Bardzo
smaczny chlebek, jeden z moich ulubionych "na wyspach", choć najlepiej
smakuje mi tak polski żytni lub pszenny. Chlebek bardzo
sycący,wilgotny, najlepszy świeży, idealny dodatek do każdej zupy jak i
kanapek. Chleb jest wykonany z mąki razowej grubej z dodatkiem maślanki
oraz sody.
Składniki na 2 małe bochenki chleba:
- 400g mąki razowej grubej(w uk wholemeal coarse flour)
- 120g mąki pszennej (w uk plain flour)
- 560ml maślanki (w uk 1 pint butter milk)
- 2 płaskie łyżeczki sody ( w uk bicarbonate of soda)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru, najlepiej brązowego
- dodatkowo można dodać wg uznania różnego rodzaju ziarna: słonecznik, sezam, dynia itp.
Piekarnik rozgrzać na temperaturę 180 stopni.
samo zdrowie, w sam raz na wiosnę taki chlebek ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Hmm a czy 'wholemeal' to nie jest mąka pełnoziarnista po polsku??
OdpowiedzUsuńTak dosłowne tłumaczenie na polski będzie to pełnoziarnisty, jednakże mieszkając parę lat na wyspach Anonimowy powinieneś/ powinnaś wiedzieć, iż nie wszystko w języku angielskim należy tłumaczyć dosłownie. Użyłam mąki wholemeal corse flour z Neils czyli po polsku mąka razowa gruba. Poniżej link do tej mąki, jest to mąka w zielonym opakowaniu. Pozdrawiam. http://www.neillsflour.co.uk/flour.html
Usuń