Paluszki z Kurczaka w Kruchej Panierce Słodka Chilli serwowane w Chlebie Pitta - Sweet Chilli Chicken Pitta Pockets
Dzisiaj jeszcze prostsza wersja paluszków z kurczaka a według
mnie jeszcze smaczniejsza. Kawałki kurczaka marynowane w sosie słodka
Chilli oproszone w mące pszennej i smażone w głębokim tłuszczu. Bardzo
szybki obiadek, albo przekąska ;)
Składniki:
10 piersi z kurczaka
mąka pszenna
sos słodka chilli (około 100ml plus jako dip)
1 duża cebula
2 średnie papryki czerwona i zielona
10 sztuk chleba pitta (można użyć też chlebek nan, albo jakakolwiek duża bułka)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jakikolwiek Sos do polania paluszków: Sos słodka chilli, ketchup,
majonez czosnkowy, sos słodko-kwaśny, sos tzatzyki, sos curry itd.,
wg upodobania).
Piersi kurczaka pokroić w cieniutki paseczki i przełożyć do miski, wlać sos słodka chilli. Odstawić na pół godziny.
Obrać cebulę i pokroić w paseczki. Usmażyć lekko doprawiając szczyptą soli i pieprzu, to samo zrobić z paprykami.
Rozgrzać frytkownicę, bądź olej w garnku. Smażyć koniecznie w
głębokim tłuszczu (na patelni z mała ilością tłuszczu mąka będzie się
palić).
Kawałki kurczaka oprószyć dokładnie mąką i wrzucać do rozgrzanego
oleju. Smażyć około 10 minut. Usmażone wymieszać z podsmażoną cebulą i
papryką. Chlebek Pitta naciąć wzdłuż (można podgrzać w mikrofali na
kilka sekund) wypełnić kurczakiem, cebulą i papryką, polać mała
ilością sosu słodka chilli.
Można wykorzystać takie kawałki kurczaka na obiad, bądź przekąskę
na przyjęcie. Szybie i smaczne. Osobiście lubię takie kawałki kurczaka z
sosem tzatzyki lub majonezem czosnkowym. Do takiego kurczaka można
dodać jakąkolwiek surówkę, ser feta, pokrojone świeże warzywa takie jak:
ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata.
Mąkę pszenną lepiej zastąpić kukurydzianą, wtedy olej się nie przypala, a papierka ma piękny złoty kolor i jest bardziej chrupiąca.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam