2011/01/26

Roladki z Kurczaka nadziewane Szpinakiem i zawijane w Chlebie Tostowym - Roulade of Chicken Stuffed with Spinach and Rolled in Bread

Uwielbiam piersi z kurczaka w każdej postaci;) Dzisiejsze to mój eksperyment, na który składają się piersi z kurczaka delikatnie doprawione sola i pieprzem, nadziewane soczystym, kremowym szpinakiem zawinięte w rozwałkowanej wałkiem kromce chleba tostowego z ziarnami. Tak przygotowane roladki zapiekałam w piekarniku, dzięki temu nie trzeba używać tłuszczu, a panierka z chleba była bardzooooo chrupiąca. Danie smaczne, zdrowe i nietrudne w wykonaniu a w dodatku pyszne, jeśli ktoś jest fanem szpinaku.



Składniki na 5 porcji:
  • 5 piersi z kurczaka z średniej wielkości
  • 5 kromek chleba tostowego (najlepiej z ziarnami) rozwałkowanych wałkiem
  • sól i pieprz do smaku
  • 200g szpinaku (użyłam mrożony)
  • 150 ml gęstej słodkiej smietany
  • 50g masła

Piersi z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem z każdej strony.





Szpinak (jeśli jest świeży należy go zagotować, ochłodzić a następnie pokroić drobno) podsmażyć na patelni z rozpuszczonym masłem, dodać śmietanę, następnie doprawić solą i pieprzem. 







Tak przygotowany farsz wyłożyć na piersi z kurczaka. Zwinąć ścisłe a następnie zawinąć w kromki chleba (piersi z kurczaka są wilgotne, więc bez problemu przylegają do chleba i nie trzeba niczym mocować).





Wyłożyć na blaszkę. Blaszkę wraz z roladkami przykryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180stopni.





Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni następnie zdjąć folię aluminiową i piec kolejne 15 minut, by skorupka chleba była bardziej chrupiąca. Podawać od razu.


9 komentarzy:

  1. Nie zawinęłabym chyba mięsa w chleb tostowy - a przecież to świetny pomysł by uniknąć tłustej panierki a mieć coś chrupiącego na "kotlecie" :-) Świetny pomysł!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł z tym chlebem, nigdy bym na to nie wpadła. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki fajny i nietuzinkowy pomysł. w życiu bym na to nie wpadła. i jak apetycznie wygląda;) super

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysl z tym chlebkiem i juz go sobie zapisalam:)
    a roladki w takim wydaniu wygladaja smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam
    chętnie bym spróbowała !

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł. Podoba mi się to zawijanie w chleb. Robię czasami kotlety zapiekane i na górę daję chleb, ale na taki pomysł na roladki nie wpadłam ;). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie i jak pomysłowo! mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy przy wałkowaniu tego chleba nic się z nim nie dzieje? tzn czy nie kruszy się itd? może czymś je nasączasz, bo co prawda nie próbowałam jeszcze tych roladek ale boję się, że mi z tego chleba nic nie zostanie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam zawsze świeży chleb tostowy, nie zwilżam go, jedynie co delikatnie bym nawilżyłabym pierś z kurczaka na zewnątrz, jeśli jest sucha, by chleb bez problemu się przykleił. Chleb nigdy się nie kruszył, powstaje tylko płatek chleba, zwłaszcza jeśli odetniesz twarde brzegi chleba.

      Usuń

link

Related Posts with Thumbnails