2012/03/06

Ciasto Pijak ze Śliwkami

Maiłam początkowo obiekcje co do tego ciasta i ilości alkoholu;) Jednakże jego niepowtarzalny smak na drugi dzień pychotka. Ostatnio moja siostra Krysia, skutecznie zachęcała mnie do tego ciasta, więc się skusiłam. Przepis pochodzi ze zbiorów ciotki Irenki....z małymi wzmiankami. Ciasto idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia, smakuje zwłaszcza panom...nie polecam go dla dzieci.
Ciasto rozgrzewające gardełko i brzuszek;) 







2012/03/02

Tort Pszczółka Maja ;)

Ten kolorowy torcik, wykonałam dla mojej najlepszej przyjaciółki Małgorzaty N. z okazji jej 30tych urodzin. Mania, bo tak ją nazywamy często była kojarzona jako pszczółka Maja stąd też mój pomysł na taki tort;)
Tort składa się z dwóch biszkoptów waniliowych, przełożonych kremem cytrynowym, udekorowany lukrem plastycznym....trochę zabawy i czasu potrzeba było by go stworzyć;)
Mania jeszcze raz moc gorących buziaków z okazji okrągłych urodzin i witam w naszym gronie "zgredów" 30 letnich hihihi. Buźka









2012/02/20

Tęczowy Tort z Różami - Ranibow Cake with Roses

Tort który na zewnątrz się nie wyróżnia, biały lukier do tego dekoracja róże i liście wykonane z lukru plastycznego. Jednak wnętrze naprawdę zaskakuje swoim wyglądem. Tort składa się z 6 warstw biszkoptów, każdy o innym kolorze, kolorze tęczy: purpurowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Następnie przełożony kremem z serka mascarpone i bitej śmietany o smaku waniliowym.

Prezent urodzinowy dla Gosi L. życzę Ci wielu kolorowych dni tak jak ten tort;)







2012/02/05

Tort Kokosowy Malibu z Czekoladową Kokardą


A to już przepis i wykonanie krok po kroku wcześniej zaprezentowanego Tortu kokosowego, który wykonałam niedawno na swoje urodziny. Składa się z dwóch pięter, przełożony przepysznym  kremem  z dodatkiem serka mascarpone, bitej śmietany, rumu Malibu oraz wiórkami kokosowymi. Boki tortu to świeży kokos, a góra jego część to czekoladowa kokarda z czekoladowego i białego lukru, pozłocona sprejem cukierniczym.




2012/02/02

Przepisy na Tłusty Czwartek

Szukasz niepowtarzalnych przepisów na tłusty czwartek, który już tuż tuż.  Oto kilka z nich.....ciekawe ile oponek i pączków każdy z nas w tym roku zje....? hihihi


















2012/01/31

Porcjowanie Kurczaka krok po kroku

Porcjowanie kurczaka, jest proste dla stałych bywalców kuchni, jednakże dla początkujących amatorów wydaje się wielkim problemem. Dziś przedstawiam jak podzielić na części kurczaka. Sposoby są różne dla mnie ten jest najłatwiejszy.


2012/01/22

Maggie's Bakery

Szukasz niepowtarzalnego tortu, ciasta, bufetu aby uczcić wyjątkową dla Ciebie okazję? Szukasz tortu, ciast, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również świetnie smakują?
 Mieszkasz w Belfaście (Irlandia Północna) lub okolicach?
Dobrze trafiłeś!



Przedstawiam Wszystkim  stronę internetową, mojego nowego przedsięwzięcia: Maggie's Bakery Pl, gdzie możecie zamówić wszelkiego rodzaju ciasta, torty, dania na wszelkiego rodzaju bufety, a także dania obiadowe.

2012/01/17

Koreczkowy Jeż

Dzisiaj przedstawiam propozycję idealną a wszelkiego rodzaju bufety czy spotkania rodzinne lub imprezy. Mój jeż ...bo chyba go przypomina (miał być bałwankiem) był gościem głównym na moich urodzinach. Zachwycał swoim wyglądem jak i smakiem. Jest to wersja popularnych koreczków, zaprezentowanych troszkę inaczej. Mój jeż koreczkowy składa się z dwóch kapust połączonych ze sobą, owiniętych folią aluminiową, nakłuty wykałaczkami równymi składnikami: papryka, szynka, kiełbasa, ser, ogórki, czerwona cebula.

A to już kilka zdjęć jeża....jedno z nich z nieco zniekształconym nosem....;) efekt zobaczcie sami;)




2012/01/15

Tort Kokosowy z Malibu i moja gorąca 30stka;)

Na razie tylko jedno zdjęcie...tortu który wykonałam na moje dzisiejsze urodziny. Torcik składa się z dwóch biszkoptów nasączonych rumem malibu a następnie przełożonym kremem z serka mascarpone z wiórkami kokosowymi, rumem malibu oraz wiórkami czekoladowymi. udekorowany świeżym kokosem oraz kokardą z lukru.
 Pyszny kremowy i delikatny. 
Więcej zdjęć jak wykonać taki tort w późniejszym czasie....na razie muszę iść odpocząć...po szaleńczej ..urodzinowej nocy...Pozdrawiam Małgośka


2012/01/02

Najlepsze przepisy roku 2011

Nowy Rok Za pasem. Mam nadzieję, że sylwestrowe szaleństwa się udały. Moje i to za bardzo;)  Przy okazji życzę Wam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Spełnienia marzeń,  miłości a przede wszystkich zdrowia...bo całą resztę można kupić. 
A tu już przedstawiam najlepsze przepisy roku 2011 (najczęściej wyszukiwane i odwiedzane przepisy na moim blogu):














































2011/12/30

Ryba po Grecku

Ryba po grecku, idealne danie wigilijne lub jako przekąska na przyjęcie. Uwielbiam jej niepowtarzalny smak i na zimno czy na słodko. Rybę po grecku przygotowuję 
z podsmażonych filetów z rybnych (najczęściej dorsza) przełożonych z farszem, wykonanym z marchewki, pomidorów, cebulki  oraz selera.
Najlepsza jest na drugi dzień, gdy przegryzie się farsz razem z rybką.





2011/12/29

Kapusta z Grzybami (Wigilijna)(bezglutenowa)

Jedno z dań głównych na wigilijnym stole. Lekka i smaczna kiszona kapusta z ugotowanymi suszonymi grzybami leśnymi oraz cebulką.
Znikła w mgnieniu oka;)



2011/12/28

Pomysły na Sylwestrowe Przekąski - Ideas for New Years Eve




A to już pomysły na Sylwestrowe przyjęcie.....może skusicie się na coś...?:)

Uszka wigilijne - Polish Christmas Dumplings


Uszka wigilijne, smaczne, jedno z dań głównych na Wigilijnym stole. Przygotowuje się podobnie jak pierogi, te samo ciasto natomiast inny sposób zawijania. I może troszeczkę bardziej czasochłonne niż pierogi. Farsz też ten sam. Moje tradycyjnie zawierają farsz z kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów. Idealne serwowane z grzybowym barszczem, bo tylko taki jest u mnie przygotowywany na Święta Bożego Narodzenia lub jak kto woli z czerwonym....





2011/12/27

Kutia


Jeden z moich najlepszych przysmaków na wigilijnym stole. Uwielbiam kutię za tą ogromną ilość orzechów i suszonych bakalii przeplatanych ze zmielonym makiem, uprażoną łuskaną pszenicą oraz miodem. Rewelacyjny słodki deser, którego nie może zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia.



2011/12/26

Ekspresowe Pierogi z Makiem - Sweet Dumplings with Poppy Seed Filling

Świąt nadbiega koniec....i dopiero teraz będę dodawać przepisy;) z braku czasu w przedświątecznym szaleństwie, no cóż będą na przyszły rok.
Pierożki powstały bardzo szybko, nie były planowane na tegoroczne święta, ale została masa makowa a ciasto francuskie było w zamrażalce, więc należało wykorzystać pozostałą masę makową. 




2011/12/24

Jest taki dzień....

Chciałabym złożyć serdeczne życzenia Świąteczne i Noworoczne dla Całej rodziny, znajomych fanów mojego bloga, dla tych którzy pasją jest gotowanie i pieczenie. Życzę wam spełnienia marzeń tych słodkich i jeszcze słodszych...wiele miłości i serdeczności w Waszych domach. I ogólnie przyjemnie spędzonej biesiady Bożonarodzeniowej.
Dziękuję serdecznie na ten wspólnie spędzony czas. Za wasze wsparcie... Podrawiam Serdecznie.
Małgorzata Faryna






2011/12/20

Paszteciki (Krokieciki) z Ciasta Naleśnikowego Nadziewane Mięsem Wieprzowym - Croquettes stuffed with Pork Mince

Paszteciki a raczej może mini krokiety, wykonane z ciasta naleśnikowego. A zazwyczaj paszteciki są wykonane z ciasta drożdżowego. Dzisiejsze paszteciki wykonane są z ciasta naleśnikowego nadziewane mięsem wieprzowym, usmażone w kruchej i naprawdę pysznej panierce z rzadkiego ciasta naleśnikowego oraz bułki tartej. Można stosować inne rodzaje nadzień według uznania. Idealne jako danie na obiad z czerwonym barszczem lub przystawka na różnego rodzaju przyjęcia czy święta.





2011/12/11

Smażony Dorsz - Fried Cod

Prosta, w swoim przygotowaniu. Dla mnie najlepsza ze względu na swą prostotę, zdecydowanie lepsza w smaku niż ryby w cieście. Filet z dorsza koniecznie ze skórką, zamarynowany w soli, pieprzu i soku z cytryny. Obtoczony w mące krupczatka, która nadaje skórce chrupkości, usmażony w głębokim tłuszczu. Tak samo mogą byś smażone inne filety z ryb lub całe ryby. Całe ryby jak pstrąg czy flądra najlepiej nakrajać co 2cm na głębokość około 1cm. Dzięki temu ryba będzie się lepiej i szybciej smażyła. I łatwo jest sprawdzić czy się usmażyła po przez to, że łatwo odchodzi od ości.




2011/11/30

Kokosanki - Coconut Cookies

Kokosanki, jedne z moich ulubionych. Kruche a zarazem soczyste w środku. Są idealnym rozwiązaniem zamiast bez, gdy pozostają nam białka z jajek. Zawierają duże ilości kokosu przeplatane ze smakiem mielonych migdałów, które nadają im soczystość oraz ziarenek mielonej kawy, dzięki której to nie są tak mdłe i słodkie. Polecam!!!




2011/11/29

Róże Karnawałowe - Carnival Roses

A jeśli nie faworki to może róże karnawałowe? Są wykonane z tego samego ciasta, jednakże trzeba im poświęcić troszkę więcej czasu podczas przygotowania. Ale za to wyglądają bardziej efektownie...jak z resztą widać;) Tak samo jak faworki są idealnym słodkim dodatkiem na andrzejki lub tłusty czwartek...



2011/11/28

Faworki - Polish Pastry Twists

Faworki czy chrusty nazwy różne jak i przepisy na nie. Doskonałe na andrzejkowe szaleństwo (moje były przygotowane na Andrzejki w ostatnią sobotę), jak i na tłusty czwartek. Łatwe w przygotowaniu, jednakże bardziej czasochłonne w smażeniu...chyba że zatrudni się dodatkowe ręce do pracy to zrobione są w mig;)
Przepis na te chrusty jest naprawdę dobry, są kruche, rozpływające się w ustach i z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Przygotowując faworki zostanie nam kilka białek z których możemy zrobić bezy lub kokosanki (na nie przepis już jutro).




2011/11/21

Pierogi z Kurczakiem i Pieczarkami - Dumplings stuffed with Chicken and Mushrooms

Pierogi jedne w moich ulubionych dań, tym razem z  nadzieniem z mięsa drobiowego (nóg z kurczaka) oraz podsmażonych pieczarek z cebulką. Użyłam mięso które, gotowałam rosół, więc takie pierogi można zrobić zawsze na drugi dzień, gdy dzień wcześniej na obiad był rosół.
W dodatku farsz przyprawiłam grubo mielonym pieprzem , dzięki czemu są lekko pikantne...Pycha!








2011/11/11

Makowiec z serem i bakaliami oraz wyprawa na najwyższy szczyt Irlandii Północnej - Poppy Seeds Cake

Makowiec troszkę w innym wydaniu a mianowicie z zmielonym twarogiem, który nadaje mu soczystości. 
A bakalie urozmaicają jego konsystencję, tj. można coś pochrupać...ja je uwielbiam....stąd taka ich ilość;)
A na na szczycie szlaku górskiego, zajadając się takim makowcem można aż "szczytować" spożywając tak piękną kompozycję smaku z połączeniem miejsca w którym się znajduje;)








2011/11/05

Cycki Murzynki - Bubbie Cake

Rewelacyjne ciasto pod względem smaku a jak i samego wyglądu. Często gościło u mnie w domu za dawnych lat. Pierwsza warstwa bezy upieczonej z ziarnkami maku oraz wiórek kokosowych, druga masa budyniowa a na sam koniec biszkopty nasączone w wódce, oblane polewą czekoladą, a na sam koniec umieszczone rodzynki zamoczone z w polewie czekoladowej. Widziałam wersję tego ciasta z jedną warstwą biszkoptu, mi jednak bardziej podoba się moje rozwiązanie ciasta. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, często nazywane przez moich znajomych nie cyckami murzynkami a Cyckami Małgorzaty;)





link

Related Posts with Thumbnails