Babeczki Drożdżowe z Makiem
Korzystając z okazji, że piekłam bułeczki drożdżowe z makiem
zdecydowałam się na wersję próbną upieczenia babeczek drożdżowych z
pozostałego ciasta drożdżowego oraz masy makowej... Ta wersja babeczek
dla prawdziwych miłośników masy makowej, która całkowicie wypełnia
babeczkę ;)
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
1/2 kostki drożdży
1/2 szklanki cukru plus 2 łyżki
130 ml kwaśnej śmietany
1/2 szklanki oleju do wyrobienia ciasta
2 jajka
szczypta soli
5 łyżek ciepłego mleka
Drożdże w małej miseczce rozpuścić w 5 łyżkach ciepłego mleka i 2
łyżkach cukru. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie można delikatne zagęścić
odrobiną mąki pszennej. Pozostawić drożdże do niewyrośnięcia w ciepłym
miejscu na około pół godziny. W dużej misce wymieszać ręką mąkę z
jajkami, cukrem, szczyptą soli oraz kwaśną śmietaną na koniec dodać
wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec
wyrabiać ciasto z 10 minut dodając stopniowo olej. Pozostawić tak
wyrobione ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Masa makowa:
250g suchego maku
50 g wiórek kokosowych
50 g smalcu
1/2 szklanki cukru
50 g dżemu najlepiej jabłkowy albo śliwkowy
3 łyżki likieru amaretto bądź aromatu migdałowego
1 białko plus 1 białko na posmarowanie bułki po złożeniu.
Jeśli ktoś lubi można dodać skórkę pomarańczową oraz odrobinę sparzonych rodzynek.
Mak ugotować z wodą przez 2 godziny. Odcedzić i zmielić w maszynce o
bardzo drobnym sitku, bądź 3 - krotnie zmielić na sitku o grubszych
oczkach. Do zmielonego maku dodać rozpuszczony smalec a w nim cukier
oraz pozostałe składniki.
Następnie wysmarować smalcem blaszkę na mufinki. Rozwałkować ciasto
na grubość 1cm, i wyciąć literatką kółko a następnie wykleić nim
wgłębienia w blaszce. Potem włożyć do środka masę makową.
Piec w temperaturze 170 stopni w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)