2012/03/24
2012/03/19
Sernik waniliowy z Aero Mint
Uwielbiam serniki...dzisiejszy to waniliowy sernik upieczony w kąpieli wodnej na 17 marca...dzień Świętego Patryka, stąd ta zieleń w serniku. Tego samego dnia miałam okazję też napić się popularnego w tym dniu zielonego piwa ;)
Sernik składa się ze spodu, którym są czarne ciasteczka Oreo. Następnie sernik waniliowy przedzielony masą z czekolady miętowej Aero Mint z dodatkiem mielonych migdałów oraz środków z ciasteczek oreo. Dodatkowo do masy dodałam łyżeczkę barwnika zielonego, dzięki czemu kolor zielony był bardziej intensywny. Całość tworzy niepowtarzalny smak...sernik polecam na fanów deserów o smaku miętowym...sernik ten jest bardzo wilgotny.
2012/03/06
Ciasto Pijak ze Śliwkami
Maiłam początkowo obiekcje co do tego ciasta i ilości alkoholu;) Jednakże jego niepowtarzalny smak na drugi dzień pychotka. Ostatnio moja siostra Krysia, skutecznie zachęcała mnie do tego ciasta, więc się skusiłam. Przepis pochodzi ze zbiorów ciotki Irenki....z małymi wzmiankami. Ciasto idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia, smakuje zwłaszcza panom...nie polecam go dla dzieci.
Ciasto rozgrzewające gardełko i brzuszek;)
Ciasto rozgrzewające gardełko i brzuszek;)
2012/03/02
Tort Pszczółka Maja ;)
Ten kolorowy torcik, wykonałam dla mojej najlepszej przyjaciółki Małgorzaty N. z okazji jej 30tych urodzin. Mania, bo tak ją nazywamy często była kojarzona jako pszczółka Maja stąd też mój pomysł na taki tort;)
Tort składa się z dwóch biszkoptów waniliowych, przełożonych kremem cytrynowym, udekorowany lukrem plastycznym....trochę zabawy i czasu potrzeba było by go stworzyć;)
Mania jeszcze raz moc gorących buziaków z okazji okrągłych urodzin i witam w naszym gronie "zgredów" 30 letnich hihihi. Buźka
2012/02/20
Tęczowy Tort z Różami - Ranibow Cake with Roses
Tort który na zewnątrz się nie wyróżnia, biały lukier do tego dekoracja róże i liście wykonane z lukru plastycznego. Jednak wnętrze naprawdę zaskakuje swoim wyglądem. Tort składa się z 6 warstw biszkoptów, każdy o innym kolorze, kolorze tęczy: purpurowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Następnie przełożony kremem z serka mascarpone i bitej śmietany o smaku waniliowym.
Prezent urodzinowy dla Gosi L. życzę Ci wielu kolorowych dni tak jak ten tort;)
2012/02/05
Tort Kokosowy Malibu z Czekoladową Kokardą
A to już przepis i wykonanie krok po kroku wcześniej zaprezentowanego Tortu kokosowego, który wykonałam niedawno na swoje urodziny. Składa się z dwóch pięter, przełożony przepysznym kremem z dodatkiem serka mascarpone, bitej śmietany, rumu Malibu oraz wiórkami kokosowymi. Boki tortu to świeży kokos, a góra jego część to czekoladowa kokarda z czekoladowego i białego lukru, pozłocona sprejem cukierniczym.
2012/02/02
Przepisy na Tłusty Czwartek
Szukasz niepowtarzalnych przepisów na tłusty czwartek, który już tuż tuż. Oto kilka z nich.....ciekawe ile oponek i pączków każdy z nas w tym roku zje....? hihihi
2012/01/31
2012/01/22
Maggie's Bakery
Szukasz niepowtarzalnego tortu, ciasta, bufetu aby uczcić
wyjątkową dla Ciebie okazję? Szukasz tortu, ciast, które nie tylko
pięknie wyglądają, ale również świetnie smakują?
Mieszkasz w Belfaście (Irlandia Północna) lub okolicach?
Dobrze trafiłeś!
Przedstawiam Wszystkim stronę internetową, mojego nowego przedsięwzięcia: Maggie's Bakery Pl, gdzie możecie zamówić wszelkiego rodzaju ciasta, torty, dania na wszelkiego rodzaju bufety, a także dania obiadowe.
2012/01/17
Koreczkowy Jeż
Dzisiaj przedstawiam propozycję idealną a wszelkiego rodzaju bufety czy spotkania rodzinne lub imprezy. Mój jeż ...bo chyba go przypomina (miał być bałwankiem) był gościem głównym na moich urodzinach. Zachwycał swoim wyglądem jak i smakiem. Jest to wersja popularnych koreczków, zaprezentowanych troszkę inaczej. Mój jeż koreczkowy składa się z dwóch kapust połączonych ze sobą, owiniętych folią aluminiową, nakłuty wykałaczkami równymi składnikami: papryka, szynka, kiełbasa, ser, ogórki, czerwona cebula.
A to już kilka zdjęć jeża....jedno z nich z nieco zniekształconym nosem....;) efekt zobaczcie sami;)
2012/01/15
Tort Kokosowy z Malibu i moja gorąca 30stka;)
Na razie tylko jedno zdjęcie...tortu który wykonałam na moje dzisiejsze urodziny. Torcik składa się z dwóch biszkoptów nasączonych rumem malibu a następnie przełożonym kremem z serka mascarpone z wiórkami kokosowymi, rumem malibu oraz wiórkami czekoladowymi. udekorowany świeżym kokosem oraz kokardą z lukru.
Pyszny kremowy i delikatny.
Więcej zdjęć jak wykonać taki tort w późniejszym czasie....na razie muszę iść odpocząć...po szaleńczej ..urodzinowej nocy...Pozdrawiam Małgośka
Więcej zdjęć jak wykonać taki tort w późniejszym czasie....na razie muszę iść odpocząć...po szaleńczej ..urodzinowej nocy...Pozdrawiam Małgośka
2012/01/02
Najlepsze przepisy roku 2011
Nowy Rok Za pasem. Mam nadzieję, że sylwestrowe szaleństwa się udały. Moje i to za bardzo;) Przy okazji życzę Wam wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Spełnienia marzeń, miłości a przede wszystkich zdrowia...bo całą resztę można kupić.
A tu już przedstawiam najlepsze przepisy roku 2011 (najczęściej wyszukiwane i odwiedzane przepisy na moim blogu):
![]() | ||||||||||||
2011/12/30
Ryba po Grecku
Ryba po grecku, idealne danie wigilijne lub jako przekąska na przyjęcie. Uwielbiam jej niepowtarzalny smak i na zimno czy na słodko. Rybę po grecku przygotowuję
z podsmażonych filetów z rybnych (najczęściej dorsza) przełożonych z farszem, wykonanym z marchewki, pomidorów, cebulki oraz selera.
Najlepsza jest na drugi dzień, gdy przegryzie się farsz razem z rybką.
2011/12/29
2011/12/28
Uszka wigilijne - Polish Christmas Dumplings
Uszka wigilijne, smaczne, jedno z dań głównych na Wigilijnym stole. Przygotowuje się podobnie jak pierogi, te samo ciasto natomiast inny sposób zawijania. I może troszeczkę bardziej czasochłonne niż pierogi. Farsz też ten sam. Moje tradycyjnie zawierają farsz z kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów. Idealne serwowane z grzybowym barszczem, bo tylko taki jest u mnie przygotowywany na Święta Bożego Narodzenia lub jak kto woli z czerwonym....
2011/12/27
2011/12/26
Ekspresowe Pierogi z Makiem - Sweet Dumplings with Poppy Seed Filling
Świąt nadbiega koniec....i dopiero teraz będę dodawać przepisy;) z braku czasu w przedświątecznym szaleństwie, no cóż będą na przyszły rok.
