Paluszki z kurczaka w kruchym cieście ( Nuggetsy ) serwowane z Sosem Słodka Chilli - Battered Chicken Goujons served with Sweet Chilli Sauce
Przedstawiam Wam dziś szybką wersję przygotowania soczystych
paluszków z kurczaka w bardzo kruchej i pysznej panierce zwane tez jako Nuggetsy. Wersja ta jest
bardzo oszczędna. Kurczak jest smażony w tzw. cieście naleśnikowym z
tym że ta wersja nie zawiera ona ani mleka czy jajek...
Propozycja na szybki obiadek, który najbardziej uwielbiają
dzieci... Jedynie serwując dla naszych pociech, poleciłabym zastosować
ketchup czy majonez czosnkowy (majonez zmieszany z drobno posiekanym
czosnkiem i pietruszką) zamiast sosu słodka chilli.
Składniki ciasto "naleśnikowe" na 10 porcji:
1/2 kg mąki pszennej (w uk można użyć self raising flour, wtedy nie trzeba dodawać proszku do pieczenia)
około 1/2 L wody (2 szklanki)
1 łyżeczka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
1 łyżka proszku do pieczenia
10 piersi z kurczaka
około 100 g mąki pszennej do obsypania piersi z kurczaka
olej do smażenia
ręcznik papierowy
Jakikolwiek Sos do polania paluszków: Sos słodka chilli, ketchup,
majonez czosnkowy, sos słodko-kwaśny, sos tzatzyki, sos curry itd., wg
upodobania)
Do dużej miski wysypać mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia,
szklanka wody. Wymieszać dobrze mikserem cały czas dolewając wodę.
Konsystencja ciasta powinna być lejąca się, tak jak na ciasto
naleśnikowe. Im gęstsze ciasto tym grubsza będzie panierka usmażonego
kurczaka i nie będzie chrupiąca. Przygotowane ciasto odstawić na 15
minut.
Rozgrzać frytkownicę na 180 stopni (jeśli nie mamy frytkownicy
można użyć zwykły garnek) .Ważne jest by kurczak był smażony w dobrze
rozgrzanym i głębokim tłuszczu. Na patelni z małą ilością tłuszczu
przybierze inny kształt, plus olej będzie się palił.
W czasie oczekiwania na ciasto naleśnikowe, pokroić piersi z
kurczaka na cienkie, długie paseczki. Obsypać każdy paseczek dobrze
mąką. Dzięki temu ciasto naleśnikowe będzie bardziej przylegało do
kurczaka.
Obtoczone mąką kawałki kurczaka maczać pojedynczo w całości w
cieście naleśnikowym i wkładać do dobrze rozgrzanego tłuszczu. Obracać
co chwilę, smażyć około 7 minut do uzyskania pięknego bursztynowego
koloru. Wykładać na ręcznik papierowy, by tłuszcz mógł wsiąknąć w
ręcznik a nie pozostać w panierce.
Serwować od razu z wybranym przez siebie sosem. Można serwować w
bułce, bądź z ryżem, ziemniakami czy surówką. Decyzję już pozostawiam
Wam.
Enjoy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)