Gołąbki w Sosie Pomidorowym – Cabbage Leaves stuffed with Meat and Rice served with Tomato Sauce
Gołąbki, moje ulubione przygotowane mojej Mamy sposobem. Moja
mama zawsze lubi małe gołąbki stąd i moje są bardzo małe ;) Niektóre
mają wielkość orzecha włoskiego. Ugotowane w garnku z dużą ilością sosu
pomidorowego... i koniecznie z płatkami ryżowymi.
Składniki na gołąbki i farsz:
1 główka średniej wielkości białej kapusty
2 łyżki koncentratu pomidorowego( do farszu)
100 g płatków ryżowych
(może być ryż który trzeba wcześniej ugotować na pół twardo) ja
preferuję wersję z płatkami ryżowymi gdyż nie trzeba ich wcześniej
gotować, ze względu że mieszkam w NI nie mam dostępu do polskich płatków
ryżowych dlatego użyłam ryż
500 g mięsa mielonego wieprzowego
sól i pieprz do smaku (łyżka soli, łyżeczka pieprzu świeżo mielonego)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka koperku
2 łyżki Vegety lub rozpuszczona jedna kostka rosołowa lub najlepiej wywar z domowego rosołu
1 średniej wielkości starta na tarce cebula
Napełnić głęboki garnek wodą i zagotować (dodać łyżkę soli) .
Kapustę należy obrać z kilku wierzchnich liści(zachować je na później),
wyciąć głąb następnie włożyć do gorącej wody w głębokim garnku(stroną z
głąbem do dołu). Wodę z ugotowanej kapusty zachować. Liście
niekształtne bądź uszkodzone zachować na później. W drugim małym garnku
ugotować ryż jeśli nie będziemy używać płatków ryżowych.
Gotować
ta stroną przez 15 minut następnie odwrócić kapustę stroną głąba do
góry i gotować tak przez 5 minut, następnie widelcem odrywać liść po
liściu przenosząc na talerz. Jeśli liście nie chcą odchodzić należy
podgotowywać kapustę na zmianę najpierw z dołu potem z góry i znowu
odrywać. Od ochłodzonych liści odciąć zgrubienia na końcówkach
zewnętrznych liścia od strony głąba.
W czasie gdy oczekujemy aż kapusta się zagotuje możemy
przygotować farsz. Mięso mielone, sól, pieprz, płatki ryżowe, jajko,
bułka tarta, starta cebula, koperek i koncentrat pomidorowy.
Przygotować garnek do którego będziemy wkładać gołąbki, wyłożyć
dno garnka liśćmi, które są uszkodzone lub umyć i użyć liście z wierzchu
kapusty. Na każdy liść nakładamy przygotowany farsz według
następującego sposobu(ilość farszu zależy od wielkości liścia):
Każdy tak złożony gołąbek wkładamy do przygotowanego garnka.
Gołąbki układamy ściśle jeden obok drugiego dzięki czemu nie będą się
rozwalały. Gołąbki zalewamy wodą na której gotowaliśmy kapustę.
Wsypujemy 2 łyżki Vegety. Zakrywamy gołąbki talerzem i gotujemy na
średnim ogniu przez 30 minut.
Jeśli zostanie niewykorzystany farsz, to możemy z niego zrobić
malutkie pulpeciki które należy podsmażyć na patelni a potem podawać z
sosem pomidorowym z gołąbków. :)
W czasie gdy gołąbki się gotują przygotowujemy sos pomidorowy.
Sos pomidorowy:
250 g koncentratu pomidorowego
7 łyżek śmietany słodkiej
7 łyżek mąki pszennej
pół łyżeczki pieprzu
Wszystkie składniki dobrze wymieszać stopniowo dodawać wodę z
garnka z gołąbkami, nadal mieszając. Dodać tyle wody by konsystencja
przecieru była lejąca. Wyjąć talerz przykrywający gołąbki i wylać
przygotowany sos na cały garnek. Nie mieszać tylko z powrotem położyć
talerz na gołąbki. Talerz delikatnie wyciskać kilka krotnie. Dzięki
czemu nie trzeba mieszać. Pozostawić do zagotowania. Odstawić najlepiej
na 2 godziny i serwować.
Serwować z chlebem lub ziemniakami.
Smacznego;)
ewcia
OdpowiedzUsuń109.243.39.197
19.06.2010 o 10:24 AM
Super przepis…
..i obrazowo przedstawiony
Gratuluję pomysłu !!!
Super przepis... ..i obrazowo przedstawiony Gratuluję pomysłu !!!
ewcia
Gosiak
188.221.36.225
04.06.2010 o 9:03 PM
Palce lizac….
przy takim nauczycielu nawet ja potraie cos upichcic :P
Dzieki moj Mistrzu! :)