Pierożki powstały bardzo szybko, nie były planowane na tegoroczne święta, ale została masa makowa a ciasto francuskie było w zamrażalce, więc należało wykorzystać pozostałą masę makową.
2011/12/24
Jest taki dzień....
Chciałabym złożyć serdeczne życzenia Świąteczne i Noworoczne dla Całej rodziny, znajomych fanów mojego bloga, dla tych którzy pasją jest gotowanie i pieczenie. Życzę wam spełnienia marzeń tych słodkich i jeszcze słodszych...wiele miłości i serdeczności w Waszych domach. I ogólnie przyjemnie spędzonej biesiady Bożonarodzeniowej.
Dziękuję serdecznie na ten wspólnie spędzony czas. Za wasze wsparcie... Podrawiam Serdecznie.
Małgorzata Faryna
2011/12/20
Paszteciki (Krokieciki) z Ciasta Naleśnikowego Nadziewane Mięsem Wieprzowym - Croquettes stuffed with Pork Mince
Paszteciki a raczej może mini krokiety, wykonane z ciasta naleśnikowego. A zazwyczaj paszteciki są wykonane z ciasta drożdżowego. Dzisiejsze paszteciki wykonane są z ciasta naleśnikowego nadziewane mięsem wieprzowym, usmażone w kruchej i naprawdę pysznej panierce z rzadkiego ciasta naleśnikowego oraz bułki tartej. Można stosować inne rodzaje nadzień według uznania. Idealne jako danie na obiad z czerwonym barszczem lub przystawka na różnego rodzaju przyjęcia czy święta.
2011/12/11
Smażony Dorsz - Fried Cod
Prosta, w swoim przygotowaniu. Dla mnie najlepsza ze względu na swą prostotę, zdecydowanie lepsza w smaku niż ryby w cieście. Filet z dorsza koniecznie ze skórką, zamarynowany w soli, pieprzu i soku z cytryny. Obtoczony w mące krupczatka, która nadaje skórce chrupkości, usmażony w głębokim tłuszczu. Tak samo mogą byś smażone inne filety z ryb lub całe ryby. Całe ryby jak pstrąg czy flądra najlepiej nakrajać co 2cm na głębokość około 1cm. Dzięki temu ryba będzie się lepiej i szybciej smażyła. I łatwo jest sprawdzić czy się usmażyła po przez to, że łatwo odchodzi od ości.
2011/11/30
Kokosanki - Coconut Cookies
Kokosanki, jedne z moich ulubionych. Kruche a zarazem soczyste w środku. Są idealnym rozwiązaniem zamiast bez, gdy pozostają nam białka z jajek. Zawierają duże ilości kokosu przeplatane ze smakiem mielonych migdałów, które nadają im soczystość oraz ziarenek mielonej kawy, dzięki której to nie są tak mdłe i słodkie. Polecam!!!
2011/11/29
Róże Karnawałowe - Carnival Roses
A jeśli nie faworki to może róże karnawałowe? Są wykonane z tego samego ciasta, jednakże trzeba im poświęcić troszkę więcej czasu podczas przygotowania. Ale za to wyglądają bardziej efektownie...jak z resztą widać;) Tak samo jak faworki są idealnym słodkim dodatkiem na andrzejki lub tłusty czwartek...
2011/11/28
Faworki - Polish Pastry Twists
Faworki czy chrusty nazwy różne jak i przepisy na nie. Doskonałe na andrzejkowe szaleństwo (moje były przygotowane na Andrzejki w ostatnią sobotę), jak i na tłusty czwartek. Łatwe w przygotowaniu, jednakże bardziej czasochłonne w smażeniu...chyba że zatrudni się dodatkowe ręce do pracy to zrobione są w mig;)
Przepis na te chrusty jest naprawdę dobry, są kruche, rozpływające się w ustach i z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Przygotowując faworki zostanie nam kilka białek z których możemy zrobić bezy lub kokosanki (na nie przepis już jutro).
Subskrybuj:
Posty (Atom)