2011/11/21

Pierogi z Kurczakiem i Pieczarkami - Dumplings stuffed with Chicken and Mushrooms

Pierogi jedne w moich ulubionych dań, tym razem z  nadzieniem z mięsa drobiowego (nóg z kurczaka) oraz podsmażonych pieczarek z cebulką. Użyłam mięso które, gotowałam rosół, więc takie pierogi można zrobić zawsze na drugi dzień, gdy dzień wcześniej na obiad był rosół.
W dodatku farsz przyprawiłam grubo mielonym pieprzem , dzięki czemu są lekko pikantne...Pycha!










Składniki na farsz (około 40 pierogów):
  •  6 nóg z kurczaka (lub jakiekolwiek mięso z kurczaka)
  • 400g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
Nogi ugotować, tak by mięso było miękkie lub użyć mięso z rosołu.
Pieczarki umyć pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażyć z małą ilością oleju do lekkiego zarumienienia się, delikatnie doprawić sola i pieprzem. Ostudzić. 




Obrać mięso z nóg kurczaka razem ze skórką (dzięki temu farsz nie będzie za suchy), zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulką i pieczarkami. Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.



Składniki na ciasto do pierogów:
  • 500g mąki pszennej + troszkę do podsypania podczas rozwałkowywania ciasta
  • niecała szklanka gorącej przegotowanej wody
  • jajko
  • sól
  • olej
Mąkę wymieszać z jajkiem, następnie powoli dodawać wodę , aż powstanie na kula, a ciasto będzie elastyczne. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na grubość około 4mm. Szklanką wykrajać kółka, nakładać farsz i zlepiać boki pierogów.




W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli oraz 2 łyżkami oleju.Wrzucać pierogi na gotującą się wodę. Delikatnie podnieść łyżką do dna garnka. Poczekać aż wszystkie się wynurzą. Wtedy gotować około 3 -4 minut aż ciasto będzie miękkie. Odcedzić. Podawać z podsmażoną cebulką i pieczarkami.








3 komentarze:

  1. Niby Kącik Słodkości, a tutaj takie pyszności obiadowe! :) Chętnie skorzystam z przepisu, bo pierożki z mięsem uwielbiam.
    Nigdy nie byłam na Twoim blogu, ale chyba zostanę to na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, jakie te Twoje pierozki sa smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy się z takimi nie spotkałam :) Pyszne muszą być! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails