku oraz wiórek kokosowych, druga masa budyniowa a na sam koniec biszkopty nasączone w wódce, oblane polewą czekoladą, a na sam koniec umieszczone rodzynki zamoczone z w polewie czekoladowej. Widziałam wersję tego ciasta z jedną warstwą biszkoptu, mi jednak bardziej podoba się moje rozwiązanie ciasta. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, często nazywane przez moich znajomych nie cyckami murzynkami a Cyckami Małgorzaty;)
2011/10/25
Konkurs Kulinarny Dublin Październik 2011 - Salon Culinaire Dublin October 2011
Przestawiam Wam kilka zdjęć z tego konkursu. Są
one różnorodne tak jak i sam konkurs kulinarny. Było tam wiele
kategorii w których można było wziąć udział.
Jak już wcześniej pisałam wzięłam udział w kategorii Torty, jednakże tym razem
spróbowałam w kategorii torty wykonane przez szefów kuchni (którym sama nawet nie jestem) a nie
amatorów i udało mi się zdobyć srebrny medal;) Srebrny Medal w kategorii Torty Dublin 2011
A to już kategorie w których można było wziąć udział:
- Ciasta pieczone bez kremu dla amatorów i dla szefów kuchni
- Ciasta z Kremem - Torty - dla amatorów i dla szefów kuchni
- Chleby, pieczywo, bułki
- Ciasta dekorowane
- Sałatki na wynos
- Śniadania
- Starszy Kucharz roku
- Młodszy Kucharz roku
- Dania wegetariańskie
- Barista
i wiele innych...
A to kilka zdjęć z tej imprezy:
2011/10/22
Z cyklu chwalmy się - Srebrny Medal w kategorii Torty Dublin 2011
W końcu dodaję fotki i dobrą nowinę, która bardzo mnie zmotywowała do dalszej wędrówki w podążaniu
i udoskonalaniu przepisów.
Otóż 8 października 2011 byłam na konkursie kulinarnym w Dublinie, było naprawdę wiele kategorii tak jak i w zeszłym roku.
Otóż 8 października 2011 byłam na konkursie kulinarnym w Dublinie, było naprawdę wiele kategorii tak jak i w zeszłym roku.
Wzięłam udział w kategorii Torty, jednakże tym razem spróbowałam w kategorii torty wykonane przez szefów kuchni (którym sama nawet nie jestem) a nie amatorów i udało mi się zdobyć srebrny medal;) Nadmienię, iż pierwszy tort wykonałam 3 lata temu...zawsze mnie przerażało ich wykonanie...a teraz jest coraz łatwiej.
Kategorie w których można było wziąć udział:
- Ciasta pieczone bez kremu dla amatorów i dla szefów kuchni
- Ciasta z Kremem - Torty - dla amatorów i dla szefów kuchni
- Chleby, pieczywo, bułki
- Ciasta dekorowane
- Sałatki na wynos
- Śniadania
- Starszy Kucharz roku
- Młodszy Kucharz roku
- Dania wegetariańskie
- Barista
i wiele innych...
2011/09/28
Fasolka Szparagowa z Bułką Tartą
Nic rewelacyjnego, ale łatwe w przygotowaniu i jedne z moich ulubionych dodatków do obiadu. Ugotowana fasolka szparagowa zielona czy żółta okraszona podsmażoną bułką tartą na masełku. W tej samej w wersji często przygotowuję zamiast fasolki: gotowany kalafior, brokuły, brukselkę, marchewkę czy kapustę....
Idealny dodatek do rożnego rodzaju obiadów.
2011/09/25
Pulpeciki w Białym Sosie Koperkowo-Majerankowym - Meatballs in creamy white Marjoram and Dill Sauce
Pulpeciki teraz w wersji w białym sosie koperkowo-majerankowym, w smaku przypominającym barszcz biały, za sprawą dużej ilości soku z cytryny. Często przygotowywane przez moją mamę....oj jak dawno ich nie jadłam i za nimi strasznie tęskniłam.
A podobno bardzo dobre na suszącego kaca okrutnika, sprawdzone!!! hihihi;)
2011/09/19
Aromatyczna Zupa z Soczewicy - Aromatic Lentil & Ginger Soup
Delikatna, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimowe obiady lub podwieczorki. W mojej zupie użyłam czerwonej soczewicy (red lentils), którą ugotowałam razem z skrzydełkami kurczaka oraz wędzonką szynką, warzywami; doprawiłam wędzoną papryką, solą, pieprzem oraz imbirem, dzięki czemu zupa uzyskała niepowtarzalny lekko pikantny a zarazem rozgrzewający smak. A czy wiecie, że soczewica zawiera ogromne ilości, żelaza, witamin z grupy B, magnezu oraz kwasu foliowego?
2011/09/18
Płatki Ryzowe na Mleku - Rice Flakes Pudding
Wspomnienie z dzieciństwa....moje ulubione na poranne śniadanie lub kolację. Delikatne, łatwe w wykonaniu i najlepsze na jesienno-zimową porę. Pamiętam że u nas w domu płatki ryżowe na mleku bywały bardzo często. Podawane zazwyczaj z Sokiem z wiśni lub truskawek. Wtedy również była bitwa o łyżki z paseczkami, które nazywaliśmy je "baldenikami", choć kompletnie nie wiem skąd pochodzi ta nazwa i jakie miała znaczenie (łyżki miały to do siebie, że były jeszcze aluminiowe). Na zdjęciu mam podobną łyżkę, o którą w tamtych czasach toczono zacięte bitwy ;)
2011/09/15
Migdałowy Torcik Bezowy
Dzisiejszą propozycją jest migdałowy torcik bezowy. Wykonałam go wczoraj, na dzisiejszy jakże szczytny cel a mianowicie na zebranie funduszy na Hospicjum w Belfaście w Irlandii Północnej (Northern Ireland Hospice). Dzięki zakupionym losom, można było wygrać ten że torcik. Po jednym dniu uzbieraliśmy 160 funtów.
Torcik składa się z 4 warstw upieczonej bezy ze zmielonymi migdałami. Przełożony waniliowym kremem z bitej śmietany, kawałkami startej gorzkiej czekolady oraz kawałkami miękkiego toffi. Udekorowany ręcznie wykonanymi wiórkami z gorzkiej czekolady.
2011/09/04
Kopytka - Gnocchi
Korzystając z okazji nie wykorzystanych ziemniaków, wykonałam kopytka...w mojej wersji są koperkowe gdyż ziemniaki na wczorajszy obiadzik były z koperkiem. Uwielbiam kopytka, są delikatne i sycące. Idealne gdy pozostanie nam trochę ziemniaków z obiadu i nie wiemy co z nimi zrobić. Podawane najczęściej z smażoną cebulką i boczkiem, sosem grzybowym lub na słodko ze śmietaną i cukrem a także w wersji ze smażoną bułką tarta z masełkiem oraz cukrem.
A tak z innej bajki wiecie że dzisiaj to mój 100 przepis;) Sama nie mogę uwierzyć....że to tak zleciało;)
2011/08/22
Prawdziwe i Najlepsze Domowe Masełko Mamy Marysi - Homemade Butter
Prawdziwe domowe masło, łatwo nie da się go wykonać w domu, ze względu na składniki a także sprzęt. Dzisiaj przedstawiam Wam masełko mojej Mamy. Jest rewelacyjne i nie może równać z żadnym innym....a sam smak nie bagatelny. Dla mnie takie masełko z świeżo upieczonym chlebkiem jest lepsze niżeli jakąkolwiek szynką czy polędwicą...
Uwielbiam!!!:)
Sernik Waniliowy z Nektarynkami i Pieprzem - Vanilla Cheesecake with Nectarines & Black Cracked Pepper
Dzisiaj troszkę eksperymentalnie, miałam odrobinę twarogu oraz nektarynki...i zastanawiałam się co by tu przygotować.... oczywiście jak się domyślicie wypadło na sernik. Jednakże tym razem mój sernik składa się z warstwy kruchego ciasta na bazie mąki krupczatki oraz mąki pszennej; następnie warstwy sernika waniliowego o delikatnej a zarazem soczystej i wilgotnej konsystencji z odrobiną pieprzu grubo mielonego (następnym razem dodam go jeszcze więcej) ;a na sam koniec udekorowany nektarynkami...po upieczeniu obsypany cukrem pudrem....
2011/08/17
2011/08/16
Domowy Makaron - Homemade Pasta
Mój ulubiony, zawsze przygotowywany przez moją Mamę w każdą niedzielę do rosołu. Nie wyobrażam sobie innego, nie da się go zastąpić. Jest syty dzięki ilości jajek. Uwielbiam go jak i do rosołu czy do różnego rodzaju zapiekanek a także na słodko ze świeżo ugotowanymi truskawkami, wiśniami czy czereśniami. Można go zamrozić i dopiero gotować kiedy będzie nam potrzebny.
Rewelacja...zajmuje troszkę czasu...ale warto;)
Rewelacja...zajmuje troszkę czasu...ale warto;)
2011/08/15
Pavlova
Pavlova deser pochodzący z Australii, a sama nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.
Chrupiąca biała beza z wierzchu a środku nadal wilgotna, podawana najczęściej z bitą śmietaną oraz świeżymi owocami. Moją dzisiejszą bezę przygotowałam razem z bitą śmietaną wraz z połówkami truskawek maczanych w białej i gorzkiej czekoladzie. Smak nieziemski....i rozpływający się w ustach.
Swoją bezę ubiłam na sztywno , wstawiłam do piekarnika i na 1,5 godziny wyszłam na zakupy...;)
Nieskomplikowany przepis, nie potrzebuje wielu składników do przygotowania. Najlepiej go wykonać, gdy pozostają na niepotrzebne białka. W moim wypadku zostały żółtka, które wykorzystałam na zrobienie domowego makaronu (przepis już wkrótce).
Nieskomplikowany przepis, nie potrzebuje wielu składników do przygotowania. Najlepiej go wykonać, gdy pozostają na niepotrzebne białka. W moim wypadku zostały żółtka, które wykorzystałam na zrobienie domowego makaronu (przepis już wkrótce).
2011/08/14
Tort Dobosza - Hungarian Gateau
Przepis już widziałam dawno temu, ale dopiero teraz zdecydowałam się go przygotować na urodziny znajomej Joanny K. ;) Oryginalnie przepis i jak samo ciasto pochodzi z Węgier. Mój tort przygotowałam z połączenia kilku przepisów i własnej modyfikacji również. Tort dobosza składa się z 8 bardzo cieniutkich waniliowych placuszków przełożonych kremem o intensywnym czekoladowym smaku przeplatający się delikatnym posmakiem kawy oraz wódki. Na wierzch udekorowany trójkącikami pokrytymi karmelem i obsypanymi kakao.
Najlepszego Joasiu jeszcze raz;)
A tak z innej bajki. Bardzo chciałabym kupić w najbliższym czasie lustrzankę. Nie taką z najwyższej półki, ale dobrej jakości. Przedtem w miarę często miałam dostęp do pożyczonej lustrzanki, a obecnie jestem skazana na mój stary mały aparacik, których jakość zdjęć...ma wiele do życzenia jak z resztą widać. Zwłaszcza gdy są robione pod wieczór lub nocą. Może polecicie jakiś aparacik godny uwagi, dla początkującego amatora jak ja;)??? Ps. ogólnie mam sentyment do Nikona...
2011/08/12
2011/08/10
Delikatne Placuszki z Kabaczka - Cucurbit Pancakes
Kabaczki, pyszne i bardzo delikatne. Idealne warzywo na letnie dania, które zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu. Moje dwa średniej wielkości kabaczki wykorzystałam do przygotowania bardzo delikatnych placuszków, które podałam z świeżo ugotowanymi dzikimi czereśniami...a i z samym cukrem również. ;)
Subskrybuj:
Posty (Atom)