Maiłam początkowo obiekcje co do tego ciasta i ilości alkoholu;) Jednakże jego niepowtarzalny smak na drugi dzień pychotka. Ostatnio moja siostra Krysia, skutecznie zachęcała mnie do tego ciasta, więc się skusiłam. Przepis pochodzi ze zbiorów ciotki Irenki....z małymi wzmiankami. Ciasto idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia, smakuje zwłaszcza panom...nie polecam go dla dzieci.
Ciasto rozgrzewające gardełko i brzuszek;)
Ciasto rozgrzewające gardełko i brzuszek;)
Dzień wcześniej należy namoczyć 500g śliwek kalifornijskich w wódce. Użyłam 400ml, to bardzo dużo i dzięki temu smak alkoholu był bardzo wyczuwalny. Jeśli jednak wolicie lżejszy posmak alkoholu, użyjcie tylko 200ml wódki. Zamknąć je szczelnie pojemniku na czas namaczania.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Blaszkę o wymiarach 25cmx36cm wyłożyć
pergaminem (tylko spód) a następnie wysmarować też spód delikatnie
olejem. Nie smarować boków blaszki. Piekarnik nagrzać na temperaturę
175 stopni.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych białek dodać żółtka. Maki przesiać przez sito razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Wsypać do masy jajecznej, dobrze i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych białek dodać żółtka. Maki przesiać przez sito razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Wsypać do masy jajecznej, dobrze i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki.
Piec około 35 minut w temperaturze 175 stopni, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić biszkopt w piekarniku na 10 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ostudzić całkowicie, następnie wyjąć z formy i oderwać pergamin.
Składniki na czekoladowy krem:
- 250g miękkiego masła
- 1 słoiczek kremu czekoladowego dużego 750g (użyłam ten najtańszy biało czekoladowy jaki można dostać w Biedronce, ale równie dobrze może być nutella)
- nasączone wódką śliwki,
Masło utrzeć mikserem na puch, dodawać następnie stopniowo po łyżce kremu czekoladowego. Masa musi być dobrze ubita. Na sam koniec dodać odsączone z alkoholu i drobno pokrojone śliwki. Wymieszać łyżką. Alkohol pozostawić na nasączenie biszkoptu.
Składniki razem wymieszać a następnie nasączyć czekoladowy biszkopt.
Następnie wyłożyć na biszkopt przygotowany krem czekoladowy ze śliwkami.
Krem drugi biały:
- 600ml śmietanki 36% (w uk whiping cream)
- 2 fixy do śmietany (w uk nie trzeba ich używać)
- 5 łyżek cukru pudru
super wygląda :)
OdpowiedzUsuńja robiłam z rodzynkami to moi domownicy powiedzieli ze nie smakuje im bo za dużo alkoholu...no coż...
OdpowiedzUsuńhttp://pokochaj-gotowanie.bloog.pl
wiekszośc z testujących znajomych byli za, ale tak jak i u Ciebie części nie przypadło za bardzo somaku... Kwestia gust ;)
Usuńlubię "pijane" ciasta ; ) :)
OdpowiedzUsuńRozpustne;D I pyszne:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, z chęcią bym skosztowała
OdpowiedzUsuńJakiej wagi słoiczek kremu?
OdpowiedzUsuńIle śliwek?
Słoiczek o wadze 750g, a śliwki to 500g. Mam nadzieję, że będzie smakowało;)
UsuńA po kiego fixy do śmietany jak śmietana jest 36%?
OdpowiedzUsuńUżywam fixu by śmietana później nie podchodziła wodą, i konsystencja jest na 100 sztywna.
UsuńIt looks so good!
OdpowiedzUsuń