2011/01/18

Tort Makowy z Adwokatem - Poppy Seeds Gateau with the Advocat

Tort Makowy....pyszny, słodki; składający się z czterech warstw makowego biszkoptu przełożonych delikatnym kremem o smaku adwokatu, udekorowanym musem z adwokatu, makiem oraz kruchymi rurkami....prawdziwa bomba kaloryczna....ale warto ;)





Składniki na Biszkopt Makowy:
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,25 szklanki suchego maku
  • 9 jajek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Tortownicę o średnicy 23 cm natłuścić spód. Piekarnik nagrzać na temperaturę 175 stopni. Jajka ubić z cukrem na pianę (w przepisie użyłam wiejskie jaja mamy, były one o wiele mniejsze niż te typowe ze sklepu, dlatego użyłam ich 11). Mąki przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia.



Do ubitych jajek dodawać stopniowo przygotowane mąki oraz mak. Delikatnie wymieszać. Piec wy piekarniku około 40 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku. Następnie ostudzić i przekroić na 4 równe blaty.



Składniki na Krem Adwokatowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 szklanka adwokatu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • plus filiżanka przegotowanej chłodnej wody z cukrem waniliowym
Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać pozostałe składniki dobrze wymieszać.
Ostudzone blaty nasączyć delikatnie wodą z cukrem i przekładać kremem (4 warstwy) oraz bok tortu.




Dekoracja Tortu: 
  • kruche rurki (najlepiej bez nadzienia)
  • mak
  • 200ml śmietany kremówki ubitej z fixem do śmietany

Rurki przyciąć do wysokości tortu, przykładać do boków. Górę tortu udekorować dowolnym wzorem z przygotowanej bitej śmietany, tak by zakrywały końcówki rurek. Na sam środek wylać mus z adwokatu.


Składniki na Mus Adwokatowy:
  •  3 łyżki żelatyny
  • szklanka adwokatu

Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Ostudzić, jak żelatyna będzie się ścinać dodać do adwokatu dobrze wymieszać i wylać na samą górę tortu.  Udekorować środek wedle uznania.
 



9 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje! Ja zawsze robiłam tort makowy z kremem z białej czekolady, ale Twój adwokatowy wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo profesjonalnie, jak z cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiał być przepyszny ;) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje sie cudnie:) alez musi smakowac bajecznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziwiam ludzi, którzy tak chętnie i z taką pasją pieką torty.
    Efekt jest po prostu zachwycający!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dopiero się doskonalę w pieczeniu tortów, jakieś to wyzwanie Arvén;) pierwszy Tort upiekłam niecałe 2 lata temu.....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails