Makowiec troszkę w innym wydaniu a mianowicie z zmielonym twarogiem, który nadaje mu soczystości.
A bakalie urozmaicają jego konsystencję, tj. można coś pochrupać...ja je uwielbiam....stąd taka ich ilość;)
A bakalie urozmaicają jego konsystencję, tj. można coś pochrupać...ja je uwielbiam....stąd taka ich ilość;)
A na na szczycie szlaku górskiego, zajadając się takim makowcem można aż "szczytować" spożywając tak piękną kompozycję smaku z połączeniem miejsca w którym się znajduje;)
Składniki na makowiec:
- 500g maku
- 8 jaj
- szczypta soli
- 250g cukru
- 150g migdałów drobno pokrojonych
- 100 g rodzynek
- 1 puszka brzoskwiń, pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
- 500g twarogu 3 krotnie mielonego
- masło do wysmarowania blaszki
- bułka tarta do obsypania blaszki
Przygotować okrągłą blaszkę o średnicy 25cm. Wysmarować spód i boki masłem, obsypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 170 stopni.
Mak umieścić w garnku, zalać 1 litrem gorącej wody, gotować godzinę na wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Mak odcedzić przez drobne sito, zmielić przez maszynkę (raz jeśli sitko ma drobne oczka, 2 lub 3 razy jeśli oczka są większe).
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym, aż utworzy nam się biały kogiel mogiel. Dodać twaróg, proszek do pieczenia, mak, migdały, rodzynki, brzoskwinie, budyń - dobrze wymieszać, a na sam koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej blaszki. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez godzinę.
Upieczony schłodzić....a piękny zapach rozchodzi się po całym domu.
Dekoracja:
- 15dag cukru pudru
- 4 łyżki wody
- 1/4 łyżki soku z cytryny
- płatki migdałowe
Cukier wymieszać dobrze z wodą i sokiem z cytryny. Polać wierz makowca, obsypać płatkami do dekoracji.
Źródło wikipedia oraz Kampak: "Slieve Donard (irl. Sliabh Dónairt; według różnych źródeł 849-852 m n.p.m.) – szczyt w górach Mourne w hrabstwie Down w prowincji Ulster. Zbudowany z granitów - najwyższy szczyt Irlandii Północnej. Przez zbocza i wierzchołek Slieve Donard przebiega Mur Mourne. Przez góry Mourne biegnie znany turystyczny szlak Ulster Way." Mur budowano przez 18 lat (1904 - 1922).
Ciągnie się przez całe pasmo, na długości około 22 mil (35 km).
Budowniczym płacono od metra zbudowanego muru. Oficjalne wytłumaczenie
jest takie, żeby mur okalał i odgradzał rezerwuary z wodą od zwierząt
żyjących w górach. A szczególnie od wypasanych tam owiec.
Piękne wodospady i strumyki.
Widok na góry oraz na zatokę w Newcastle.
A co tu można znaleźć na trasie....niestety to tylko chusteczka...;)
Wspomniany już Mur Mourne
Śliczny zachód słońca.
A na dotarciu do celu...irlandzki Guinness...oraz...makowiec;)
Świetne ciasto:) Wygląda imponująco na tej skale;)
OdpowiedzUsuńjakie urocze fotki!
OdpowiedzUsuńz uśmiechem je oglądam.
a ciacho? niesamowite! ale ta ilośc jaj mnie
po prostu przeraża xd
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
Takiego nigdy nie jadłam. Wygląda fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńzastrzegam sobie prawa autorskie,do mojej prawej reki:) bo...
OdpowiedzUsuńACTA:)
hihihi Arturze, bez tej ręki nie byłoby takiego pięknego makowca;) dobrze że niektorzy lubią pomagać w kuchni;)
OdpowiedzUsuńczy zamiast maku mozna zastapić go masą makową?
OdpowiedzUsuń