2010/05/31

Gołąbki w Sosie Pomidorowym – Cabbage Leaves stuffed with Meat and Rice served with Tomato Sauce


Gołąbki, moje ulubione przygotowane mojej Mamy sposobem. Moja mama zawsze lubi małe gołąbki stąd i moje są bardzo małe ;) Niektóre mają wielkość orzecha włoskiego. Ugotowane w garnku z dużą ilością sosu pomidorowego...     i koniecznie z płatkami ryżowymi.

Składniki na gołąbki i farsz:

1 główka średniej wielkości białej kapusty

2 łyżki koncentratu pomidorowego( do farszu)

100 g płatków ryżowych

(może być ryż który trzeba wcześniej ugotować na pół twardo) ja preferuję wersję z płatkami ryżowymi gdyż nie trzeba ich wcześniej gotować, ze względu że mieszkam w NI nie mam dostępu do polskich płatków ryżowych dlatego użyłam ryż

500 g mięsa mielonego wieprzowego

sól i pieprz do smaku (łyżka soli, łyżeczka pieprzu świeżo mielonego)

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka koperku

2 łyżki Vegety lub rozpuszczona jedna kostka rosołowa lub najlepiej wywar z domowego rosołu

1 średniej wielkości starta na tarce cebula

Napełnić głęboki garnek wodą i zagotować (dodać łyżkę soli)  . Kapustę należy obrać z kilku wierzchnich liści(zachować je na później), wyciąć głąb następnie włożyć do gorącej wody w głębokim garnku(stroną z głąbem do dołu). Wodę z ugotowanej kapusty zachować.  Liście niekształtne bądź uszkodzone zachować na później. W drugim małym garnku ugotować ryż jeśli nie będziemy używać płatków ryżowych.

 

Gotować ta stroną przez 15 minut następnie odwrócić kapustę stroną głąba do góry i gotować tak przez 5 minut, następnie widelcem odrywać liść po liściu przenosząc na talerz. Jeśli liście nie chcą odchodzić należy podgotowywać kapustę na zmianę najpierw z dołu potem z góry i znowu odrywać. Od ochłodzonych liści odciąć zgrubienia na końcówkach zewnętrznych liścia od strony głąba.

W czasie gdy oczekujemy aż kapusta się zagotuje możemy przygotować farsz.  Mięso mielone, sól, pieprz, płatki ryżowe, jajko, bułka tarta, starta cebula, koperek i koncentrat pomidorowy.

Przygotować garnek do którego będziemy wkładać gołąbki, wyłożyć dno garnka liśćmi, które są uszkodzone lub umyć i użyć liście z wierzchu kapusty. Na każdy liść nakładamy przygotowany farsz według następującego sposobu(ilość farszu zależy od wielkości liścia):

Każdy tak złożony gołąbek wkładamy do przygotowanego garnka. Gołąbki układamy ściśle jeden obok drugiego dzięki czemu nie będą się rozwalały. Gołąbki zalewamy wodą na której gotowaliśmy kapustę. Wsypujemy 2 łyżki Vegety. Zakrywamy gołąbki talerzem i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.

Jeśli zostanie niewykorzystany farsz, to możemy z niego zrobić malutkie pulpeciki które należy podsmażyć na patelni a potem podawać z sosem pomidorowym z gołąbków. :)

W czasie gdy gołąbki się gotują przygotowujemy sos pomidorowy.

 

Sos pomidorowy:

250 g koncentratu pomidorowego

7 łyżek śmietany słodkiej

7 łyżek mąki pszennej

pół łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki dobrze wymieszać stopniowo dodawać wodę z garnka z gołąbkami, nadal mieszając. Dodać tyle wody by konsystencja przecieru była lejąca. Wyjąć talerz przykrywający gołąbki i wylać przygotowany sos na cały garnek. Nie mieszać tylko z powrotem położyć talerz na gołąbki. Talerz delikatnie wyciskać kilka krotnie. Dzięki czemu nie trzeba mieszać. Pozostawić do zagotowania. Odstawić najlepiej na 2 godziny i serwować.

Serwować z chlebem lub ziemniakami.

Smacznego;)

1 komentarz:

  1. ewcia
    109.243.39.197
    19.06.2010 o 10:24 AM

    Super przepis…
    ..i obrazowo przedstawiony
    Gratuluję pomysłu !!!
    Super przepis... ..i obrazowo przedstawiony Gratuluję pomysłu !!!
    ewcia


    Gosiak
    188.221.36.225
    04.06.2010 o 9:03 PM

    Palce lizac….
    przy takim nauczycielu nawet ja potraie cos upichcic :P
    Dzieki moj Mistrzu! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails