Truskawki z Makaronem i Śmietaną
Wreszcie zaczął się sezon truskawkowy. Moje upragnione truskawki
z regionu, w których czuć zniewalający smak i zapach, nie jak te
sztuczne które można dostać zimą. Zazwyczaj lubię zjeść truskawki z samą
słodką śmietaną i odrobiną cukru jeśli truskawki nie są wystarczająco
słodkie. Ale czasami dla odmiany wersja z makaronem też jest przepyszna i
w dodatku bardziej sycąca. A od bardzo dawna nie jadłam makaronu z
truskawkami....
Składniki na 2 porcje:
150 g makaronu
300 g świeżych truskawek
5 łyżek słodkiej śmietany lub jogurtu naturalnego
cukier do smaku ( jeśli truskaweczki są słodkie to można się delektować się truskawkami bez cukru)
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Truskawki obrać z
szypułek, umyć. Rozgnieść za pomocą tłuczką do ziemniaków lub widelcem
(lub mikserem, blenderem, ale tylko przez kilka sekund, bo większe
kawałki lepiej smakują z makaronem). Dodać śmietanę, cukier. Ostudzony
makaron wyłożyć do miseczek polać przygotowanym sosem truskawkowym.
Udekorowałam świeżymi truskawkami i bita śmietaną.
Smaczny deser robi się bardzo szybko;) znika jeszcze szybciej ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)