Obwarzanki, Kółka, Oponki, Pączki Serowe - Cottage Cheese Doughnuts
Odkąd pamiętam w naszym domu zawsze gościły obwarzanki;) (albo
zwane też jako paczki serowe, kółka, oponki). Już od najmłodszych lat
uwielbiałam je przygotowywać (7 czy 8 lat:)) na początku pomagała mi
mama zagnieść ciasto, bo tak młodym wieku nie miałam wystarczająco sił
by zagnieść ciasto na 2 kilko twarogu i 2 kilo mąki, a następnie je
rozwałkować. W moim domu często przyjeżdżali goście, stąd taka ilość jak
dla armii ;) Nie raz cioteczki krzyczały jak moja Mama Marysia
pozwalała mi w tam młodym wieku zagnieść ciasto, wałkować, wykrajać a
na koniec stojąc na malutkim krzesełku (bo nie sięgałam do garnka)
smażąc je w garnku z olejem na kuchni opalanej drewnem....takie miały
swój aromat...
Składniki:
250 g maki pszennej
250 twarogu (ja miałam pod ręką mielony ale bez problemu można użyć twaróg niemielony)
2 jajka
100 g cukru
1 łyżka octu lub spirytusu (dzięki czemu oponki nie będą nasiąkać tłuszczem)
1 płaska łyżeczka sody
Wszystkie składniki razem dobrze zagnieść. Jeśli twaróg jest
bardziej wilgotny należy minimalnie podsypać troszkę więcej maki.
Odstawić do lodówki na pół godziny.
Rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wykrajać szklanką i
kieliszkiem. Smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony tak
jak pączki.
Odkładać na ręcznik papierowy by pączki nie nasiąkały tłuszczem. Wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Najlepiej jeść od razu, popijając szklanką wiejskiego mleka;)
Jeśli zostanie nam troszkę pączków, możemy je szybko odświeżyć po przed
podgrzanie przez kilka sekund w mikrofali;)
Smacznego;)
asiejka
OdpowiedzUsuńugotujmy.blogspot.com
dobranocki@gmail.com
83.30.165.90
16.06.2010 o 9:23 AM
cudowne wspomnienia.. :-)
dobranocki@gmail.com
asiejka
http://ugotujmy.blogspot.com
Paula
justmydelicious.blogspot.com/
justmydelicious@gmail.com
91.196.215.2
16.06.2010 o 7:33 AM
rewelacyjne zdjęcia!
justmydelicious@gmail.com
Paula
http://justmydelicious.blogspot.com/
aniado
lepszysmak.wordpress.com
ania.dopierala@op.pl
83.6.240.136
16.06.2010 o 7:19 AM
Pyszne! Mają tylko jedną wadę, niestety najlepsze są zaraz po usmażeniu… Nie da się ich więc przygotować „na zapas”. Pzdr:) Aniado
Pyszne! Mają tylko jedną wadę, niestety najlepsze są zaraz po usmażeniu... Nie da się ich więc przygotować "na zapas". Pzdr:) Aniado
ania.dopierala@op.pl
aniado
http://lepszysmak.wordpress.com
Agata
krainawypiekow.blox.pl/html
agata154@op.pl
188.124.169.162
15.06.2010 o 7:51 PM
Uwielbiam ale zawsze przeraza mnie fakt smazenie w glebokim tłuszczu