2012/03/24

Chleb Razowy pełnoziarnisty - Wheaten Bread

Bardzo smaczny chlebek, jeden z moich ulubionych "na wyspach", choć najlepiej smakuje mi tak polski żytni lub pszenny. Chlebek bardzo sycący,wilgotny,  najlepszy świeży, idealny dodatek do każdej zupy jak i kanapek. Chleb jest wykonany z mąki razowej grubej z dodatkiem maślanki oraz sody.








Składniki na 2 małe bochenki chleba:

  • 400g mąki razowej grubej(w uk wholemeal coarse flour)
  • 120g mąki pszennej (w uk plain flour)
  • 560ml maślanki (w uk 1 pint butter milk)
  • 2 płaskie łyżeczki sody ( w uk bicarbonate of soda)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru, najlepiej brązowego
  • dodatkowo można dodać wg uznania różnego rodzaju ziarna: słonecznik, sezam, dynia itp.
Piekarnik rozgrzać na temperaturę 180 stopni.



Wszystkie składniki razem wymieszać. Przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem blaszek. Ja użyłam jedna prostokątna a drugą okrągłą o średnicy 20cm. W zależności jak chcecie by chleb by wysoki.


Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.



Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, dobrze ostudzić. 



3 komentarze:

  1. samo zdrowie, w sam raz na wiosnę taki chlebek ;)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm a czy 'wholemeal' to nie jest mąka pełnoziarnista po polsku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dosłowne tłumaczenie na polski będzie to pełnoziarnisty, jednakże mieszkając parę lat na wyspach Anonimowy powinieneś/ powinnaś wiedzieć, iż nie wszystko w języku angielskim należy tłumaczyć dosłownie. Użyłam mąki wholemeal corse flour z Neils czyli po polsku mąka razowa gruba. Poniżej link do tej mąki, jest to mąka w zielonym opakowaniu. Pozdrawiam. http://www.neillsflour.co.uk/flour.html

      Usuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails