2011/01/04

Kruche Rurki z Ciasta Francuskiego nadziewane Kremem Adwokatowym - Puff Pastry Tubes stuffed with Advocat Cream

Dzisiaj pierwszy wpis od dłuższego czasu a zarazem pierwszy w  Nowym Roku 2011....Święta brak internetu, brak czasu, radowanie się czasem spędzonym z najbliższymi  przy okazji tworzenie nowych jak i tradycyjnych potraw i słodkości na Święta...a następnie .....wielkie obżarstwo;) Mam nadzieję, że spędziliście Święta jak i Nowy Rok w iście radosnej, rodzinnej i pełnej ciepła atmosferze.
Składam Wam najlepsze życzonka w tym Nowym Roku 2011, by był lepszy od poprzedniego w każdej sferze Waszego Życia oraz wielu inspiracji kulinarnych a także doznań z nowo wykonanym potraw.;)

W sklepie przypadkiem zauważyłam metalowe rurki do pieczenia rurek. W związku z tym oto dzisiejsza propozycja, szybkiego i równie pysznego deseru. Dawno nie jadłam takich rurek;) Moje przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego i wypełniłam je kremem z serka mascarpone z adwokatem. Wykonałam je na Święta Bożego Narodzenia....zrobiły ogromną furorę....w dodatku przyćmiły swym smakiem i delikatnością inne równie pyszne ciasta świąteczne....wykonałam ich ponad 150sztuk i zniknęły w ciągu niecałych dwóch dni....;)


Składniki na wykonanie rurek (około 30 - 35 sztuk):
1 opakowanie ciasta francuskiego
masło do smarowania foremek
metalowe foremki
2 lekko ubite widelcem jajka
cukier drobny

Każdy kawałek ciasta francuskiego lekko rozwałkować bardziej na długości niżeli na szerokości.  Z ciasta wycinamy paski o szerokości 1,5 cm. Paski nawijamy na foremki od węższej części do szerszej. 



Tak zawinięte rurki smarujemy przygotowanym jajkiem i posypujemy najlepiej grubym cukrem. układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia (około pół godziny w zależności od wielkości rurek). 




Po upieczeniu ochłodzić i delikatnie zdjąć z foremki gdyż są bardzo delikatne.

Tak przygotowane rurki można wypełniać dowolnym kremem. 

Krem Adwokatowy:
1 serek mascarpone
500ml śmietany kremówki 36 %
2 fixy do śmietany (w uk nie trzeba należy użyć whipping cream)
200g cukru pudru
150 ml adwokatu

Śmietanę ubić na sztywno z fiksem, następnie dodać serek mascarpone oraz cukier puder dobrze wymieszać mikserem a na sam koniec adwokat (lub inny aromat według uznania, ja zrobiłam pół o smaku adwokata a pół waniliowych).

 

12 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają, a ten krem z pewnością jest fantastyczny :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też ostatnio były rurki, ale z kremem karpatkowym. Następnym razem wypróbuję Twoją wersję. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy także dodaje bloga do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja znam rurki od tej kruchej strony - wolę od ciasta francuskiego tradycyjne kruche na śmietanie ;)
    Ale krem zapowiada się pysznie, oj tak...

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja nigdy rurek nie jadłam. nie było okazji. podoba mi się pomysł na kremik;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja te przepyszne rurki miałam okazję spróbować
    - uwierzcie mi niebo na podniebieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tęsknię za takimi rurkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak dlugo moga polezec rurki z takim kremem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maksymalnie do dwóch dni, później ciasto francuskie jest miękkie, a krem może być ryzykowny do spożycia. Najlepiej upiec więcej rurek wcześniej, ostudzić a następnie przechowywać w zamkniętym pojemniku. Nadziewać na bieżąco dowolnym kremem.

      Usuń
  8. dziekuje za odpowiedz i rade :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy do smietany kremowki dodaje sie whipping cream czy nalezy ubic sama whipping kream? boje sie zeby nie przedobrzyc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietanę należy ubić gdyż konsystencja jej jest lejąca, różnica między double cream a whipping jest ta ze whipping jest trwalsza i nie trzeba dodawać smietanfixu czy rozpuszczonej żelatyny ;)

      Usuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails