Ananasowiec - Pineapple Cake
Dawno nie piekłam tego ciasta, ale zaglądnęłam w zeszyt z
przepisami i pojawił się on piękny ananasowiec. Warstwa biszkoptu, nie
słodkiego a lekko kwaśnego kremu ugotowanego z soku ananasa z kawałkami
ananasa przykryta warstwa "pierzynki" z ubitego białka i kokosu...
Biszkopt:
6 jaj
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu
Przygotować blaszkę o wymiarach 30x25 cm. Wyłożyć pergaminem,
posmarować masłem bądź smalcem. Piekarnik włączyć na temperaturę 180
stopni.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać razem przez sito.
Przygotować 2 duże miski. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na
sztywno. Żółtka ubić w osobnej misce z cukrem (około 15 minut).
Następnie białka i przesiane mąki dodawać do ubitych żółtek z cukrem
powoli mieszając. Dobrze wymieszać i przełożyć do przygotowanej
blaszki. Piec 35 minut w piekarniku do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z blaszki i ostudzić. Jak biszkopt ostygnie, odwrócić do góry nogami, oderwać pergamin.
Krem ananasowy:
1 puszka ananasa
4 żółtka
200 g masła
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki wody
Przygotować garnek i miseczkę. Otworzyć puszkę ananasa, sok z
ananasa oddzielić do garnka a ananas do miseczki. Sok z ananasa
zagotować. Budyń(proszek) wymieszać z cukrem, żółtkami i wodą (białka
odłożyć na później do wykorzystania w warstwie w kokosowej). Wlać do
gotującego się soku. Mieszać energicznie do zagotowania. Odstawić do
ochłodzenia. Ananas jeśli nie jest pokrojony to pokroić w kostkę.
Masło ubić mikserem , następnie stopniowo dodawać ochłodzony
budyń ananasowy. Do dobrze zmiksowanego masła z budyniem dodać
pokrojone ananasy. Krem pozostawić do ochłodzenia.
Warstwa Kokosu:
4 białka
200 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru pudru
łyżka oleju do posmarowania pergaminu.
Blaszkę taką samą jak na biszkopt wyłożyć pergaminem. Najlepiej
podłożyć 2 warstwy pergaminu, dzięki czemu po upieczeniu warstwy kokosu
będzie bez problemu odchodzić od ciasta. Wysmarować pergamin olejem.
Piekarnik nastawić na temperaturę 18o stopni.
Ubić białka na sztywno, dodać cukier puder dalej ubijać do
uzyskania sztywnej konsystencji. Dodać mąkę ziemniaczana i wiórki
kokosowe. Wyłożyć na blaszkę. Piec 30 minut. Odwrócić do góry nogami,
oderwać pergamin. Odstawić do ostygnięcia.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć kremem z ananasa, następnie
wyłożyć uchodzoną warstwę kokosową. Odstawić do lodówki na minimum 2
godziny. Przechowywać w lodowce.
o jakiej puszce ananasa mowa w przepisie? 500g, 400g, 200g, 100g ? mieszkam za granica i mam do dyspozycji różnej wielkości puszki. z góry dziękuje za odpowedź
OdpowiedzUsuńo jakiej puszce ananasa mowa w przepisie? 500g, 400g, 200g, ? mieszkam za granicą i mam do dyspozycji puszki różnej wielkości. z góry dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńjest to puszka 400g.
OdpowiedzUsuń