2010/05/24

Paluszki z kurczaka w kruchym cieście ( Nuggetsy ) serwowane z Sosem Słodka Chilli - Battered Chicken Goujons served with Sweet Chilli Sauce


Przedstawiam Wam dziś szybką wersję przygotowania soczystych paluszków z kurczaka w bardzo kruchej i pysznej panierce zwane tez jako Nuggetsy. Wersja ta jest bardzo oszczędna. Kurczak jest smażony w tzw. cieście naleśnikowym z tym że ta wersja nie zawiera ona ani mleka czy jajek...

Propozycja na  szybki obiadek, który najbardziej uwielbiają dzieci... Jedynie serwując dla naszych pociech, poleciłabym zastosować ketchup czy majonez czosnkowy (majonez zmieszany z drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką) zamiast sosu słodka chilli.



Składniki ciasto "naleśnikowe" na 10 porcji:

1/2 kg  mąki pszennej (w uk można użyć self raising flour, wtedy nie trzeba dodawać proszku do pieczenia)

około 1/2 L wody (2 szklanki)

1 łyżeczka soli

1 łyżka grubo mielonego pieprzu

1  łyżka proszku do pieczenia

10 piersi z kurczaka

około 100 g mąki pszennej do obsypania piersi z kurczaka

olej do smażenia

ręcznik papierowy

Jakikolwiek Sos do polania paluszków: Sos słodka chilli, ketchup, majonez czosnkowy, sos słodko-kwaśny, sos tzatzyki, sos curry itd.,  wg upodobania)

Do dużej miski wysypać  mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia, szklanka wody. Wymieszać dobrze mikserem cały czas dolewając wodę. Konsystencja ciasta powinna być lejąca się, tak jak na ciasto naleśnikowe. Im gęstsze ciasto tym grubsza będzie panierka usmażonego kurczaka i nie będzie chrupiąca. Przygotowane ciasto odstawić na 15 minut.

Rozgrzać frytkownicę na 180 stopni (jeśli nie mamy frytkownicy można użyć zwykły garnek) .Ważne jest by kurczak był smażony w dobrze rozgrzanym i głębokim tłuszczu.  Na patelni z małą ilością tłuszczu przybierze inny kształt, plus olej będzie się palił.

W czasie oczekiwania na ciasto naleśnikowe, pokroić piersi z kurczaka  na cienkie, długie paseczki.  Obsypać każdy paseczek dobrze mąką. Dzięki temu ciasto naleśnikowe będzie bardziej przylegało do kurczaka.

Obtoczone mąką kawałki kurczaka maczać pojedynczo w całości w cieście naleśnikowym i wkładać do dobrze rozgrzanego tłuszczu. Obracać co chwilę, smażyć około 7 minut do uzyskania pięknego  bursztynowego koloru. Wykładać na ręcznik papierowy, by tłuszcz mógł wsiąknąć w ręcznik a nie pozostać w panierce.

Serwować od razu z wybranym przez siebie sosem. Można serwować w bułce, bądź z ryżem, ziemniakami czy surówką. Decyzję już pozostawiam Wam.

Enjoy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails