2012/02/05

Tort Kokosowy Malibu z Czekoladową Kokardą


A to już przepis i wykonanie krok po kroku wcześniej zaprezentowanego Tortu kokosowego, który wykonałam niedawno na swoje urodziny. Składa się z dwóch pięter, przełożony przepysznym  kremem  z dodatkiem serka mascarpone, bitej śmietany, rumu Malibu oraz wiórkami kokosowymi. Boki tortu to świeży kokos, a góra jego część to czekoladowa kokarda z czekoladowego i białego lukru, pozłocona sprejem cukierniczym.





Składniki na wykonanie tortu:
  • 10 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować dwie okrągłe formy o wymiarach 19cm oraz 26cm. 
Wyłożyć dno blaszki papierem do pieczenia, posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać na temperaturę 180 stopni. 
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać łyżeczce cukru. Gdy masa jest dobrze ubita, należy dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać 2/3 masy do większej blaszki a 1/3 masy do mniejszej. Piec w piekarniku przez około 35- 40 minut. Po wyjęciu ostudzić a następnie wyjąć z blaszki. Gdy biszkopty są dobrze schłodzone można je pokroić na trzy części.





Składniki na masę kokosową:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% (w uk whipping cream)
  • 750 g serka mascarpone
  • 1 szklanki cukru pudru(w uk icing sugar)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki rumu kokosowego Malibu
  • 1 tabliczka czekolady ciemnej 
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wiórki, cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszać. 




Poncz do nasączenia tortu:
  • 200ml przegotowanej chłodnej wody
  • 200ml rumu Malibu
  • mleko ze świeżego kokosu, który będzie użyty na dekorację boków tortu
Należy zacząć od większych placków biszkoptu, najpierw trzeba nasączyć przygotowanym ponczem (1/6 na każdy placek), wyłożyć kremem kokosowym na grubość około pół cm. Na wierzch kremu zetrzeć na tarce gorzką czekoladę około 25gram. Przykryć kolejnym plackiem i powtarzać tak samo z kolejnymi częściami biszkoptu. 




2/3 masy użyć do przełożenia tortu, a 1/3 pozostawić do dekoracji boków tortu.
2 łyżki kremu zostawić na umocowanie czekoladowej kokardy.


Dekoracja boków tortu:
  • 1 świeży duży kokos
 Każdy kokos posiada 3 plamki, w których to należy zrobić dziurki, najlepiej śrubokrętem lub ostrym nożem. Wodę kokosową zlewamy do szklanki i używamy jej do nasączenia tortu. Następnie nożem można uderzyć o kokos lub kokosem o podłogę. Nożem oddzielamy świeży kokos od skorupki.
Obieraczką do ziemniaków wycinamy długie pasy kokosu, tak by długość była wystarczająca na pokrycie boku tortu.




Tak wycięte pasy kokosu umieszczamy jeden koło drugiego, lekko na siebie nakładając. Wystające na wysoko płatu kokosu można przyciąć nożyczkami.


Pozostałą część kokosu można użyć jako wiórki do deseru, należy je przechowywać w lodowce maksymalnie do 3 dni, ewentualnie można je podprażyć na patelni lub zjeść świeże w zależności jak kto lubi.





Czekoladowa kokarda:
  • 500g gotowego lukru białego 
  • 500g gotowego lukru czekoladowego
  • dodatkowo mąka ziemniaczana do podsypania
 Lukier biały należy rozwałkować wałkiem na kształt długiego prostokąta o grubości 2mm, to samo zrobić z lukrem czekoladowym. Należy lekko podsypywać mąką ziemniaczaną dzięki czemu lukier nie będzie przywierał do blatu. Czekoladowy prostokąt umieścić na białym lekko przewałkować by się połączyły. Radełkiem wycinać w poprzek pasy o szerokości 2cm.



Wycięte pasy nakładać na jakimś długim drążku (mój to kij od mopa:)), przecisnąć by się każdy złączył.  Dwa pasy wyciąć na kształt wstążki i położyć na drążku.
Odstawić na jakąś godzinę by lukier lekko stwardniał.

Delikatnie spryskałam każdą część złotym sprejem cukierniczym, dzięki kokarda nie jest aż tak bardzo matowa.






Następnie umieszczać na torcie tak jak jest pokazane na zdjęciu.

















I co wy na to?:)

22 komentarze:

  1. istne arcydzieło!
    wygląda po mistrzowsku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Toż to prawdziwe masterpiece:))

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękny tort , na prawdę powinnaś być bardzo z siebie dumna bo cudo

    OdpowiedzUsuń
  4. Imponujące, aczkolwiek niemożliwością jest aby pani wystarczył jeden kokos na tyle płatów kokosowych... pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędny. Pytanie "co my na to" jest pozbawione sensu, bo czujemy się zamurowani z wrażenia :D

    OdpowiedzUsuń
  6. przepiekny jest!!! I kokosowy Uwielbiam takie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za te piękne słowa, sama byłam pod wrażeniem, gdy został wykonany...;)

    Samantho: przed wykonaniem tortu kupiłam 2 duże kokosy, jednak ze zużyłam tylko jeden. To są naprawdę cienkie paseczki wycięte obieraczką do ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem pod wielkim wrażeniem. To jeden z najpiękniejszych tortów, jakie widziałam w swoim życiu! :) Ogromnie Cię podziwiam za pracę w niego włożoną, ale i okazja była nie byle jaka :P Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ślicznie wygląda :), fajny pomysł z tym kokosem po bokach

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem pod wrażeniem;)
    Prawdziwe dzieło sztuki

    OdpowiedzUsuń
  11. jak go pokroic.

    OdpowiedzUsuń
  12. czy torcik był czymś wzmocniony zeby gorny torcik się nie zapadł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortu nie wzmacniałam niczym, biszkopt był wystarczająco sztywny to samo z masą. Górna część tortu nie jest aż tak duża ;)

      Usuń
  13. Taki tort chce przygotować na Dzień Matki w podziękowaniu dla mojej mamy ale mam ogromne obawy czy mi wyjdzie... oczywiście mój będzie mieć tylko jedno "piętro" bo dwa to za duża sztuka kulinarna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, mam nadzieje, ze mamie będzie smakował. Tort wbrew pozorom nie jest az taki trudny. A dodatkowo piętro nie wymaga większych umiejętności, wystarczy tylko przygotować pierwsza warstwę, przełożyć kremem a następnie umieścić na niej mniejsza druga warstwe. Przekaladac tak samo jak pierwsza. Kiedys tez bardzo tego sie obawialam, a jeszcze 5 lat temu obawialam sie upiec biszkopt, wystarczy wiecej wiary w siebie a przede wszystkim odwagi ;) Czekam na rezultaty. Powodzonka

      Usuń
  14. Mam pytanie dotyczące kokosu... jak go rozbić żeby wyszły takie długie i równe paski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja starałam się tylko wydobyć jak największe kawałki kokosu ze skorupki. Następnie wycinałam pasy ostra obieraczka do warzyw, dzięki niej wszystkie pasy świeżego kokosu były równe.powodzenia :)

      Usuń
  15. Zachwycona twoim tortem własnie piekę biszkopt, by zrobić podobny.Mam pytanie- czy te kawałki kokosa nie utrudniają krojenia?Pozdrawiam słodko Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę utrudniają, jednakże można je delikatnie po przesuwać i nie ma problemu ;) Życzę powodzenia Kasiu....chętnie zjadłabym kawałek teraz....rozmyślam właśnie co tu upichcić ;)

      Usuń

link

Related Posts with Thumbnails