Bułki drożdżowe z makiem
Jako pierwszy przepis dodany na tym blogu zdecydowałam się na bułeczki drożdżowe z makiem. Marzyły mi się od dłuższego czasu, a w Irlandii Północnej nie często używa się maku w pieczeniu czy też w kuchni a co dopiero takie bułeczki z makiem.;) Powracając do czasów szkolnych prezentuję Wam moje bułeczki drożdżowe z makiem w moim wykonaniu, dodam że pierwszy raz je piekłam…
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
1/2 kostki drożdży
1/2 szklanki cukru plus 2 łyżki
130 ml kwaśnej śmietany
1/2 szklanki oleju do wyrobienia ciasta
2 jajka
szczypta soli
5 łyżek ciepłego mleka
Drożdże w małej miseczce rozpuścić w 5 łyżkach ciepłego mleka i 2 łyżkach cukru. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie można delikatne zagęścić odrobiną mąki pszennej. Pozostawić drożdże do niewyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. W dużej misce wymieszać ręką mąkę z jajkami, cukrem, szczyptą soli oraz kwaśną śmietaną na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec wyrabiać ciasto z 10 minut dodając stopniowo olej. Pozostawić tak wyrobione ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Masa makowa:
250g suchego maku
50 g wiórek kokosowych
50 g smalcu
1/2 szklanki cukru
50 g dżemu najlepiej jabłkowy albo śliwkowy
3 łyżki likieru amaretto bądź aromatu migdałowego
1 białko plus 1 białko na posmarowanie bułki po złożeniu.
Jeśli ktoś lubi można dodać skórkę pomarańczową oraz odrobinę sparzonych rodzynek.
Mak ugotować z wodą przez 2 godziny. Odcedzić i zmielić w maszynce o bardzo drobnym sitku, bądź 3 – krotnie zmielić na sitku o grubszych oczkach. Do zmielonego maku dodać rozpuszczony smalec a w nim cukier oraz pozostałe składniki.
A to sposób złożenia bułki:
Tak wykonane bułeczki posmarować lekko ubitym białkiem. Ułożyć na posmarowanej smalcem bądź masłem blaszce. piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)