Kawałki Piersi z Kurczaka w Chińskim Sosie z Chilli i Miodem Serwowane Ze Smażonymi Kawałkami Jajka i Prażonym Ryżem - Chinese Chicken in Honey and Chilli Sauce served with Egg Fried Rice
Dziś kolejna potrawa z kuchni chińskiej, moją propozycją są
smażone kawałki panierowanego kurczaka w słodko - pikantnym sosie ze
szczyptą chińskich ziół serwowane z prażonym ryżem i kawałkami smażonego
jajka. Tylko jedna łyżka aromatu chińskich ziół (Chinese 5 Spice -
przyprawa w proszku) daje niepowtarzalny smak dla tego Dania.
Składniki na 5 porcji:
7 piersi z kurczaka
maka pszenna na obsypanie kawałków kurczaka
1 łyżka aromatu chińskiego Five Spice (Chinese 5 Spice)
1/2 łyżeczki przyprawy Chilli (można więcej jeśli ktoś lubi bardziej pikantne)
2 kostki rosołowe z kurczaka
1,5 l wody
1/2 mieszanka warzywna (kawałki: marchewka, strączki groszku, małe kolby kukurydzy)
1 cebula czerwona (pokroić w kwadraty)
1 cebula biała (pokroić w paski)
1 papryka czerwona (pokroić w paski)
1 papryka czerwona (pokroić w paski)
10 łyżek sosu słodka chilli
10 łyżek miodu płynnego
5 łyżek maki ziemniaczanej.
olej do smażenia
2 szklanki ryżu
2 jajka
Ugotować ryż w 2 szklankach wody. Tak by był sypki.
Rozgrzać olej w garnku lub frytkownicy. Piersi z kurczaka pokroić
w dużą kostkę i obsypać w mące pszennej i wrzucić do dobrze rozgrzanego
oleju. Smażyć około 10 minut do zarumienienia. Wyłożyć na blaszkę do
pieczenia. Rozgrzać piekarnik na 180 stopni.
Do średniego garnka wlać 60 ml oleju, rozgrzać, włożyć kostki
rosołowe mieszać chwilę by się rozpuściły, włożyć mieszankę warzywną,
podsmażać około 2 minut następnie wlać wodę. Dodać sos słodka chilli,
miód, zioła chińskie, przyprawę chilli.Wymieszać i dalej trzymać na
ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 10 łyżkach wody, wlać do garnka i
zagotować. Odstawić z ognia. Dodać cebulę czerwoną i biała, paprykę
czerwoną i zielona, wymieszać. Powstały sos z warzywami polać na
usmażone kawałki kurczaka. Wymieszać. Piec 15 minut w piekarniku.
Lepiej zapiec kurczaka z warzywami w piekarniku, gdyż pierś z
kurczaka zachowa swoją kruchość panierki i soczystość a warzywa się nie
rozgotują.
Rozbić w miseczce 2 jajka i wymieszać widelcem, usmażyć na
patelni tak by była konsystencja sucha. Wyłożyć na deskę do krojenia,
pokroić na drobną kostkę. Na dużą patelnię lub wok wlać 50 ml oleju
bardzo dobrze rozgrzać, następnie dodać ugotowany ryż , posiekane jajko.
Zasmażać 10 minut ciągle mieszając.
Tak przygotowany kurczak serwować z usmażonym ryżem, dla
dekoracji posypałam sezamem. Można użyć różnych warzyw oraz kroić w
różne kształty.
Smmmmmacznegoooo ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)