2011/12/29

Kapusta z Grzybami (Wigilijna)(bezglutenowa)

Jedno z dań głównych na wigilijnym stole. Lekka i smaczna kiszona kapusta z ugotowanymi suszonymi grzybami leśnymi oraz cebulką.
Znikła w mgnieniu oka;)




Składniki:
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 100g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
Grzyby przepłukać pod durszlakiem, zalać gorącą wodą i pogotować około pół godziny. Odcedzić i ostudzić. Kapustę troszkę pokroić na większe kawałki. W osobnym garnku zalać kapustę wodą i gotować też przez pół godzinki z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, aż woda się wygotuje. Cebulę obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do zarumienienia.


Grzyby pokroić w kostkę (ja zmieliłam grzyby i podsmażoną cebulę przez maszynkę do mielenia), dodać do kapusty, podlać odrobinę oleju.

Wszystko razem podsmażać, doprawić solą i pieprzem. 

Ja wolę gdy kapusta lekko wilgotna, a nie pływająca w wodzie.
Kwestia upodobań.

1 komentarz:

  1. Racja, u nas zawsze co roku znikała pierwsza. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails