Pierogi jedne w moich ulubionych dań, tym razem z nadzieniem z mięsa drobiowego (nóg z kurczaka) oraz podsmażonych pieczarek z cebulką. Użyłam mięso które, gotowałam rosół, więc takie pierogi można zrobić zawsze na drugi dzień, gdy dzień wcześniej na obiad był rosół.
W dodatku farsz przyprawiłam grubo mielonym pieprzem , dzięki czemu są lekko pikantne...Pycha!
Składniki na farsz (około 40 pierogów):
- 6 nóg z kurczaka (lub jakiekolwiek mięso z kurczaka)
- 400g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól i pieprz do smaku
Nogi ugotować, tak by mięso było miękkie lub użyć mięso z rosołu.
Pieczarki umyć pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażyć z małą ilością oleju do lekkiego zarumienienia się, delikatnie doprawić sola i pieprzem. Ostudzić.
Pieczarki umyć pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażyć z małą ilością oleju do lekkiego zarumienienia się, delikatnie doprawić sola i pieprzem. Ostudzić.
Obrać mięso z nóg kurczaka razem ze skórką (dzięki temu farsz nie będzie za suchy), zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulką i pieczarkami. Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Składniki na ciasto do pierogów:
- 500g mąki pszennej + troszkę do podsypania podczas rozwałkowywania ciasta
- niecała szklanka gorącej przegotowanej wody
- jajko
- sól
- olej
Mąkę wymieszać z jajkiem, następnie powoli dodawać wodę , aż powstanie na kula, a ciasto będzie elastyczne. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na grubość około 4mm. Szklanką wykrajać kółka, nakładać farsz i zlepiać boki pierogów.
Niby Kącik Słodkości, a tutaj takie pyszności obiadowe! :) Chętnie skorzystam z przepisu, bo pierożki z mięsem uwielbiam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie byłam na Twoim blogu, ale chyba zostanę to na dłużej :)
ach, jakie te Twoje pierozki sa smakowite:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy się z takimi nie spotkałam :) Pyszne muszą być! :)
OdpowiedzUsuń