Tort orzechowy - Walnut Cream Gateau
Miało to być spokojne popołudnie po całym tygodniu pracy, a tu
nagle odwiedziła mnie sąsiadka, pytając czy nie mogłabym upiec tortu na
jej dobrej znajomej urodziny. Nie jestem mistrzem w pieczeniu tortów,
dzisiejszy tort jest czwartym tortem przygotowanym w moim życiu ;). A że
lubię wyzwania więc, zdecydowałam się na Tort Orzechowy, który kusił
mnie dłuższego czasu. Delikatny orzechowy biszkopt i puszysty krem o
nutce waniliowej, ozdobiony ogromną ilością orzechów. Rewelacja! ;)
Składniki na biszkopt orzechowy:
150 orzechów włoskich
50 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
5 jajek
2 łyżki oleju słonecznikowego
150 g cukru
Orzechy zmielić w maszynce do mielenia, bądź bardzo drobno
pokroić nożem. Dodać do nich mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, tortownicę o średnicy 23cm,
wyłożyć na sam spód pergamin i posmarować masłem (nie smarować boków
tortownicy).
UWAGA:
Można piec również podzielić na 3 równe części i piec każdy z
blatów osobno. Nie ma później komplikacji z przekrojeniem biszkoptu na 3
równe blaty ;)
Przygotować 2 duże miski. Oddzielić białka do jednej miski a
żółtka do drugiej. Biała ubić na sztywną pianę, następnie dodać 50 g
cukru, ubijając kolejne 5 minut. Żółtka ubijać z olejem i pozostałą
ilością cukru (100g) przez 10 minut. Wszystkie składniki ostrożnie
przełożyć do jednej miski (ubite białka, żółtka oraz zmielone orzechy z
mąką i proszkiem do pieczenia) ręcznie, delikatnie i dokładnie wymieszać
wszystkie składniki.
Przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku przez
około 25 minut. Sprawdzić przed samym końcem czy ciasto na pewno jest
dopieczone po przez nakłucie wykałaczką, która po wyjęciu powinna być
sucha.
Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy na płaską powierzchnię (górą do dołu) oderwać pergamin i dobrze wystudzić.
Przekroić wzdłuż na 3 blaty.
Krem:
600 ml śmietany kremówki ( w uk whipping cream)
60 g cukru pudru
2 łyżki aromatu waniliowego
1 łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Ostudzić, nie
pozwolić być żelatyna stwardniała (konsystencja musi być lejąca). W
dużej misce śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder,
żelatynę oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Pozostawić do
schłodzenia w lodówce na 15 minut.
Dekoracja:
300 g posiekanych w średnia kostkę orzechów włoskich.
Ubitą śmietanę podzielić na 4 części. Przełożone blaty przełożyć
kremem, na każdy balat zużyć 1/4 kremu. Boki i górę tortu posmarować
kremem. Następnie obsypać boki tortu posiekanymi orzechami włoskimi. Na
wierzchu narysować nożem delikatnie 7 równoległych linii, które
ułatwią nakładanie wzoru na tort za pomocą szprycy cukierniczej o dużym
otworze w kształcie gwiazdy.
Odległość pomiędzy jedną linią a drugą powinna wynosić około 0,5
cm. Pomiędzy naniesione linie wykładać pozostała ilość posiekanych
orzechów. Przełożony i udekorowany tort pozostawić w lodówce na kilka
godzin, a najlepiej serwować na drugi dzień.
Zdjęcia, nie są dobrej jakości gdyż ciasto przygotowywałam tort
pod wieczór, a mój malutki aparacik nie radzi sobie ze zdjęciami
robionymi w porze nocnej czy wieczorem. Plus nie mogę Wam pokazać
dokładnego przekroju tortu, ponieważ jest on prezentem, ale mam nadzieję
że mimo to skusicie się do upieczenia tego tortu, który wbrew pozorom
nie jest taki trudny.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)