Bułki Drożdżowe z Wiśniami i Kruszonką
A dziś kolejny dzień drożdżówkowego szaleństwa ;). Tym razem wypadło na bułki drożdżowe z wiśniami i kruszonka. Moi sąsiedzi nie mogli zamilknąć z zachwytu. Ciasto drożdżowe wyrosło pięknie. Było bardzo puszyste i delikatne do tego smak lekko kwaśnych wiśni w żelu i słodkiej kruszonki, po prostu niebo w ustach…
Ciasto drożdżowe:
250g mąki pszennej
1/4 kostki drożdży
1/4 szklanki cukru plus 1 łyżka
65 ml kwaśnej śmietany
1/4 szklanki oleju do wyrobienia ciasta
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki ciepłego mleka
Drożdże w małej miseczce rozpuścić w ciepłym mleku i łyżce cukru. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie można delikatne zagęścić odrobiną mąki pszennej. Pozostawić drożdże do niewyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. W dużej misce wymieszać ręką mąkę z jajkami, cukrem, szczyptą soli oraz kwaśną śmietaną na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec wyrabiać ciasto z 10 minut dodając stopniowo olej. Pozostawić tak wyrobione ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Masa wiśniowa: (wiśnie w żelu)
350 g wiśni bez pestek (ja użyłam mrożonych)
1 kisiel wiśniowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml wina wiśniowego lub likieru wiśniowego ewentualnie wody wg uznania.
kilka łyżek wody
W garnuszku wiśnie zagotować z winem i cukrem. Kisiel, maka ziemniaczaną rozrobić w kilku łyżkach wody i wlać do gotujących się wiśni, ciągle mieszając do zgęstnienia. W ten sposób wychodzą nam wiśnie w żelu. Ja dodałam tylko pół szklanki cukru, gdyż lubię lekki posmak kwaśnych wiśni. Można dodać więcej według uznania. Pozostawić do ostygnięcia.
Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie wyrobić je i formować na prostokąty 10×15 cm. Oto sposób złożenia bułki:
Taki sam sposób są składane tzw. danisch bułki z ciasta duńskiego. Tutaj w Irlandii północnej czy południowej można je kupić w prawie każdej kawiarni. Największym producentem bułek “danischy” jest firma Cusine de France. Ten sam sposób złożenia bułki zaprezentowała Dorotus na blogu “moje wypieki”.
Kruszonka:
50 g masła
70 g cukru
70 g maki pszennej
Zmieszać wszystkie składniki i wyrobić dokładnie. Konsystencja powinna być sypka.
Tak złożoną bułkę posmarować białkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Następnie posypać kruszonką i piec kolejne 15 minut. Można troszkę dłużej jeśli ktoś lubi chrupiącą kruszonkę ;)
Taka bułeczka to palce lizać. Szkoda, że tak mało ich zrobiłam, bo tak szybko zniknęły ze stołu…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)