2010/05/25

Kawałki Piersi z Kurczaka w Chińskim Sosie z Chilli i Miodem Serwowane Ze Smażonymi Kawałkami Jajka i Prażonym Ryżem - Chinese Chicken in Honey and Chilli Sauce served with Egg Fried Rice


Dziś kolejna potrawa z kuchni chińskiej, moją propozycją są smażone kawałki panierowanego kurczaka w słodko - pikantnym sosie ze szczyptą chińskich ziół serwowane z prażonym ryżem i kawałkami smażonego jajka. Tylko jedna łyżka aromatu chińskich ziół (Chinese 5 Spice - przyprawa w proszku) daje niepowtarzalny smak dla tego Dania.





Składniki na 5 porcji:

7 piersi z kurczaka

maka pszenna na obsypanie kawałków kurczaka

1 łyżka aromatu chińskiego Five Spice (Chinese 5 Spice)

1/2  łyżeczki przyprawy Chilli (można więcej jeśli ktoś lubi bardziej pikantne)

2 kostki rosołowe z kurczaka

1,5  l wody

1/2 mieszanka warzywna (kawałki: marchewka, strączki groszku, małe kolby kukurydzy)

1 cebula czerwona (pokroić w kwadraty)

1 cebula biała (pokroić w paski)

1 papryka czerwona (pokroić w paski)

1 papryka czerwona (pokroić w paski)

10 łyżek sosu słodka chilli

10 łyżek miodu płynnego

5 łyżek maki ziemniaczanej.

olej do smażenia

2 szklanki ryżu

2 jajka

Ugotować ryż w 2 szklankach wody. Tak by był sypki.


Rozgrzać olej w garnku lub frytkownicy. Piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę i obsypać w mące pszennej i wrzucić do dobrze rozgrzanego oleju. Smażyć około 10 minut do zarumienienia. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Rozgrzać piekarnik na 180 stopni.




Do średniego garnka wlać 60 ml oleju, rozgrzać, włożyć kostki rosołowe mieszać chwilę by się rozpuściły, włożyć mieszankę warzywną, podsmażać około 2 minut następnie wlać wodę. Dodać sos słodka chilli, miód, zioła chińskie, przyprawę chilli.Wymieszać i dalej trzymać na ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 10 łyżkach wody, wlać do garnka i zagotować. Odstawić z ognia. Dodać cebulę czerwoną i biała, paprykę czerwoną i zielona, wymieszać. Powstały sos z warzywami polać na usmażone kawałki kurczaka. Wymieszać. Piec 15 minut w piekarniku.

Lepiej zapiec kurczaka z warzywami w piekarniku, gdyż pierś z kurczaka zachowa swoją kruchość panierki i soczystość a warzywa się nie rozgotują.

Rozbić w miseczce 2 jajka i wymieszać widelcem, usmażyć na patelni tak by była konsystencja sucha. Wyłożyć na deskę do krojenia, pokroić na drobną kostkę. Na dużą patelnię lub wok wlać 50 ml oleju bardzo dobrze rozgrzać, następnie dodać ugotowany ryż , posiekane jajko. Zasmażać 10 minut ciągle mieszając.

Tak przygotowany kurczak serwować z usmażonym ryżem, dla dekoracji posypałam sezamem. Można użyć różnych warzyw oraz kroić w różne kształty.

Smmmmmacznegoooo ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails