2011/01/23

Pieczarki Nadziewane Mięsem Mielonym w Kruchej Panierce - Battered Mushrooms Stuffed with Pork Mince

Nadziewane pieczarki od zawsze gościły u mnie w domu na stole, na każdą rodzinną okazję czy to święta urodziny lub imieniny. Pyszne, nie trudne w wykonaniu. Pieczarki nadziewane mięsem mielonym, w kruchej panierce z "ciasta naleśnikowego"....lub czasem tylko w bułce tartej i jajku...





Składniki na wykonanie pieczarek i nadzienia:
  • 1kg pieczarek średniej wielkości
  • 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie cebule starte na tarce
  • 1 jajko
  • 10 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
Wyjąć ogonki z pieczarek, następnie umyć, jeśli ktoś woli to nawet i obrać, ja nigdy nie obieram. Przygotować nadzienie z mięsa mielonego. Z ogonków można przygotować sałatkę z pieczarek i pietruszki, którą za prezentowałam już wcześniej. Sałatka z Pieczarek, Jajek i świeżej Pietruszki

Wszystkie pozostałe składniki dobrze wymieszać. Nadziewać nim przygotowane pieczarki.






Składniki na panierkę:
  • sól, pieprz do smaku 
  • łyżka octu 
  • 200g mąki pszennej 
  • 1 szklanka wody (250ml) 
  • 1 jajko
  • plus mąka do obsypania pieczarek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • olej do smażenia

  Mąkę dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia, wodą, octem oraz jakiem (najlepiej mikserem) dodać szczyptę soli i pieprzu. Konsystencja ciasta powinna być minimalnie gęstsza od ciasta naleśnikowego.





Przygotowane pieczarki obsypać mąką i wrzucać pojedynczo do przygotowanego ciasta naleśnikowego. Następnie przekładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu. Obsmażać z każdej strony do zarumienienia. Najlepiej najpierw kłaść pieczarki stroną z nadzieniem mielonym. Tą stronę smażyć trochę dłużej by mieć pewność że mięso dobrze się usmażyło.







Podczas smażenia pieczarek należy uważać, gdyż  wypływać może woda ze smażących się pieczarek i tłuszcz będzie pryskał.

  Jeśli nie jesteście pewni, że mięso jest na 100 usmażone, można podpiec pieczarki w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 170 stopni (najlepiej przed samym podaniem na stół).

Inna wersja panierki to maczać przygotowane pieczarki w roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem, a następnie obtaczać w bułce tartej.




Serwować najlepiej ciepłe.

9 komentarzy:

  1. Wspaniała przekąska. Przepis zapisałam i napewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe pieczarki, wypróbuje do kolejnego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sto lat nie robiłam tych pieczarek. są świetne i w ekspresowym tempie znikają. dziękuję za przypomnienie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają kusząco. Nie lubię grzybów z tłuszczu, wolę je delikatnie podsmażyć na prawie suchej patelni (albo na maśle). Ale te wyglądają bardzo dobrze i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysl na pieczarki:) wygladaja smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jejku!
    porywam Ci takie...hm...ze cztery od razu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Są piękne, ciekawy sposób na wykorzystanie zwyczajnych pieczarek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czasem je robię w podobnej formie, chociaż u mnie jeszcze lądują w nich sezonowe warzywa: papryka, seler naciowy, cukinia.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawa propozycja na urozmaicenie pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń

link

Related Posts with Thumbnails