Nadziewane pieczarki od zawsze gościły u mnie w domu na stole, na każdą rodzinną okazję czy to święta urodziny lub imieniny. Pyszne, nie trudne w wykonaniu. Pieczarki nadziewane mięsem mielonym, w kruchej panierce z "ciasta naleśnikowego"....lub czasem tylko w bułce tartej i jajku...
Składniki na wykonanie pieczarek i nadzienia:
- 1kg pieczarek średniej wielkości
- 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 średnie cebule starte na tarce
- 1 jajko
- 10 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Wyjąć ogonki z pieczarek, następnie umyć, jeśli ktoś woli to nawet i obrać, ja nigdy nie obieram. Przygotować nadzienie z mięsa mielonego. Z ogonków można przygotować sałatkę z pieczarek i pietruszki, którą za prezentowałam już wcześniej. Sałatka z Pieczarek, Jajek i świeżej Pietruszki
Wszystkie pozostałe składniki dobrze wymieszać. Nadziewać nim przygotowane pieczarki.
Składniki na panierkę:
- sól, pieprz do smaku
- łyżka octu
- 200g mąki pszennej
- 1 szklanka wody (250ml)
- 1 jajko
- plus mąka do obsypania pieczarek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Mąkę dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia, wodą, octem oraz jakiem (najlepiej mikserem) dodać szczyptę soli i pieprzu. Konsystencja ciasta powinna być minimalnie gęstsza od ciasta naleśnikowego.
Przygotowane pieczarki obsypać mąką i wrzucać pojedynczo do przygotowanego ciasta naleśnikowego. Następnie przekładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, najlepiej smażyć w głębokim tłuszczu. Obsmażać z każdej strony do zarumienienia. Najlepiej najpierw kłaść pieczarki stroną z nadzieniem mielonym. Tą stronę smażyć trochę dłużej by mieć pewność że mięso dobrze się usmażyło.
Podczas smażenia pieczarek należy uważać, gdyż wypływać może woda ze smażących się pieczarek i tłuszcz będzie pryskał.
Jeśli nie jesteście pewni, że mięso jest na 100 usmażone, można podpiec pieczarki w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 170 stopni (najlepiej przed samym podaniem na stół).
Inna wersja panierki to maczać przygotowane pieczarki w roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem, a następnie obtaczać w bułce tartej.
Serwować najlepiej ciepłe.
Wspaniała przekąska. Przepis zapisałam i napewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe pieczarki, wypróbuje do kolejnego obiadu:)
OdpowiedzUsuństo lat nie robiłam tych pieczarek. są świetne i w ekspresowym tempie znikają. dziękuję za przypomnienie;)
OdpowiedzUsuńWyglądają kusząco. Nie lubię grzybów z tłuszczu, wolę je delikatnie podsmażyć na prawie suchej patelni (albo na maśle). Ale te wyglądają bardzo dobrze i smacznie.
OdpowiedzUsuńfajny pomysl na pieczarki:) wygladaja smakowicie:)
OdpowiedzUsuńjejku!
OdpowiedzUsuńporywam Ci takie...hm...ze cztery od razu!
Są piękne, ciekawy sposób na wykorzystanie zwyczajnych pieczarek :-)
OdpowiedzUsuńCzasem je robię w podobnej formie, chociaż u mnie jeszcze lądują w nich sezonowe warzywa: papryka, seler naciowy, cukinia.
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja na urozmaicenie pieczarek :)
OdpowiedzUsuń