2011/12/11

Smażony Dorsz - Fried Cod

Prosta, w swoim przygotowaniu. Dla mnie najlepsza ze względu na swą prostotę, zdecydowanie lepsza w smaku niż ryby w cieście. Filet z dorsza koniecznie ze skórką, zamarynowany w soli, pieprzu i soku z cytryny. Obtoczony w mące krupczatka, która nadaje skórce chrupkości, usmażony w głębokim tłuszczu. Tak samo mogą byś smażone inne filety z ryb lub całe ryby. Całe ryby jak pstrąg czy flądra najlepiej nakrajać co 2cm na głębokość około 1cm. Dzięki temu ryba będzie się lepiej i szybciej smażyła. I łatwo jest sprawdzić czy się usmażyła po przez to, że łatwo odchodzi od ości.





Składniki:
  • 5 kawałków dorsza
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połówki cytryny
  • 150g mąki krupczatki
  • olej do smażenia

Filety pokroić na mniejsze kawałki, w zależności jak dużą mamy patelnię. Natrzeć solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na drugi dzień.




Zamarynowaną rybę obtoczyć w mące. Patelnię rozgrzać z olejem, wykładać rybę na gorący tłuszcz. Smażyć do zarumienienia w głębokim tłuszczu (tak by sięga do połowy grubości ryby).



2 komentarze:

  1. co zrobić żeby nie kleił się do patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tłuszcz musi być gorący, nie może być smażony na wolnym ogniu, dlatego najlepsza jest do tego frytkownica, bo utrzymuje stałą temperaturę. Osobiście zawsze smażę na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem. Przed położeniem ryby na patelnie należny sprawdzić czy tłuszcz jest wystarczająco gorący, po przez rzucenie szczypty mąki. Jeśli się zaczyna się smażyć i bulgotać, można wtedy wykładać rybę na patelnię. Jeżeli ryba jest rozmrożona, przed otoczeniem jej w mące należy dobrze odcisnąć wodę.

      Usuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails