2010/05/21

Tort orzechowy - Walnut Cream Gateau


Miało to być spokojne popołudnie po całym tygodniu  pracy, a tu nagle odwiedziła mnie sąsiadka, pytając czy nie mogłabym upiec tortu na jej dobrej znajomej urodziny.  Nie jestem mistrzem w pieczeniu tortów, dzisiejszy tort jest czwartym tortem przygotowanym w moim życiu ;). A że lubię wyzwania więc, zdecydowałam się na Tort Orzechowy, który kusił mnie dłuższego czasu.  Delikatny orzechowy biszkopt i puszysty krem o nutce waniliowej, ozdobiony ogromną ilością orzechów. Rewelacja! ;)



Składniki na biszkopt orzechowy:

150 orzechów włoskich

50 g mąki pszennej

1 łyżka proszku do pieczenia

5 jajek

2 łyżki oleju słonecznikowego

150 g cukru



Orzechy zmielić w maszynce do mielenia, bądź bardzo drobno pokroić nożem. Dodać do nich mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C,  tortownicę o średnicy 23cm, wyłożyć na sam spód pergamin i posmarować masłem (nie smarować boków tortownicy).


UWAGA:

Można piec również podzielić na 3 równe części i piec każdy z blatów osobno. Nie ma później komplikacji z przekrojeniem biszkoptu na 3 równe blaty ;)



Przygotować 2 duże miski. Oddzielić białka do jednej miski a żółtka do drugiej. Biała ubić na sztywną pianę, następnie dodać 50 g cukru, ubijając kolejne 5 minut. Żółtka ubijać z olejem i pozostałą ilością cukru (100g) przez 10 minut.  Wszystkie składniki ostrożnie przełożyć do jednej miski (ubite białka, żółtka oraz zmielone orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia) ręcznie, delikatnie i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.



Przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku przez około 25 minut. Sprawdzić przed samym końcem czy ciasto na pewno jest dopieczone po przez nakłucie wykałaczką, która po wyjęciu powinna być  sucha.

 

Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy na płaską powierzchnię (górą do dołu) oderwać pergamin i dobrze wystudzić.


Przekroić wzdłuż na 3 blaty.


Krem:

600 ml śmietany kremówki ( w uk whipping cream)

60 g cukru pudru

2 łyżki aromatu waniliowego

1 łyżka żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Ostudzić, nie pozwolić być żelatyna stwardniała (konsystencja musi być lejąca). W dużej misce śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder, żelatynę oraz  aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Pozostawić do schłodzenia w lodówce na 15 minut.


Dekoracja:

300 g posiekanych w średnia kostkę orzechów włoskich.



Ubitą śmietanę podzielić na 4 części. Przełożone blaty przełożyć kremem, na każdy balat zużyć 1/4 kremu. Boki i górę tortu posmarować kremem. Następnie obsypać boki tortu posiekanymi orzechami włoskimi.  Na wierzchu narysować nożem delikatnie 7  równoległych linii, które ułatwią nakładanie wzoru na tort za pomocą szprycy cukierniczej o dużym otworze w kształcie gwiazdy.





Odległość pomiędzy jedną linią a drugą powinna wynosić około 0,5 cm. Pomiędzy naniesione linie wykładać pozostała ilość posiekanych orzechów. Przełożony i udekorowany tort pozostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej serwować na drugi dzień.



Zdjęcia, nie są dobrej jakości gdyż ciasto przygotowywałam tort pod wieczór, a mój malutki aparacik nie radzi sobie ze zdjęciami robionymi w porze nocnej czy wieczorem. Plus nie mogę Wam pokazać dokładnego przekroju tortu, ponieważ jest on prezentem, ale mam nadzieję że mimo to skusicie się do upieczenia tego tortu, który wbrew pozorom nie jest taki trudny.

Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails