2011/07/03

Rurki z kremem Waniliowym i musem Truskawkowym - Puff Pastry Tubes stuffed with Vanilla Cream and Strawberry Mousse

Rurki, przygotowane na sobotnie popołudnie na grilla.  Szybkie w wykonaniu z użyciem gotowego ciasta francuskiego. Dzisiejsze składają się z kremu waniliowego wykonanego na bazie z bitej śmietany i serka mascarpone oraz musu  ze świeżych truskawek. Takie nadzienie rewelacja w zwłaszcza tak gorące dni (a przypomina również polską flagę;)) Zniknęły bardzo szybko...następnym razem muszę zrobić ich jeszcze więcej.





2011/07/02

Już niedlugo rurki z ciasta fruncuskiego.....

Mmmm dziś naprawdę coś pysznego....a mianowicie rurki z ciasta francuskiego...ale zgadnijcie z jakim nadzieniem....? Przepis już niedługo....




2011/06/28

Naleśniki nadziewane Kurczakiem i Warzywami oraz Sosem Czosnkowym czyli Domowy Kebab - Tortitlla stuffed with Cajun Chicken Pices, Salad and Garlic Sauce.

Uwielbiam takie połączenia, kebaby chodzą za mną od zawsze. Jadłam je już w kilku krajach (Francja, Włochy, Irlandia, Wielka Brytania, Hiszpania), ale jedno mogę powiedzieć że najlepsze kebaby są w Turcji lub w Polsce. Na mój dzisiejszy składają się naleśniki nadziewane piersiami z kurczaka, marynowanymi w cajun przyprawie i podsmażane w woku a następnie podane ze świeżymi warzywami oraz sosem czosnkowym. Czasami również dodaję kostki sera feta oraz sos tzatziki zamiast czosnkowego. W takim połączeniu można zatracić się bez reszty....;)





2011/06/27

Kuleczki z Ziemniaków i Boczku w Kruchej Panierce z Ciasta Naleśnikowego - Potato & Bacon Balls in Crispy Batter

 Doskonały dodatek do obiadu lub na jakakolwiek uroczystość rodzinną i nie tylko. Składa się na nie ugotowane i zmielone ziemniaczki z dodatkiem boczku i czosnku, usmażone w chrupiącej panierce z ciasta naleśnikowego.




2011/06/22

Sernik Pomarańczowy z Kawałkami Gorzkiej Czekolady - Orange Baked Cheesecake with Dark Chocolate Chips


Na pierwszy dzień lata prezentuje wam słoneczny, o intensywnym i niepowtarzalnym smaku pomarańczowym sernik z kawałkami gorzkiej czekolady i pomarańczy oraz skórki pomarańczowej, upieczony na czekoladowym kruchym cieście.... w kąpieli wodnej. W smaku przypomina mi czekoladki Lindt o smaku pomarańczowym...Polecam.




2011/06/19

Sernik Amaretto z Migdałami - Amaretto & Almond Chessecake

Sernik migdałowy z amaretto, to jeden z moich ulubionych. Pierwszy raz miałam okazję go spróbować u siostry Krysi. Pierwsza wersja tego sernika nie zawierała migdałów, zamiast nich były mandarynki z puszki, i ta oto zmiana dokonana przez siostrę uważam, że jest korzystniejsza. Sernik po przez długie ubijanie jajek jest bardzo puszysty a zarazem delikatny. Naprawdę jest wart grzechu...




2011/06/16

Kluski Śląskie - Potato Dumplings (bezglutenowe)



Kluchy śląskie pyszne, pulchniutkie. Uwielbiam je i nigdy nie mam ich dosyć. Doskonałe do każdych dań mięsnych jak i wegetariańskich z sosami. Ostatnio miałam je jeść na weselu....były cudowne... Przepis pochodzi ze zbiorów Olcik.




2011/06/14

Napoleonki, Kremówki - Custard Creams

Uwielbiam je, zwłaszcza gdy za oknem gorąco a one są dobrze schłodzone. Łatwe w wykonaniu. Moje składają się z kruchego ciasta francuskiego przełożonego kremową masą budyniową. Mniam.... 
Przepis pochodzi ze zbiorów Pani Ireny Sikory. 



2011/06/07

Ogórki konserwowe z Curry – Gherkins with Curry


Zaczął się sezon ogórkowy i pewnie szukacie inspirujących przepisów w sieci. Przedstawiam Wam dziś naprawdę inny przepis na ogórki konserwowe, które są z przyprawą curry. Pierwszy raz miałam okazję ich spróbować; u kuzynki Gabrysi M., których smak pobudził moje podniebienie…”chodzi za mną do dziś”. A to tylko ogórki konserwowe z cebulą, selerem w słodkiej zalewie z curry.


Składniki:

2,5 kg ogórków

słoiki litrowe z przykrywkami

gorczyca (szczypta na 1 l słoik)

3 sztuki liścia selera

2 cebule pokrojone w plastry




Ogórki umyć, obrać i pokroić w słupki (jeśli ogórki są małe można użyć je w całości bez obierania).


Na dno każdego słoika wkładamy gorczycę plaster cebuli, liść selera a następnie ściśle układamy ogórki. Na górę wyłożonych ogórków układamy kolejny plaster cebuli oraz liść selera.


Zalewa:

1 szklanka octu

6 szklanek wody

2,5 szklanki cukru

2 łyżki soli

2 ząbki czosnku

1 przyprawa w proszku curry (około 20 g)


Wszystkie składniki wkładamy do jednego garnka, lekko podgrzewamy (aż cukier się rozpuści) nie gotujemy!

Przygotowane słoiki z ogórkami napełniamy powstałą zalewą.Słoiczki zakręcamy. Słoiczki gotujemy (pasteryzujemy) 5 minut w garnku z wodą (woda powinna zakrywać połowę słoiczków, a na dno garnka kładziemy ścierkę z materiału).   Po ugotowaniu słoiki wyjmujemy z garnka i kładziemy na ścierkę lub gazetę (zapobiega to pękaniu słoiczków).


 

Tak przygotowane ogórki są idealnym dodatkiem do obiadów, a jeszcze bardziej na tzw. “zagrychę” :):):):):)

2011/06/06

Tort na Komunię Świętą - Biblia

Czas komunie już dawno temu się rozpoczął i ciągle trwa.  Mój tort został wykonany 3 tygodnie temu, niestety przeprowadzka, nie pozwoliła mi na dodawanie wpisów w związku z miesięcznym oczekiwaniem inżyniera,c internet  który miał mi podłączyć internet na drugi dzień;) Tak to jest z podłączeniem w Wielkiej Brytanii:).  Tort wykonałam na zlecenie kolegi Jacka. Tort ten przypomina biblię. Dekoracja wykonana jest masy cukrowej oraz marcepanu, natomiast w środku jest biszkopt waniliowy przełożony delikatnym i lekko kwaśnym  kremem cytrynowym. Niestety podczas przeprowadzki uległy zniszczeniu zdjęcia jak wykonać ten tort krok po kroku. Pozostały mi tylko zdjęcia z telefonu komórkowego (przy okazji przepadło też kilkanaście zdjęć innych przepisów:( )  

A i jeszcze jedno. Dziś komunia mojego Chrześniaka Przemka, niestety nie mogłam w niej uczestniczyć, a szkoda. Pozdrawiam 




2011/05/07

Wiatraczki cynamonowe z Brzoskwiniami - Cinnamon And Peach Windmills

Delikatne i kruche wykonane z ciasta francuskiego wiatraczki, są łatwe w przygotowaniu i nie zajmują wiele czasu, jeśli zakupimy gotowe ciasto francuskie. Wiatraczki zawierają nadzienie cynamonowo-imbirowe przygotowane na bazie z soku brzoskwiniowego oraz  kawałki brzoskwiń.




2011/05/04

Placek po Cygańsku - Gipsy Potato Pancake served with Spicy Gulash



Uwielbiam takie zestawienia, placek ziemniaczany połączony z lekko pikantnym sosem (lub kto woli bardzo pikantnym, ja jednak lubię gdy sos lekko łaskocze podniebienie niżeli je wypala;)) ;z dużą ilością mięsa, cebuli, papryki i podawany z sosem czosnkowym; plus gamą różnorodnych surówek. Nazywany jest w zależności o regionu plackiem po cygańsku, węgiersku czy po zbójecku; przynajmniej takie określenia słyszałam;) Nie zależnie od nazwy jest pyszny i bardzo syty. Kiedyś smażyłam po dwa placki przekładałam sosem dziś tylko jeden i to złożony na pół bo więcej już nikt nie ma aż takich zdolności by zjeść aż tak wielką porcję...ale wyjątki się znajdą;) Hi hi hi

2011/05/03

Rolada Czekoladowo-Karmelowa = Chocolate-Carmel Roulade

Uwielbiam rolady, a raczej ich kremy. Ta składa się z dwóch czekoladowych biszkoptów przełożonych masą karmelową (krówko-wą) oraz kremem z bitej śmietany, serka mascarpone oraz startej gorzkiej czekolady. Wszystko razem tworzy nie bagatelny smak, a samo wykonanie naprawdę nie jest tak trudne jakby mogłoby się wydawać. Polecam.;)



2011/03/28

Tort Urodzinowy Barbie - Barbie Birthday Cake

Miał być zwykły urodzinowy tort dla mojej trzyletniej chrześnicy Rozalki jednak, dopadła mnie wena twórcza i przełamałam swoje bariery co do wykonania i dekorowania masą cukrową, która jest bardzo popularna w Wielkiej Brytanii tzw. torty angielskie. Zdecydowałam się na wykonanie urodzinowego w kształcie lalki Barbie, obawiałam się, gdyż nigdy wcześniej nie przygotowałam masy cukrowej, efekty same mnie zaskoczyły;) i nie tylko mnie ....Rozalkę jak i jej rodziców, gości również,  aż szkoda było go kroić..... A w dodatku taki pyszny... (PS. Lalka jest prawdziwa, pozostała część włącznie z suknią i dekoracjami jak najbardziej zjadliwa;))




2011/03/12

Placki Ziemniaczane - Potato Pancakes (Hash Brown)

Placki ziemniaczane, moje ulubione...zwłaszcza latem...choć zimą również. Zawsze zawierają startą cebulkę...i uwielbiam je jeść, zwłaszcza na słodko z gęstą śmietaną i cukrem. Pychotka....zawsze miałam problem, bo nie dość że trzeba obierać ziemniaki to potem trzeć je na tarce...a palce pozdzierane....Zakupiłam mikser i teraz przygotowywanie placków ziemniaczanych to sama przyjemność;)





2011/01/27

Pieczone Ziemniaczki nadziewane Wędzonym Boczkiem, Pietruszką, Czosnkiem i Serem - Baby Boil Potatoes stuffed with Bacon, Garlic, Parsley and Cheese

Dzisiejsze danie to doskonała przekąska albo też dodatek do każdego przyjęcia. Są to malutkie ugotowane ziemniaczki, wydrążone, a następnie z ich środków sporządziłam nadzienie po przez dodanie podsmażonego wędzonego boczku, pietruszki, startego sera oraz kilku główek świeżego czosnku. Całość dobrze wymieszałam blenderem...z powrotem przełożyłam do wydrążonych skorupek ziemniaków i zapiekłam w piekarniku.... cudnie smakowało; zwłaszcza kompozycja boczku z czosnkiem i rozpuszczającym się serem....zniknęło ze stołu bardzo szybko....i było czuć tylko "malizną"






Składniki:
  • 1kg małych ziemniaczków
  • 5 ząbków czosnku posiekanego
  • 2 łyżki pietruszki świeżej drobno posiekanej
  • 100g boczku wędzonego 
  • 100g startego sera
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaczki ugotować, ostudzić a następnie odciąć górną część ziemniaka, tylko mały kawałek bo potem z powrotem można użyć jako przykrywka po nadzianiu ziemniaka.
Ziemniaki delikatnie wydrążyć.



W czasie gdy oczekujemy na ziemniaki by się ugotowały można przygotować nadzienie. Boczek pokroić drobno i delikatnie podsmażyć. Dodać potem pozostałe składniki, włącznie ze środkami z wydrążonych ziemniaków. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa lub blenderem. Tak przygotowany farsz doprawić solą i pieprzem według uznania.


Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Podawać na gorąco.



2011/01/26

Roladki z Kurczaka nadziewane Szpinakiem i zawijane w Chlebie Tostowym - Roulade of Chicken Stuffed with Spinach and Rolled in Bread

Uwielbiam piersi z kurczaka w każdej postaci;) Dzisiejsze to mój eksperyment, na który składają się piersi z kurczaka delikatnie doprawione sola i pieprzem, nadziewane soczystym, kremowym szpinakiem zawinięte w rozwałkowanej wałkiem kromce chleba tostowego z ziarnami. Tak przygotowane roladki zapiekałam w piekarniku, dzięki temu nie trzeba używać tłuszczu, a panierka z chleba była bardzooooo chrupiąca. Danie smaczne, zdrowe i nietrudne w wykonaniu a w dodatku pyszne, jeśli ktoś jest fanem szpinaku.





2011/01/23

Pieczarki Nadziewane Mięsem Mielonym w Kruchej Panierce - Battered Mushrooms Stuffed with Pork Mince

Nadziewane pieczarki od zawsze gościły u mnie w domu na stole, na każdą rodzinną okazję czy to święta urodziny lub imieniny. Pyszne, nie trudne w wykonaniu. Pieczarki nadziewane mięsem mielonym, w kruchej panierce z "ciasta naleśnikowego"....lub czasem tylko w bułce tartej i jajku...





Składniki na wykonanie pieczarek i nadzienia:
  • 1kg pieczarek średniej wielkości
  • 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie cebule starte na tarce
  • 1 jajko
  • 10 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
Wyjąć ogonki z pieczarek, następnie umyć, jeśli ktoś woli to nawet i obrać, ja nigdy nie obieram. Przygotować nadzienie z mięsa mielonego. Z ogonków można przygotować sałatkę z pieczarek i pietruszki, którą za prezentowałam już wcześniej. Sałatka z Pieczarek, Jajek i świeżej Pietruszki

Wszystkie pozostałe składniki dobrze wymieszać. Nadziewać nim przygotowane pieczarki.






Składniki na panierkę:
  • sól, pieprz do smaku 
  • łyżka octu 
  • 200g mąki pszennej 
  • 1 szklanka wody (250ml) 
  • 1 jajko
  • plus mąka do obsypania pieczarek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • olej do smażenia

  Mąkę dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia, wodą, octem oraz jakiem (najlepiej mikserem) dodać szczyptę soli i pieprzu. Konsystencja ciasta powinna być minimalnie gęstsza od ciasta naleśnikowego.





Przygotowane pieczarki obsypać mąką i wrzucać pojedynczo do przygotowanego ciasta naleśnikowego. Następnie przekładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu. Obsmażać z każdej strony do zarumienienia. Najlepiej najpierw kłaść pieczarki stroną z nadzieniem mielonym. Tą stronę smażyć trochę dłużej by mieć pewność że mięso dobrze się usmażyło.







Podczas smażenia pieczarek należy uważać, gdyż  wypływać może woda ze smażących się pieczarek i tłuszcz będzie pryskał.

  Jeśli nie jesteście pewni, że mięso jest na 100 usmażone, można podpiec pieczarki w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 170 stopni (najlepiej przed samym podaniem na stół).

Inna wersja panierki to maczać przygotowane pieczarki w roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem, a następnie obtaczać w bułce tartej.




Serwować najlepiej ciepłe.

link

Related Posts with Thumbnails