2010/05/31

Ananasowiec - Pineapple Cake


Dawno nie piekłam tego ciasta, ale zaglądnęłam w zeszyt z przepisami i pojawił się on piękny ananasowiec. Warstwa biszkoptu, nie słodkiego a lekko kwaśnego kremu ugotowanego  z soku ananasa z kawałkami ananasa przykryta warstwa "pierzynki" z ubitego białka i kokosu...



Biszkopt:

6 jaj

szklanka mąki pszennej

szklanka cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki octu


Przygotować blaszkę o wymiarach 30x25 cm. Wyłożyć pergaminem, posmarować masłem bądź smalcem. Piekarnik włączyć na temperaturę 180 stopni.

Mąki i proszek do pieczenia przesiać razem przez sito. Przygotować 2 duże miski. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka ubić w osobnej misce z cukrem (około 15 minut). Następnie białka i przesiane mąki dodawać do ubitych żółtek z cukrem powoli mieszając. Dobrze wymieszać i przełożyć do przygotowanej  blaszki. Piec 35 minut w piekarniku do tzw. suchego patyczka.


Wyjąć z blaszki i ostudzić.  Jak biszkopt ostygnie, odwrócić do góry nogami, oderwać pergamin.


Krem ananasowy:

1 puszka ananasa

4 żółtka

200 g masła

2 łyżki cukru

1 budyń śmietankowy

1/2 szklanki wody


Przygotować garnek i miseczkę. Otworzyć puszkę ananasa, sok z ananasa oddzielić do garnka a ananas do miseczki. Sok z ananasa zagotować. Budyń(proszek) wymieszać z cukrem, żółtkami i wodą (białka odłożyć na później  do wykorzystania w warstwie w kokosowej). Wlać do gotującego się soku. Mieszać energicznie do zagotowania. Odstawić do ochłodzenia. Ananas jeśli nie jest pokrojony to pokroić w kostkę.


Masło ubić mikserem , następnie stopniowo dodawać ochłodzony budyń ananasowy.  Do dobrze zmiksowanego masła z budyniem dodać pokrojone ananasy. Krem pozostawić do ochłodzenia.


Warstwa Kokosu:

4 białka

200 g wiórek kokosowych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1,5 szklanki cukru pudru

łyżka oleju do posmarowania pergaminu.

Blaszkę taką samą jak na biszkopt wyłożyć pergaminem. Najlepiej podłożyć 2 warstwy pergaminu, dzięki czemu po upieczeniu warstwy kokosu będzie bez problemu odchodzić od ciasta.  Wysmarować  pergamin olejem. Piekarnik nastawić na temperaturę 18o stopni.

Ubić białka na sztywno, dodać cukier puder dalej ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodać mąkę ziemniaczana i wiórki kokosowe. Wyłożyć na blaszkę. Piec 30 minut. Odwrócić do góry nogami, oderwać pergamin.  Odstawić do ostygnięcia.

Poncz do nasączenia biszkoptu:

1/2 szklanki wody

1 łyżka soku z cytryny

Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć kremem z ananasa, następnie wyłożyć uchodzoną warstwę kokosową. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przechowywać w lodowce.

3 komentarze:

  1. o jakiej puszce ananasa mowa w przepisie? 500g, 400g, 200g, 100g ? mieszkam za granica i mam do dyspozycji różnej wielkości puszki. z góry dziękuje za odpowedź

    OdpowiedzUsuń
  2. o jakiej puszce ananasa mowa w przepisie? 500g, 400g, 200g, ? mieszkam za granicą i mam do dyspozycji puszki różnej wielkości. z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails