2011/12/28

Uszka wigilijne - Polish Christmas Dumplings


Uszka wigilijne, smaczne, jedno z dań głównych na Wigilijnym stole. Przygotowuje się podobnie jak pierogi, te samo ciasto natomiast inny sposób zawijania. I może troszeczkę bardziej czasochłonne niż pierogi. Farsz też ten sam. Moje tradycyjnie zawierają farsz z kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów. Idealne serwowane z grzybowym barszczem, bo tylko taki jest u mnie przygotowywany na Święta Bożego Narodzenia lub jak kto woli z czerwonym....






Składniki na farsz:
  • 4 średnie cebule
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 400g suszonych grzybów
  • sól i pieprz do smaku



Grzyby przepłukać w gorącej wodzie pod durszlakiem. Następnie przełożyć do średniej wielkości garnka zalać gorącą wodą i gotować około godziny. Odcedzić i ostudzić. Kapustę kiszoną odcisnąć od soku. Przełożyć do średniej wielkości garnka, zalać gorącą wodą i gotować około godziny na wolnym ogniu. Odcedzić i ostudzić.

Nie wyrzucać wody z ugotowanych grzybów oraz kapusty!!!
Z niej przygotowujemy bardzo smaczny i aromatyczny barszcz grzybowy. Przepis podam już niedługo;)

Cebulę obrać i pokroić w paski. Podsmażyć na patelni z olejem. Lekko posolić dzięki temu cebula nie będzie wydzielać aż tylu olejków eterycznych.Ostudzić.


Tak przygotowane grzyby, kapustę kiszoną oraz cebulę zmielić przez maszynkę o średnich oczkach lub drobno pokroić. Podsmażyć na patelni z drobną ilością oleju, doprawić solą i pieprzem. Następnie farsz dobrze ostudzić.
Lepiej jak farsz jest lekko pikantny.


Składniki na ciasto do uszek:
  • 1kg mąki pszennej + troszkę do podsypania podczas rozwałkowywania ciasta
  • 2 niecałe szklanki gorącej przegotowanej wody
  • 2 jajka
  • sól
  • olej


Mąkę wymieszać z jajkiem, następnie powoli dodawać wodę, aż powstanie na kula, a ciasto będzie elastyczne. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na grubość około 4mm. Literatką lub większym kieliszkiem, ewentualnie okrągłą foremką, wykrajać kółka, nakładać farsz i zlepiać boki uszek.Tak jak jest pokazane na zdjęciu powyżej.



W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli oraz 2 łyżkami oleju.Wrzucać uszka na gotującą się wodę. Delikatnie podnieść łyżką do dna garnka. Poczekać aż wszystkie się wynurzą. Wtedy gotować około 3 -4 minut aż ciasto będzie miękkie. Odcedzić.  Wkładać na tacę, podlać troszkę olejem, dzięki temu nie będą się sklejały. Co jakiś czas je pomieszać, do momentu aż całkiem ostygną.
Podawać z gorącym barszczem.


2 komentarze:

  1. to moja ulubiona potrawa wigilijna oczywiście z barszczykiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasandroo to też jedna z moich ulubionych potraw. Mogę je jeść przez całe święta....i nigdy nie mam dosyć;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails